Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 15:58, 09 wrz 2016

W wątku o miłorzębach Domnik utwierdza mnie że 4m to zbyt mała odległość między drzewkami,ale przecież one tak wolno rosną...czy już teraz muszę sugerować się tym co będzie za 10-20lat?czy i ten pomysł jest do bani
Jeśli nie miłorzęby to tylko buki kolumnowe Rohan Obelisk.
Elka 18:37, 09 wrz 2016

Ja też tak mam, że sadząc roślinki mam wrażenie że u mnie jest tak "goło" w porównaniu z innymi ogrodami.
anbu 20:57, 09 wrz 2016

Buki kolumnowe są piękne

Tu też ramy widzę się tworzą
sylwik69 10:51, 10 wrz 2016

Elka napisał(a)
Ja też tak mam, że sadząc roślinki mam wrażenie że u mnie jest tak "goło" w porównaniu z innymi ogrodami.

Tak to prawda,ale ogród wymaga czasu.Stwierdzam jednak że po 2 latach niektóre ogrody zmieniają się nie do poznania i to napawa optymizmem,że przy naszych planach,pomocy innych,bardziej doświadczonych koleżanek,uda się i namwięc planujmy,rysujmy,czytajmy i oglądajmy narazie ogrody innych a wiosną będziemy mądrzejsze!
sylwik69 11:03, 10 wrz 2016

anbu napisał(a)
Buki kolumnowe są piękne

Dziękuję za odwiedziny tym bardziej,że teraz ostro działasz i czasu mało..Twoje ramy są mega przez duże R
Toszka 12:13, 10 wrz 2016

Sylwik, pozwolicie, że się wtrącę - bo niewiele osób zauważa u Anuli grafik prac...wszyscy zauważają wielkość roślin ale nie kolejność sadzenia i planowania.

Anbu zaczęła od przygotowania podłoża (etap planowania pomijam, bo był wcześniej naszykowany) i sadzenia ram - żywopłotów, drzew w tych punktach które były oczywiste i niezbędne wzg. planowanych późniejszych nasadzeń, w tym roślin tak wrażliwych jak rodki czy klony palmowe. Owszem, dosadzone były dwa miskanty i szpaler hortek, bo one po pierwsze długo rosną, a po drugie wchodząw składową ram.

Przyszły rok to będzie czas na tzw. wypełniacze dużego gabarytu, czyli np. rodki, kule etc..
I jeśli Ani nie zbraknie sił to będą stopniowo dochodzić niskie wypełniacze, czyli byliny.

Kolejny rok to czas na sadzenie bylin, traw etc. Tu juz będziemy konkretnie dobierać rośliny aranżacyjne.

Na tym etapie prawdopodobnie dojdzie nawadnianie dopasowane do roslin.
sylwik69 19:33, 11 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Sylwik, pozwolicie, że się wtrącę - bo niewiele osób zauważa u Anuli grafik prac...wszyscy zauważają wielkość roślin ale nie kolejność sadzenia i planowania.

Anbu zaczęła od przygotowania podłoża (etap planowania pomijam, bo był wcześniej naszykowany) i sadzenia ram - żywopłotów, drzew w tych punktach które były oczywiste i niezbędne wzg. planowanych późniejszych nasadzeń, w tym roślin tak wrażliwych jak rodki czy klony palmowe. Owszem, dosadzone były dwa miskanty i szpaler hortek, bo one po pierwsze długo rosną, a po drugie wchodząw składową ram.

Przyszły rok to będzie czas na tzw. wypełniacze dużego gabarytu, czyli np. rodki, kule etc..
I jeśli Ani nie zbraknie sił to będą stopniowo dochodzić niskie wypełniacze, czyli byliny.

Kolejny rok to czas na sadzenie bylin, traw etc. Tu juz będziemy konkretnie dobierać rośliny aranżacyjne.

Na tym etapie prawdopodobnie dojdzie nawadnianie dopasowane do roslin.

Toszka zapewniam że wszystko widzę i obserwuje a także śledzę poczynania innych przy zakładaniu ogrodu,Anii także.Jestem pod ogromnym wrażeniem i doceniam ile pracy wkłada wraz z mężem w tworzenie!Wiem też że tylko Ci co nic nie robią nie popełniają błędów albo mają profesjonalne projekty.Choć w przypadku Anbu nawet projekt nie wystarczył i wzięła sprawy w swoje ręce
Toszka 19:43, 11 wrz 2016

Ciiii, nie przypominaj Anuli o projekcie....
AniMa 08:49, 12 wrz 2016

anbu napisał(a)
Buki kolumnowe są piękne

Czytam o bukach i się wtrącę - w sobotę się zakochałam na amen ....pojechałam oglądać thuje a pan miał jeszcze całe rzędy grabów, buków właśnie i innych cudeniek....pojadę jeszcze raz to porobię zdjęcia (przyszly tydzień. ceny za takie okazy...chyba okazyjne
sylwik69 09:45, 12 wrz 2016

AniMa napisał(a)

Czytam o bukach i się wtrącę - w sobotę się zakochałam na amen ....pojechałam oglądać thuje a pan miał jeszcze całe rzędy grabów, buków właśnie i innych cudeniek....pojadę jeszcze raz to porobię zdjęcia (przyszly tydzień. ceny za takie okazy...chyba okazyjne

Czekamy na zdjęcia