Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To miejsce trzeba kochać

To miejsce trzeba kochać

nawigatorka 23:15, 11 kwi 2017

Ale równiutko i czyściutko. Dobrze ze ja trawnika nie mam bo kopać bym się bała ze nabrudzą i jak traktor by wjeżdżał
Myśle nad tymi trawami i sama nie wiem. Do jezowek najlepsze jednak rozplenice i możesz rozmiar dobierać dowolnie bo są bardzo różne. No ale wiosna łyso bo i bylin nie będzie i traw No chyba ze cebule posadzisz. Molinie chyba zbyt swobodne i naturalne by zgrały się z kolumnowymi drzewami buksami i żurawiami
kasia_c 08:39, 12 kwi 2017

nawigatorka napisał(a)
Ale równiutko i czyściutko. Dobrze ze ja trawnika nie mam bo kopać bym się bała ze nabrudzą i jak traktor by wjeżdżał
Myśle nad tymi trawami i sama nie wiem. Do jezowek najlepsze jednak rozplenice i możesz rozmiar dobierać dowolnie bo są bardzo różne. No ale wiosna łyso bo i bylin nie będzie i traw No chyba ze cebule posadzisz. Molinie chyba zbyt swobodne i naturalne by zgrały się z kolumnowymi drzewami buksami i żurawiami

Rozplenica nie może być. 5 metrów dalej mam cały 10 metrowy pas z rozplenicą. To będzie za dużo. Może jednak ta sesleria. Może molinia - tylko nie wiem jaka. Molinia mi się wydaje taka za delikatna.
Na jesieni wsadzę cebule, żeby wiosną łyso nie było. Oj coraz większy dylemat.
_Martini_ 12:27, 12 kwi 2017

Sesleria H już od wczesnej wiosny jest ładna, polecam. Moja teraz w drugim sezonie ma 30cm a z kotkami, które zaraz będę usuwać prawie 50cm. Ja jeżówki posadziłam między stipą, ale tylko dlatego, że mi przetrwała zimę. Zobaczymy jak będzie wyglądać w tym roku.
kasia_c 12:41, 12 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)
Sesleria H już od wczesnej wiosny jest ładna, polecam. Moja teraz w drugim sezonie ma 30cm a z kotkami, które zaraz będę usuwać prawie 50cm. Ja jeżówki posadziłam między stipą, ale tylko dlatego, że mi przetrwała zimę. Zobaczymy jak będzie wyglądać w tym roku.

Usuwasz bo nie lubisz?
Potrzebuję czegoś wyższego od kulek bukszpanowych, bo ma rosnąć za nimi:
Mam teraz dwie koncepcje:

-sesleria jesienna z szałwią
-sporobolus z jeżówkami

Na wiosnę pewnie tulipany, albo inne cebule.
Pasowała by też stipa. Bardzo i bardzo by mi się podobało, ale nie łudzę się, że przeżyje zimę.
kasia_c 18:19, 12 kwi 2017

Nasz wianek. Prosty bardzo. Montaż może słaby ale jak mężuś wróci z delegacji to się poprawi
_Martini_ 19:57, 12 kwi 2017

kasia_c napisał(a)

Usuwasz bo nie lubisz?

Lubię, bardzo, ale już przekwitają. A po tych deszczach nic już prawie z nich nie zostało. Jeszcze mogę dodać, że w drugim roku sesleria u mnie się wzmocniła, zagęściła i ma ładniejsze liście.
Sporobolus tylko na zdjęciach widziałam. Jak go nabędziesz, to będę podglądać jak się sprawuje Ta trawa wcześnie startuje?
Wianek bardzo w moim stylu
kasia_c 20:53, 12 kwi 2017

Chyba teraz startuje sporobolus. Podglądam u Siakowej i myślę.
Zana 05:32, 13 kwi 2017

Kasiu, mam sporobolusa, ale dopiero od zeszłego sezonu, więc za wiele o nim nie mogę powiedzieć. Nie wiem czy nie byłby za delikatny, za zwiewny do buków. U mnie teraz startuje, z zimowaniem podobno nie ma problemów, tylko nie lubi za mokro. Sesleria jesienna jest bardzo ładna (ja nie mam, jeszcze!), ona ma chyba taki jasny kolor, popatrz czy Ci się dobrze zgra z kolorem buków. Pod rozwagę podsunę Ci jeszcze śmiałka darniowego, carex montana, hakonechloa macra. Do jeżówek bardziej mi pasują te dwie pierwsze, obie też wcześnie startują wiosną. Ewentualnie może miskanty, ale niskie odmiany, są takie które rosną na ok. 50 - 70 cm bez kwiatów. Z tym, że miskanty zawsze trochę później startują wiosną.
_Martini_ 07:46, 13 kwi 2017

Zana napisała
Pod rozwagę podsunę Ci jeszcze śmiałka darniowego, carex montana, hakonechloa macra. Do jeżówek bardziej mi pasują te dwie pierwsze, obie też wcześnie startuja

Z tej rady to i ja skorzystam, bo stipa trzeci rok na pewno nie przeżyje.
kasia_c 12:13, 13 kwi 2017

Zana napisał(a)
Kasiu, mam sporobolusa, ale dopiero od zeszłego sezonu, więc za wiele o nim nie mogę powiedzieć. Nie wiem czy nie byłby za delikatny, za zwiewny do buków. U mnie teraz startuje, z zimowaniem podobno nie ma problemów, tylko nie lubi za mokro. Sesleria jesienna jest bardzo ładna (ja nie mam, jeszcze!), ona ma chyba taki jasny kolor, popatrz czy Ci się dobrze zgra z kolorem buków. Pod rozwagę podsunę Ci jeszcze śmiałka darniowego, carex montana, hakonechloa macra. Do jeżówek bardziej mi pasują te dwie pierwsze, obie też wcześnie startują wiosną. Ewentualnie może miskanty, ale niskie odmiany, są takie które rosną na ok. 50 - 70 cm bez kwiatów. Z tym, że miskanty zawsze trochę później startują wiosną.

Dziękuję za rady. Muszę poczytać szczególnie o śmiałku bo tej trawy nie znam wccale