Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

monitka 23:01, 27 mar 2012

On się odwdzięcza za ten azyl którego mu udzieliłaś Czasami trafiają się skarby w takich miejscach. W zeszłym roku w Castoramie widziłam miłorzęby za kilkanaście złotych ale jeszcze wtedy nie wiedziłam że warto je mieć
Ana 23:25, 27 mar 2012

No właśnie - ja nadal nie wiem które rośliny chcę mieć...choć w sumie to chciałabym wszystkie Nie wiem, z ktorych zrezygnować

Idąc za ciosem wstawiam kolejną rabatkę do zmian - wielkich zmian. To rabatka na frocie, między wejściem do domu a garażem, widoczna i drazniąca mnie szarością...jest tam mało slońca - to sluży tylko laurowiśni, ktora rośnie jak szalona - tu jest już podcięta (wczoraj) dość radykalnie - zamierzam ją prowadzić "na jeża", bo kuli to już chyba z niej nie zrobię

Wszykie rośliny mają powyżej 5 lat - dostałam je tuż po przeprowadzce od teściowej. Nie rośnie prawie wcale tylko ta mała kosodrzewina z tyłu - ma zdecydowanie za mało światła tam....

Myslę o tym, żeby przenieść kosodrzewiny (tę z lewej i tę z tyłu) i tego świerczka kulistego (z prawej) na słoneczną skarpę, a zostawić tylko bonsai (chyba go bardziej ogolę) i laurowiśnię - nie mam dla niej innego odpowiedniego miejsca - musi tu zostać.

Chciałam dodać runiankę i kule z bukszpanu róznej wielkości i chyba troszkę kamyka lub granitu. A co dla koloru będzie pasowało? Trawy będą miały za ciemno...żurawka citronelle? Begonie?
Madzenka 05:44, 28 mar 2012

Ojej Ania ale będzie się działo Podglądam
Syla 07:32, 28 mar 2012

Aniu teraz uciekam z domu ale jak będę wieczorkiem to postaram się pomóc .....

Wydaje mi się , że na poprzednio omawianej rabacie klon zajmie kiedyś tyle miejsca ,że tam jednak zostawiłabym jedynie ostrokrzewy i nic więcej . Klonika w puste miejsca można przyozdobić kamieniem i małymi kamyczkami i czekać aż kiedyś urośnie a ma dosyć spore rozmiary docelowo a i jeszcze dodasz na żwirek kostrzewę .....ale!!!
można się uprzeć i dodać tam berberyska Admirationa (z żółtą obwódką) Wieczorkiem coś maźniemy i zobaczymy jak to w całości będzie wyglądało

Pozdrawiam
Wieloszka 08:52, 28 mar 2012

Ania, widzę że duże zmiany się u Ciebie szykują. Przejrzałam wszystkie Wasze projekciki - rzeczywiście Syla sypie pomysłami jak z rękawa, a Twój pomysł z kamieniem przy kloniku bardzo fajny, powtórzyłabym to jeszcze na jakiejś innej rabacie. Powodzenia i będę podglądać .
Ana 09:03, 28 mar 2012

Marzenko - no ja mam nadzieję, że będzie się działo

Syla - oki, poczekam do wieczora, i tak mam mnóstwo zaleglosci i w domu i na ogrodzie A te ostrokrzewy szybko się rozrastają?

Agnieszko - Syla to kopalnia pomyslów...zmiany u mnie są konieczne, bo mój ogród choć pięcioletni powstaje tak na prawdę od roku i spooooro jest poprawek niestety
A kamienie będą - skarpa będzie troszkę 'po japońsku", bedą bonzai, zwirek i kamienie między innymi
arcobaleno 09:11, 28 mar 2012

Ania - ale szalejesz !
Ta rabatka od frotnu jest taka w sumie mocno reprezentacyjna - bo zaraz koło wejścia - i jak w cieniu mówisz i ma być trochę po japońsku - to ja bym tam dała azalie Wiem...jestem monotematyczna
Ana 09:13, 28 mar 2012

Marta - wcale nie Ja też myslę nad Rh i azaliami tam, zwłaszcza, że są powtórzone na wrzosowisku i na drugiej frontowej rabacie

Syla - pisałaś gdzieś na wątku (nie pamiętam czyim ), żeby dzialkę podlać preparatem biohumus - w jakim rozcieńczeniu? bo ja nie mam dostępu ani do kombpostu ani do obornika
Buuu, muszę gdzieś wcisnąć kompostownik i nie mam gdzie
Ana 09:21, 28 mar 2012

Oki, przygotowałam pole manewrów

nika 09:31, 28 mar 2012

Ana, a ja mam pytanie trochę z innej beczki Czy wypróbowałaś już ten wybielający impregnant z woskiem Jedynki? Bo ja się zastanawiam nad zakupem. Mam sosnową ławkę, która od trzech miesięcy czeka aż się nią zajmę I gdy tak patrzę na zdjęcie powyżej, na którym jest kawałek Twojego garażu, to mam wrażenie, że chyba mam taką samą ławkę