Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 21:33, 29 kwi 2016

Rench napisał(a)

Kurdile,ale ty masz łany....
Ile tam masz tych cebul ?
nie wiem... nie liczę
ana_art 21:36, 29 kwi 2016

Aska napisał(a)
Od jakiegoś czasu w narożu swojego ogrodu widzę buka tricolor. Szukam informacji o nim, jednak żadnych konkretów. Mąż nawet dzwonił do kilku szkółek sprzedających to drzewo, i tam o dziwo również żadnych szczegółów. W trakcie przeglądania Twojego wątku zauważyłam u Ciebie "mojego" buka. Stąd mam kilka pytań, oczywiście jeżeli możesz na nie odpowiedzieć. Jaka może być optymalna wysokość jeżeli szczepiony jest na 160cm( taki wynalazłam w jednej ze szkółek- z wyższymi jest problem), jaki będzie jego obwód. Słyszałam, że większość buków tricolor szczepionych jest na buku pospolitym, stąd może być problem gdyż ukorzenienie tego drzewa ponoć jest zbyt ekspansywne. Jaką masz wiedzę w tym zakresie i co o tym sądzisz?
oj kochana nie wiem czy ja Ci pomogę, to świrzutki nabytek, kupiłam go jako buk trikolor, szczepiony chyba na 170cm. Nie pytałam ani nei myślałam o tym co i jak. Podoba mi się i już, na nic innego nie zwracałam uwagi
blyxa 22:51, 29 kwi 2016

Przyszłam na zdjęcia tulipanów. W brak wielkiego efektu nie wierzę Już jest na co patrzeć
Madzenka 23:30, 29 kwi 2016

Czerwone tulipany? Czy ja dobrze widzę , czy zdjęcia kolor przekłamują?
jalos 23:44, 29 kwi 2016

ana_art napisał(a)
używam sadzarki, bo wykopywanie dołków i układanie cebul u mnie się nie sprawdza. Robię dziure wkładam cebule jedną! i zasypuje i tak dalej... po którejś tam cebuli mam pęcherze na wewnętrznej stonie dłoni, które w trakcie pękają i trzeba odłożyc robienie dziur na drugi lub trzeci dzień no i tak sobie sadzę przez miesiąc

I sadzisz cebulkę przy cebuli? Ja posadziłam w odległościach po około 20 cm i w związku z tym nie mam tak spektakularnego efektu (w tym roku)
MirellaB 02:58, 30 kwi 2016

Ana, czy sadzarka sprawdza się przy sadzeniu w rabatach żwirowych?

Ile sztuk tulipanów jednego gatunku sadzisz?
Kuba 06:25, 30 kwi 2016

cudowności Anetko pokazuj je jak najczęśćiej
Margarete 08:47, 30 kwi 2016

Ana czy ty masz te selserie z czerwonymi żurawka.i posadzone przy krawędzi rabaty ? To znCzy od brzegu żurawki a dalej w głąb selserie ? Czy masz tam dużu słońca w tym miejscu?
Pokaż jakieś foty z tym połączeniem proszę.
Zainteresowało mnie to miejsce u ciebie. Jestem w trakcie przebudowy jednej z rabat ( słonecznej ) i mam do posadzenia 6 selserii właśnie m.in. Myślę jak to zakomponować

I czekam na dalszy pokaz twoich tulipanów
Edit 21:39, 30 kwi 2016

ana_art napisał(a)

Za to co ciekawe, podczas robienia kantów zauważyłam że ruszyły niektóre rozplenice i miskanty.

Anetko, u mnie jeszcze nic nie ruszyło
Czy to możliwe aby trawkom coś się stało? W zeszłym roku już na początku kwietnia ruszyły.
ana_art 16:42, 01 maj 2016

Edit napisał(a)

Anetko, u mnie jeszcze nic nie ruszyło
Czy to możliwe aby trawkom coś się stało? W zeszłym roku już na początku kwietnia ruszyły.
spokojnie!!!! pogoda jest wczesno wiosenna więc trzeba uzbroić się w cierpliwość