Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Mazan 21:07, 05 lis 2016

Dziewczyny

Są dwa rodzaje twardości wody. Zawodowcy mówią ze trwała i nietrwała. W życiu codziennym najbardziej dokuczliwa jest nietrwała, gdyż to z niej wytrąca się kamień kotłowy, czyli węglan wapnia.
Sprawdzić twardość wody można kupując zestaw do sprawdzania w akwarium, oczku wodnym i innych zbiornikach.

Pozdrawiam
anna_t 21:13, 05 lis 2016

UlaB napisał(a)

w kwestii montazu nei potrafie Wam nic powiedziec - u mnei ten problem nie istniał
konieczność - sądzę, że takiej nie ma
Mysle, ze zestaw do sprawdzania twardosci wody dostaniesz bez problemu w sklepach chemicznych albo nawet w marketach budowlanych. Mozna tez zwiezc probke do zbadania do laboratorium w wodociagach miejskich. Jezeli mieszkasz w miescie w ktorym jest takie laboratorium to teoretycznie wystarczy nawet zadzwonic i oni wiedzą jaka jest twardosc wody w lokalnym wodociągu, ale moim zdaniem to co mówią nie zawsze jest prawdą (moze sie myle).

ja mam wodę ze studni dlatego pytam o montaz przy hydroforze robiłam badanie wody ale chyba tam twardości nie ma, musze zadzwonic do nich.
sylwik69 18:23, 06 lis 2016

Jestem na etapie zakładania instalacji wodno-grzewczej i zakładam zmiękczacz wody i filter.Koszt ok 2 tys.zł
Madzenka 06:28, 07 lis 2016

Mimo zmiękczacza wody stale mam zakamienionych baterie a M cigle z 20 kg workami soli lata
AniMa 08:57, 07 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
No właśnie widzisz, po tej dzisiejszej rozmowie, to nie wiem, czy w weekend się nad tym nie pochylę Ale mam tyle innych rzeczy do ogarnięcia. Będziecie musiały mi pomóc jak coś porysuję i wstawię

Aniu ja przez weekand gości miałam - ogrodowo praktycznie nic, o zmiękczaczu tylko mocno myślałam, jak kabinę prysznicową czyściłam

Makusia napisał(a)
Aniu z rozdzieleniem wody na dom i ogród to chodzi- u mnie przynajmniej- o to, że jak masz kanalizację miejską, to są dwa liczniki- z tego "domowego" ile wody zużyjesz, to tyle ścieków Ci doliczają (wszak kibelek masz w domu, i w misce naczyń nie myjesz, ani się nie kąpiesz), a z tego "ogrodowego" jest liczona tylko woda- nie ścieki. Oszczędność jest spora.

Marto my nie jesteśmy podłączeni do kanalizacji - mamy własne szambo Na etapie budowy nie pomyślałam o rozdzieleniu wody na ogród i dom i nikt nam nie podpowiedział... Teraz na pewno byłyby rozdzielone ścieki czyste na ogród, brudne do szamba i jeszcze osobne liczniki....

polinka napisał(a)
Nadrobiłam Grzybów zazdroszczę, planuję od dwóch tygodni i nie mogę się wybrać.
Kuchnię i cały dół masz piękny! Widziałam na żywo to wiem co mówię

Z podlicznikiem mam tak samo jak Marta.W drugim ogrodzie też sobie w tym roku założyłam bo nie zarobiłabym na opłaty. A tak tylko płacę za wodę a nie za ścieki.

Buziaki Aniu

Poli cieszę się, że zaglądasz...grzyby jeszcze w lesie są, teraz nawet lepiej się zbiera bo roślinki zasuszone, lepiej widaćByliśmy w sobotę - 2 wiaderka znowu przytargaliśmy
Buziam tez mocno
nawigatorka napisał(a)
W takich momentach cieszę się że nie mam kanalizacji mam wodę za 3,99

To u Ciebie o całą złotówke taniej Przyjdę do Ciebie, bo oglądałam Maję... i były kule
AniMa 09:10, 07 lis 2016

Basilikum napisał(a)
ja place tylko za scieki a wofde mamy swoja ze studni
u nas popularne jest podlaczanie np kibelka do deszczowki. Szczegolow nie znam, bo nie potrzebuje

Izo też myślałam o kopaniu studni, ale właśnie do celów ogrodowych...temat jeszcze nie wygasł, ćmi się gdzieś z tyłu głowy
anna_t napisał(a)

powiem szczerze że niewiem, może Mazan wie? on wszystko wie
ja też będę miała problem z montazem, hydrofor 1/4 kotłowni mi zajmuje i nie mam blisko kanalizacyjnej :/ ale temat baaardzo ciekawy.
ciekawa jestem jeszcze czy jest jakaś twardość wody przy której juz jest konieczny ten zmiekczacz? i jak tą twardość sprawdzić?

