Są dwa rodzaje twardości wody. Zawodowcy mówią ze trwała i nietrwała. W życiu codziennym najbardziej dokuczliwa jest nietrwała, gdyż to z niej wytrąca się kamień kotłowy, czyli węglan wapnia.
Sprawdzić twardość wody można kupując zestaw do sprawdzania w akwarium, oczku wodnym i innych zbiornikach.
Aniu ja przez weekand gości miałam - ogrodowo praktycznie nic, o zmiękczaczu tylko mocno myślałam, jak kabinę prysznicową czyściłam
Marto my nie jesteśmy podłączeni do kanalizacji - mamy własne szambo Na etapie budowy nie pomyślałam o rozdzieleniu wody na ogród i dom i nikt nam nie podpowiedział... Teraz na pewno byłyby rozdzielone ścieki czyste na ogród, brudne do szamba i jeszcze osobne liczniki....
Poli cieszę się, że zaglądasz...grzyby jeszcze w lesie są, teraz nawet lepiej się zbiera bo roślinki zasuszone, lepiej widaćByliśmy w sobotę - 2 wiaderka znowu przytargaliśmy
Buziam tez mocno
To u Ciebie o całą złotówke taniej Przyjdę do Ciebie, bo oglądałam Maję... i były kule
Izo też myślałam o kopaniu studni, ale właśnie do celów ogrodowych...temat jeszcze nie wygasł, ćmi się gdzieś z tyłu głowy
To juz na zimowe wieczory temat do studiowania, ale juz niżej widziałam, że MAzan odpowiedział
Ula no widzisz jaka ze mnie gapa A szczerze? Miałam wchodzić i Twojego wątku szukać w tych bez aktywnego podpisu
pomysl z wodociągami dobra rzecz. Tzn. my dokładnie wiemy,że jest twarda i zakamieniona woda, ale nie wiemy tego liczbowo. W pracy czajnik czyścimy co tydzien z kilku milimetrowej warstwy burego kamienia(stare wodociągi???)
Dziękuje Walerku. Sklep zoologiczny po drodze do domu, muszę kupic
ps. szare mydło już też kupione, oprysk na mszyce zrobiony - wynik: 2 opryski i mszyc brak Dziękuje:
Pozdrawiam
Chyba Ci zazdroszczę tego etapu Dużo teraz bym zmieniła, zwłaszcza w instalacjach....W reszcie mniej
Pewnie u nas też tak będzie...ale drażni mnie to ze jedno mycie i wszędzie białe plamy...dobrze, ze górna łazienka jest jasna, to tak tego nie widac jak w czarno - białej na dole
Im dalej w jesień, tym bardziej na wątkach temat "domowy" się pojawia I dobrze- mimo wszystko- skoro ogród odpoczywa, to i ogrodniczki troszkę odpocząć powinny
Przyjemność zbierania...czyszczenia już niekoniecznie
W lesie zaparkowaliśmy przy roślinkach, co ostatnio nie potrafiłam zidentyfikować - oto one, może ktoś będzie wiedział co to jest???Zabrałam kilka sadzonek do domu i posadziłam między świerki serbskie....Ciekawe czy przeżyje?
i rozchodnik pomiędzy nimi:
i mój eM na leśnym trakcie: