Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 20:08, 16 mar 2012

justi napisał(a)

Wiem, że są meble (domowe, już nie do ogrodu) z bielonego dębu i też chciałabym się dowiedzieć jak to się robi. Jak coś znajdziesz napisz.

Justi dzięki za rady!
Ja sama bielę drewno w domu, postarzam, patynuję, rozbielam ale nie wiem jak to zrobić na zewnątrz, żeby bylo trwałe
Madzenka 21:22, 16 mar 2012

Aniu wg mnie olej do sosny za słaby, ale ja nie mam aż tak dużego doświadczenia. Olej jest idealny do tłustego drewna teak, akacja. Sosna nie wiem.
kaisog1 21:25, 16 mar 2012

Ja szczerze mówiąc nie zaolejowalabym mebli.... Jakos olej kojarzy mi sie jedynie z tarasem
justi 23:51, 16 mar 2012

Ana napisał(a)

Wiem, że są meble (domowe, już nie do ogrodu) z bielonego dębu i też chciałabym się dowiedzieć jak to się robi. Jak coś znajdziesz napisz.

Justi dzięki za rady!
Ja sama bielę drewno w domu, postarzam, patynuję, rozbielam ale nie wiem jak to zrobić na zewnątrz, żeby bylo trwałe

A jak wybielasz to drewno w domu?
bociek 06:29, 17 mar 2012

W takich sprawach jestem kompletna ignorantka. Czy ten olej jak wsiaknie w drewno to nie zostaje na powierzchni?? Tzn. mozna bezpiecznie siadac?
Ana 10:34, 17 mar 2012

bociek napisał(a)
W takich sprawach jestem kompletna ignorantka. Czy ten olej jak wsiaknie w drewno to nie zostaje na powierzchni?? Tzn. mozna bezpiecznie siadac?

Tak Wsiaka w drewno i chroni je przed chlonięciem wody...ten o ktorym myslę ma jeszcze wlaściwości odbijajace promienie UV oraz uniemozliwia ekspansję glonów i pleśni
Ana 10:41, 17 mar 2012

justi napisał(a)

Justi dzięki za rady!

A jak wybielasz to drewno w domu?

Justi - mam dwie podstawowe metody:

1. metoda gąbkowa
2. metoda na suchy pędzel

1. farbę akrylową do drewna i metalu lekko rozrzedzasz wodą, maczasz w niej gąbkę i wcierasz farbę mocno w mebel. Nadmiar wody i farby ścierasz sucha szmatką i tak do osiągnięcia pożądanego efektu. Na koniec możesz jeszcze przetrzeć mebel drobnym papierem, żeby odkryć gdzieniegdzie surowe drewno. wczesniej oczywiście lekko ścierasz papierem ściernym, myjesz i osuszasz mebel! Dla głębszego efektu i postarzenia mozesz też drewno wyszczotkować metalową szczotką (zgodnie z usłojeniem!!) bądż zwykłym druciakiem do naczyń

2. Przetarty papierem ściernym, umyty i osuszony mebel "głaszczesz" czubkiem suchego pedzla umoczonym w nierozcieńczonej farbie (robisz smugi). Po wyschnięciu warstwy ścierasz paierem i kolejna warstwa - az do pożądanego efektu

Właśnie mam przygotowane na tarasie drewniane pojemniki i doniczki do pobielenia i postarzenia, jak skończę to wstawię zdjęcia

Lecę ciąć moje roślinki
justi 19:51, 18 mar 2012

Bardzo dziękuję za instrukcję. Jak coś znajdę do wybielenia to spróbuję czy mi się uda
Ana 22:20, 18 mar 2012

Migawki z wczorajszego dnia. Prace rozpoczęte - hortensje, trawy i lawenda przycięte, rabaty oczyszczone...sadzonki z Lemelight zrobione

Koszyki i donice postarzone i zrobione wiosenne dekoracje doniczkowe

Fotorelacja:

Ana 22:22, 18 mar 2012

Koszyki w wersji przed i po - dziś mocno postarzane i "patynowane"

Koszyk czeka jeszcze na wyściółkę z folii i bratki