Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

magda19831 08:38, 18 wrz 2016

Przychodzę z rewizytą Będę obserwować twoje poczynania.
sylwik69 09:22, 18 wrz 2016

Dziekuję za odwiedziny
sylwik69 16:45, 19 wrz 2016

Dojrzałam do tego aby wyrównać ten klin i zrobić szeroką na 4 m rabatę.Jak widać trawa na oczyszczalni kiepsko rośnie,wygląda to mizernie.Zdejmę darń i przemieszam z obornikiem ktorego mi troche zostało.Narazie nie mam pomysłu na rośliny,zadałam pytanie w wątku o pojedyńczych rabatach,ale nikt nie odpowiedział.
Wcześniej Makadamia mi to zasugerowała na projekcie i myślę że bardzo trafnie!Tu w grę wchodzą rośliny lubiące słońce i płytko korzeniące
Toszka 19:22, 19 wrz 2016

a ile centymetrów ziemi masz na oczyszczalni?

W pojedynczych pytaniach jest masę pytań, czasami z prosbą o zaprojektowanie (!) pół ogrodu...bywa to frustrujące
Masz swój wątek to pytaj w swoim wątku - krzycz, że ci pomoc potrzebna
sylwik69 19:46, 19 wrz 2016

Oj Toszka!biegam po wątkach,staram się być aktywna,nawet coś nie coś doradzam,ale sie nie wymądrzam oj nie!choć nie zawsze się zgadzam...
Krzyczeć mi nie wypada ale o pomoc proszę
Ziemi na oczyszczalni jest 60-80 cm,więc nie za wiele
I jeszcze jedno pytanie czy na tym pasie/ który jest widoczny na zdjęcie/ przy siatce,a ma ok1,20 szer można posadzić jakieś kolumnowe drzewa np.buki?
Toszka 19:53, 19 wrz 2016

To masz dwa wyjścia - albo łan lawendy dać plus trawy, rozchodniki i inne sucholubne. Jesli chcesz dla urozmaicenia coś zimozielonego, w kształcie poduch to z praktyki polecam... tymianek
Lub z zimozielonych sosny górskie mające płytki, rozległy system korzeniowy...

Ursa na oczyszczalni ma rodki posadzone

Określ się co chcesz to będziemy kombinować
sylwik69 20:13, 19 wrz 2016

Lawenda u mnie bardzo dobrze rośnie,kwitnie do tej pory więc jestem na tak!trawy też bardzo lubię!a rozchodniki dopiero kupiłam latem i rozmnażam Matronę i StardustO kosodrzewinach myślałam ale gdzieś czytałam że brzydko się rozrastają,ale pewnie tylko niektóre odmiany.Ogólnie mi się podoba twój zestaw,tylko z tymiankiem mnie zaskoczyłaś..Czy sosny kolumnowe też korzenią się płytko?bo bardzo mi sie podobają
Właśnie obejrzałam sobie tymianek fajnie wygląda,jest też o jasnej barwie ciekawe!
Więc darń do ściągnięcia!
Toszka 21:03, 19 wrz 2016

Sosny kolumnowe musza się głębiej korzenić, bo by pionu nie utrzymały.

Nie myl kosodrzewiny z rasowymi sosenkami typu poducha, lub poducha szczepiona na pniu np. Varella (widziałam na all. w bardzo optymistycznej cenie), 'Ophir', 'Glow Low', 'Kostelnicek' etc.

Jestem nieskrywaną, zdeklarowaną fanką sosen przebarwiających się zimą na żółto - jest to główny powód mojego nie rozpaczania przed nadchodzącą zimą

Z tymiankiem zaskoczę cię bardziej, bo sama byłam kilka lat temu zaskoczona - najpiękniejszy jest ten przyprawowy! Ot, takie z niego ziółko Uwielbia sucho i słońce, a poducha wolno, acz stanowczo rozrasta się i nie łysieje od środka. Nawet po 7 latach
sylwik69 21:12, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Sosny kolumnowe musza się głębiej korzenić, bo by pionu nie utrzymały.

Nie myl kosodrzewiny z rasowymi sosenkami typu poducha, lub poducha szczepiona na pniu np. Varella (widziałam na all. w bardzo optymistycznej cenie), 'Ophir', 'Glow Low', 'Kostelnicek' etc.

Jestem nieskrywaną, zdeklarowaną fanką sosen przebarwiających się zimą na żółto - jest to główny powód mojego nie rozpaczania przed nadchodzącą zimą

Z tymiankiem zaskoczę cię bardziej, bo sama byłam kilka lat temu zaskoczona - najpiękniejszy jest ten przyprawowy! Ot, takie z niego ziółko Uwielbia sucho i słońce, a poducha wolno, acz stanowczo rozrasta się i nie łysieje od środka. Nawet po 7 latach

Aha czyli kolumnowe odpadają..obejrzałam sobie kilka odmian np mops,pumilio,winter gold i te które Ty wymieniłas.Masz rację ten ostatni ze względu na barwę interesujący a ja potrzebuję koloru który ożywi,ale czy będzie grał z szarą lawendą?Nie mam nic przeciw tymiankowi,kwitnie na fioletowo a ja lubie ten kolortylko nie widziałam w sprzedaży..
Toszka bardzo mi pomogłaś,bo dałaś mi konkretną listę na konkretne miejsce,jestem Ci wdzięczna bardzo bardzoHurra cieszę sięi mam cichą nadzieję,że mnie nie porzucisz na długo i pomożesz ułożyć te rośliny w zgrabną rabatę
Toszka 21:20, 19 wrz 2016

Swój pierwszy tymianek miałam z supermarketu, w doniczce, wydelikacony szklarnią. Dał radę z podlewaniem. Drugi kupiłam w centrum ogrodniczym w dziale ziół - tam gdzie melisa, szczypiorek, majeranek...
Każdy z gości, wiedzący gdzie tymianek rośnie zrywa go sobie garściami, bo zapach ma boski

Przebarwiające się na zimę sosny latem są zielone - cha, niespodzianka! Będą ci dobrze grać z lawendą. I szczerze zastanów się dobrze nad Varellą - to królowa niskich, poduchowatych sosen. Ma dłuższe igły i jest boska Niestety zielona cały rok