W takich sprawach jestem kompletna ignorantka. Czy ten olej jak wsiaknie w drewno to nie zostaje na powierzchni?? Tzn. mozna bezpiecznie siadac?
Tak Wsiaka w drewno i chroni je przed chlonięciem wody...ten o ktorym myslę ma jeszcze wlaściwości odbijajace promienie UV oraz uniemozliwia ekspansję glonów i pleśni
Ja sama bielę drewno w domu, postarzam, patynuję, rozbielam ale nie wiem jak to zrobić na zewnątrz, żeby bylo trwałe
A jak wybielasz to drewno w domu?
Justi - mam dwie podstawowe metody:
1. metoda gąbkowa
2. metoda na suchy pędzel
1. farbę akrylową do drewna i metalu lekko rozrzedzasz wodą, maczasz w niej gąbkę i wcierasz farbę mocno w mebel. Nadmiar wody i farby ścierasz sucha szmatką i tak do osiągnięcia pożądanego efektu. Na koniec możesz jeszcze przetrzeć mebel drobnym papierem, żeby odkryć gdzieniegdzie surowe drewno. wczesniej oczywiście lekko ścierasz papierem ściernym, myjesz i osuszasz mebel! Dla głębszego efektu i postarzenia mozesz też drewno wyszczotkować metalową szczotką (zgodnie z usłojeniem!!) bądż zwykłym druciakiem do naczyń
2. Przetarty papierem ściernym, umyty i osuszony mebel "głaszczesz" czubkiem suchego pedzla umoczonym w nierozcieńczonej farbie (robisz smugi). Po wyschnięciu warstwy ścierasz paierem i kolejna warstwa - az do pożądanego efektu
Właśnie mam przygotowane na tarasie drewniane pojemniki i doniczki do pobielenia i postarzenia, jak skończę to wstawię zdjęcia
Lecę ciąć moje roślinki