To juz na zimowe wieczory temat do studiowania, ale juz niżej widziałam, że MAzan odpowiedział

UlaB napisał(a)

wybacz, widze ze w koncu nie wkleiłam tego linku (pisałam z telefonu)
chodzi o strone producenta - tam znajdziesz wszystkie dane

i gdzie "u siebie w watku" ?

UlaB napisał(a)

w kwestii montazu nei potrafie Wam nic powiedziec - u mnei ten problem nie istniał
konieczność - sądzę, że takiej nie ma
Mysle, ze zestaw do sprawdzania twardosci wody dostaniesz bez problemu w sklepach chemicznych albo nawet w marketach budowlanych. Mozna tez zwiezc probke do zbadania do laboratorium w wodociagach miejskich. Jezeli mieszkasz w miescie w ktorym jest takie laboratorium to teoretycznie wystarczy nawet zadzwonic i oni wiedzą jaka jest twardosc wody w lokalnym wodociągu, ale moim zdaniem to co mówią nie zawsze jest prawdą (moze sie myle).

Ula no widzisz jaka ze mnie gapa A szczerze? Miałam wchodzić i Twojego wątku szukać w tych bez aktywnego podpisu
pomysl z wodociągami dobra rzecz. Tzn. my dokładnie wiemy,że jest twarda i zakamieniona woda, ale nie wiemy tego liczbowo. W pracy czajnik czyścimy co tydzien z kilku milimetrowej warstwy burego kamienia(stare wodociągi???)
AniMa 09:13, 07 lis 2016

Mazan napisał(a)
Dziewczyny

Są dwa rodzaje twardości wody. Zawodowcy mówią ze trwała i nietrwała. W życiu codziennym najbardziej dokuczliwa jest nietrwała, gdyż to z niej wytrąca się kamień kotłowy, czyli węglan wapnia.
Sprawdzić twardość wody można kupując zestaw do sprawdzania w akwarium, oczku wodnym i innych zbiornikach.

Pozdrawiam

Dziękuje Walerku. Sklep zoologiczny po drodze do domu, muszę kupic
ps. szare mydło już też kupione, oprysk na mszyce zrobiony - wynik: 2 opryski i mszyc brak Dziękuje:
Pozdrawiam
AniMa 09:18, 07 lis 2016

anna_t napisał(a)

ja mam wodę ze studni dlatego pytam o montaz przy hydroforze robiłam badanie wody ale chyba tam twardości nie ma, musze zadzwonic do nich.

To niestety nie tak jak u mnie

sylwik69 napisał(a)
Jestem na etapie zakładania instalacji wodno-grzewczej i zakładam zmiękczacz wody i filter.Koszt ok 2 tys.zł

Chyba Ci zazdroszczę tego etapu Dużo teraz bym zmieniła, zwłaszcza w instalacjach....W reszcie mniej

Madzenka napisał(a)
Mimo zmiękczacza wody stale mam zakamienionych baterie a M cigle z 20 kg workami soli lata

Pewnie u nas też tak będzie...ale drażni mnie to ze jedno mycie i wszędzie białe plamy...dobrze, ze górna łazienka jest jasna, to tak tego nie widac jak w czarno - białej na dole
Makusia 09:25, 07 lis 2016

Im dalej w jesień, tym bardziej na wątkach temat "domowy" się pojawia I dobrze- mimo wszystko- skoro ogród odpoczywa, to i ogrodniczki troszkę odpocząć powinny
AniMa 09:38, 07 lis 2016

A teraz sobotnie zbiory leśne

Przyjemność zbierania...czyszczenia już niekoniecznie

W lesie zaparkowaliśmy przy roślinkach, co ostatnio nie potrafiłam zidentyfikować - oto one, może ktoś będzie wiedział co to jest???Zabrałam kilka sadzonek do domu i posadziłam między świerki serbskie....Ciekawe czy przeżyje?

i rozchodnik pomiędzy nimi:

i mój eM na leśnym trakcie: