Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 08:29, 29 sie 2012

i parę szczegółów z przetasowania na wrzosowisku

zuza12 08:34, 29 sie 2012

Aniu,
praca nie poszła na marne. Wrzosowisko wygląda zdecydowanie lepiej niż na pierwszym zdjęciu. Bardzo ładnie. Jak jeszcze dodasz cebulowe, to rabata będzie przepiekna i taka zmienna.

Jak wróci Diana, to ruszamy z planowaniem objazdówki.
reni 08:39, 29 sie 2012

Zmiany wyszły tylko na korzyść
agniecha973 08:40, 29 sie 2012

Ana, dziś w Aldi cebulki kwiatowe. Są krokusy Joanna D'Arc 30 szt. 6.99zł
Ana 08:51, 29 sie 2012

Buuu Aga...u nas Aldi niet
Czekam na kolejne okazje...

Zuza, Reni - dzięki
Chwilami myslę, że może za gęsto...ale i tak wolę to niż tę bidę wcześniej
zuza12 08:55, 29 sie 2012

Aniu ja też lubię gęsto, dlatego muszę zagęścić rośliny na mojej nowej rabacie. A w ogrodzie najważniejsze jest to, żeby Tobie się podobało i sprawiało przyjemność.
Ozz 09:13, 29 sie 2012

UWAGA , UWAGA !!! Dla potomnych i przodków - poniżej skrócona instrukcja obsługi drewna, jak ktoś kiedyś będzie Anę jeszcze pytał o to :

Ana napisał(a)

Ozz...aaaa...łapię No to tak....umyć, wyszlifować (drewno mocniej, plytę lekko), umyć, odtłuścić, pomalować, polakierować, nawoskować

O - to jest instrukcja dla blondynki, super. A po malowaniu(lakierowaniu?) nie przecierać papierem? A wyszlifować papierem ściernym się da czy dokonam przy tym żywota i musi być jakiś cięższy sprzęt?
I co do 3 ostatnich punktów - malować i lakierować i jeszcze woskować dodatkowo?
Przepraszam za zagracanie wątku... ale ręce świerzbią... a robiłaś z rozpuszczalnikiem ,,nadruki" na płótnach - działa?
p.s. a gdzie foty tego cud-wrzosowiska co się ,,robi"?

No tak - racja - po pierwszym malowaniu delikatnie przetrzeć, bo podniesię się "włos", pomalowac ponownie, potem dwie opcje - albo min 2 warstwy lakieru, albo jedna cienka lakieru i na nią wosk bezbarwny i polerowanie po wyschnięciu - ja lubię tę druga opcję, bo drewno wtedy jest takie...jedwabiste, ale nie lśniące jak po lakierze...no chyba, że lakier mat
Można szlifować ręcznie, ale jak blat duży to będzie spoooro roboty, polecam najzwyklejszą szlifierkę oscylacyjną z supermarketu
Robię nadruki na materiałach za pomoca nitro - działa działa Tylko z praniem potem bardzo ostroznie...ja muszę dokupić taki utrwalacz do farb do materiału na all....

Suuuper... dziękować, dziękować. (Choć Połowiec mnie chyba wyprowadzi na balkon zupełnie jak mu do kawalerki przytargam szlifierkę jeszcze )

beta 09:14, 29 sie 2012

Ale fajna rabata będzie będzie skąd inspiracje czerpać
beta 09:15, 29 sie 2012

fajny pomysł na kamyczki-torba IKEA
Ozz 09:17, 29 sie 2012

A poza tym - fiu, fiu, ładnie się robi na tym wrzosowisku. Ciekawy pomysł na taki ,,wgłębnik" dla rhododendronów.

Nawet sobie myślę, że pod warunkiem przygotowania(lub posiadania z założenia) kwaśnej gleby to jest niegłupi sposób na ,,osłonę" ich przed przemarzaniem zimą.