Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Syla 17:26, 07 lip 2011

Ana napisał(a)
Podpowiedzcie mi co mogę wysypać na ten pas pod bukszpanem, gdzie rośnie tojeść? dopóki się nie rozrośnie w dywan to tam trochę goło i ziemia szybko wysycha i się robi skorupa no i nieładnie to wyglada. Czy tojeść będzie rosła jak dam kamyk? Może drobniejszy?

i jescze raz zapytam, bo kiedyś tam pytałam, skąd mogę wziąć kompost? Pytać u ogrodnika?

Co do kompostu to nie mam bladego pojęcia. Jak pytam po szkółkach to opowiadają bzdury i nawet ich nie będę cytować. Wiem , że Danusia takową kupuje , ale nie wiem gdzie .

Ana 17:27, 07 lip 2011

Syla - zadzwoniłam do ogrodnika pytając o kompost, nie ma w sprzedaży, ale powiedzial, że jak chcę to mogę przyjechać i wziąć sobie parę worków z jego kompostownika

Powiedział też, że ma jakieś substraty z torfem i makro- i mikroelementami...

Na drobnej korze będzie rosła tojeść?
Syla 17:34, 07 lip 2011

Ana napisał(a)
Syla - zadzwoniłam do ogrodnika pytając o kompost, nie ma w sprzedaży, ale powiedzial, że jak chcę to mogę przyjechać i wziąć sobie parę worków z jego kompostownika

Powiedział też, że ma jakieś substraty z torfem i makro- i mikroelementami...

Na drobnej korze będzie rosła tojeść?

to jest kora drobno mielona będzie rosła.
Matka 17:36, 07 lip 2011

Ana napisał(a)

no super!same róże tam będą?czy lawendka tyż?ja tez chciałam dzisiaj kopać ale M nie pozwolił

A dlaczego? Źle się jeszcze czujesz?

Kaszlę, ale i tak poleciałam na rabatki
Ana 17:37, 07 lip 2011

Hm, no to teraz mam dylemat, czy kora czy żwirek....bo żwirek jednak praktyczniejszy, u nas wiatry straszne i ta kora zawsze fruwa, a podejrzewam, że drobna będzie fruwać jeszcze bardziej....
Ana 17:38, 07 lip 2011

Bogda - bo ogród jak narkotyk, prawda??

Ja kombinuję czym by w wózku zająć Antona, żebym mogła z M dokończyć wysypywanie tego kamyka...bo tam kostki dużo i nie puszczę go na czterech
Matka 17:39, 07 lip 2011

M z Szymek pojechali, ja zostałam z Hanią, kt. miala popołudnie z bajkami a Antona ubujałam w wózku i spał jak ja szalalam z łopataobudził się jak już skończyłam tylko jeszcze podlaliśmy razem i finito
annka 17:41, 07 lip 2011

Musi mieć wilgoć więc teoretycznie kora będzie ograniczała parowanie z gleby i będzie jej dobrze.
Ana 17:45, 07 lip 2011

Bogda napisał(a)
M z Szymek pojechali, ja zostałam z Hanią, kt. miala popołudnie z bajkami a Antona ubujałam w wózku i spał jak ja szalalam z łopataobudził się jak już skończyłam tylko jeszcze podlaliśmy razem i finito

Hehehe, to ja tak codziennie na Antona 2-godzinnej drzemce działam, a Matylda jest wtedy w przedszkolu no ale popołudniu też by się coś pogrzebało w ziemi

Aniu, a co ty myslisz o cienkiej warstwie żwirku pod tojeścią?
Matka 17:45, 07 lip 2011

Mi sie też wydaje, że lepiej daj korę, choćby dlatego, że tojeść na zimę taka sucha brzydko wygląda-wtopi sie w tło a na wiosnę odbije i ładnie będzie się prezentować na korzenie martw się wiatrami, kora bez włókniny jest cięższa, nie zsypie jejnajwyżej zmieciesz co się rozsypienie masz tego aż tak dużo