Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 23:10, 26 kwi 2016

malkul napisał(a)

pamietam jak zaczynałaś dziś sobie to pooglądałam w spokoju i jak tu nei wierzyć w słowa "dla chcącego nic trudnego"
łomatko, to żeś odgrzebała starą fotę
ana_art 23:12, 26 kwi 2016

Makao_J napisał(a)
Też pamiętam tę opcję. Na czasie były ślimaki z bukszpanów. Teraz jest duuużo lepiej.
oj bardzo dużo zawijasów powstało po tym niektórzy mi później zarzucali, że skopiowali a ja zlikwidowałam
ana_art 23:15, 26 kwi 2016

lukkasia napisał(a)
Mam trochę problemów technicznych z dostępem do forum, ale może się uda...
Z góry przepraszam, jeśli już było na ten temat, ale uczciwie się przyznaję, że jeszcze nie przekopałam się przez cały wątek

Chciałabym, żeby było różnorodnie, kolorowo, zmiennie. Nastawiłam się na rośliny liściaste w kompozycjach z iglastymi, żeby zimą nie było całkiem łyso. Podstawowa moja bolączka to rośliny wzdłuż ogrodzenia. Najbardziej zależy mi na osłonie przy ogrodzeniu sąsiada strona południowo-zachodnia. Odległość domu od ogrodzenia wynosi 6,2 m: sam trawnik 5 m i 1,2 m rabaty na żywopłot.

Chciałabym posadzić coś innego niż tuje. Pierwszy pomysł, do którego się zapaliłam to pęcherznice. Posadzone naprzemienne 2xLuteus i 2xDiabolo wzdłuż całego ogrodzenia oprócz części frontowej. Czytałam, że szybko rośnie, jednak chciałabym uzyskać jak najszybciej zasłonę przynajmniej 1-1,5 m. W pobliskich ogrodach widuję szpaler pęcherznic, ale nie zasłaniają zbyt dobrze i po 3 latach nie są zbyt wysokie. W większości ogrodów są pojedyncze pęcherznice, jako barwny akcent, a nie żywopłot.

Dlatego aby osiągnąć wyższą wysokość żywopłotu pomyślałam, żeby posadzić od strony tarasu sąsiadów kilka drzew o kulistych koronach, a w niższej partii krzewy, które całością wypełniłyby przestrzeń, byłoby różnorodnie, liściasto. Podobają mi się klony (polne, jawory, pospolite globosum), miłorząb, myślałam też o grabach, bukach, może w wersjach pendula. Jesienne zbieranie liści mnie nie przeraża, ale cięcie i owszem. Chciałabym podcinać dla pobudzenia wzrostu, ale formowanie kształtu ogrodzenia odpada. Te wersje pendula mogłyby być fajne. Poniżej może właśnie pęcherznica, tawuła szara/wczesna, kalina; może jednak lepiej coś liściastego zimozielonego (trzmielina, mahonia, ostrokrzew); może lepiej iglaki? Tylko jak dobrać rośliny, żeby nie zagłuszały się nawzajem i jeszcze pasowały do siebie kolorystycznie.

Jeszcze naczytałam się sporo dobrego o świerkach serbskich, z tym że moja obawa o szerokość i wysokość roślin. Docelowo wystarczy 5-7 metrów wysokości.

Przepraszam, że tak się rozpisałam w Twoim wątku, ale właśnie ta różnorodność mnie tak urzekła w Twoim ogrodzie. W każdym miejscu dzieje się coś ciekawego i ja również chciałabym mieć zróżnicowane rośliny przy ogrodzeniu, gdzieś bardziej się zasłonić, gdzieś wyeksponować coś kwitnącego.

Za jakiś czas (po ogarnięciu technicznych spraw forumowych) założę swój wątek, a na razie tutaj liczę na Waszą pomoc

ooooo matko ileż pytań i to takich strikto projektowych
Po pierwsze żeby cokolwiek planowac trzeba chciażby zobaczyc jakieś zdjęcia, wymiary działki. Po drugie najłatwiej będzie założyć swój wątek i tam gromadzić takie informację. Wybacz, ale nie jestem wstanie Ci w tej chwili pomóc... załóż wątek, zrób pomiary, zdjęcia i małymi krokami mozna będzie coś planować
ren133 23:42, 26 kwi 2016

Oj widzę,że sie zaczęło Cuuudnie
W końcu sie doczekałam
To jest najpiękniejsze tulipanowe królestwo
iwonadm 05:11, 27 kwi 2016

Piękne rzeki tulipanowe musisz ich mieć tysiące podziwiam i zachwycam się tym widokiem
Madzenka 06:55, 27 kwi 2016

Huuura zaczęło się tulipanowo u Ciebie !
bacowa 06:57, 27 kwi 2016

ana_art napisał(a)

Aneta , jak to odmiana sesleri ?
MAD 06:58, 27 kwi 2016

Twój ogród to jeden z tych, które uwielbiam o każdej porze roku... A na tulipany u Ciebie czekałam bardzo. Jak wszyscy na O.
lukkasia 09:21, 27 kwi 2016

ana_art napisał(a)

ooooo matko ileż pytań i to takich strikto projektowych
Po pierwsze żeby cokolwiek planowac trzeba chciażby zobaczyc jakieś zdjęcia, wymiary działki. Po drugie najłatwiej będzie założyć swój wątek i tam gromadzić takie informację. Wybacz, ale nie jestem wstanie Ci w tej chwili pomóc... załóż wątek, zrób pomiary, zdjęcia i małymi krokami mozna będzie coś planować

Każdy początkujący czuje się zagubiony, nie ja pierwsza i nie ostatnia, która ma takie dylematy ogrodowe...
Rzeczywiście tak mi wyszło z tymi pytaniami bo ja taka już jestem - za bardzo szczegółowa i wszystko naraz )) Chodziło mi bardziej o poznanie Twoich/Waszych doświadczeń, np. "moje pęcherznice świetnie zasłaniają" albo odwrotnie "słabo rosną i słabo zasłaniają - nie będziesz zadowolona", itp., itd.

W każdym razie dzięki za zainteresowanie. Jak tylko uda mi się założyć własny wątek, powklejać zdjęcia i opisać moje ogrodowe pomysły, zaproszę Cię do siebie i będę wdzięczna za każdą ogrodową podpowiedź
jolanka 09:58, 27 kwi 2016

Sebek napisał(a)

Ja też! To co Jola - szpadle w dłoń i wykopujemy od Any?

Ja nawet gołymi pazurami jestem w stanie