Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój zakątek - początki

Mój zakątek - początki

makadamia 14:35, 28 wrz 2016

Natko, tak całkiem bez żywopłotu się nie obejdzie, bo przecież u Ciebie zejście z tarasu jest w kierunku ulicy. Więc przynajmniej do linii domu te zimozielone muszą być. A potem trzeba będzie pomyśleć, jak ładnie je zakończyć, żeby się nie urywały bez sensu.

natka098 15:02, 28 wrz 2016

A te śliwy wisniowe nie wystarczą? Bo plot dość wysoki a i zimą na tarasie siedzieć nie będziemy.
makadamia 15:09, 28 wrz 2016

Natko - potrzebuję więcej zdjęć poglądowych, żeby odpowiedzieć na to pytanie. Od frontu pamiętam tylko tą matę, teraz nie wiem jak on wygląda.

I jeszcze jakbyś mogła przypomnieć mi kierunki świata
natka098 15:34, 28 wrz 2016

Mata była z boku, ale już jej nie ma.

To jest mój front stojąc w drzwiach:
na prawo

na lewo

Nett 15:36, 28 wrz 2016

Żywopłot w tym przypadku wydaje mi się, że nie jest potrzebny, ale drzewka wystające nad płot byłyby super.
Nett 15:39, 28 wrz 2016

Masz bardzo ładny płot i mógłby być tłem dla roślin, ale na pewno warto powiększyć te rabaty pod płotem, zrobić łuk, wstawić drzewko w rogu i posadzić coś ciut większego przy samym płocie, co zaśłoni podmurówkę i będzie ładnie wyglądało na tle płotu.
Kochana masz pusto, więc możesz wszystko! Aż ci zazdroszczę normalnie.
natka098 15:39, 28 wrz 2016

I kierunki:

natka098 15:44, 28 wrz 2016

Na tą lewą stronę to już mam w głowie poukładane że chce 4 śliwy wiśniowe po jednej na przęsło a pod nimi hortensje plus na przód jakieś dodatki niższe. Dalej w rogu rośnie wierzba mandżurska, ale to nie wiadomo jak urośnie, bo tam jest szambo to i poszaleć nie można bo mam głęgbokości ziemi około 40cm, widać nawet, że tuje gorzej rosną niż pozostałe.
Nett 15:48, 28 wrz 2016

natka098 napisał(a)
Na tą lewą stronę to już mam w głowie poukładane że chce 4 śliwy wiśniowe po jednej na przęsło a pod nimi hortensje plus na przód jakieś dodatki niższe. Dalej w rogu rośnie wierzba mandżurska, ale to nie wiadomo jak urośnie, bo tam jest szambo to i poszaleć nie można bo mam głęgbokości ziemi około 40cm, widać nawet, że tuje gorzej rosną niż pozostałe.

Bardzo dobry plan Mogłoby być nawiązanie do tego po lewej, no inny rodzaj hortensji na zakręcie/ łuku.
Nett 15:51, 28 wrz 2016

Natka widzę, że węża długiego masz, rozłóż go sobie na trawniku i popatrz na kształt rabat i trawnika. Będziesz widziała różnicę linie proste vs fale/koła. Zobaczysz co Ci się podoba.
Wyjdzie Ci też gdzie dokładnie zrobić miejsce na grilla, bo teraz czasem ciężko je wpasować zeby później rabaty wyszły.
To miejsce do grilla powinno być, moim zdaniem osłonięte roślinami z każdej strony żeby przytulnie się tam zrobiło, więc potrzeba trochę miejsca.