Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

BasiaLT 13:33, 09 wrz 2016

sylwik69 napisał(a)

Próbuję zamaskować

Trzmielina doskonale się do tego nadaje. Za jakieś 2 lata będziesz szukała tego włazu
BasiaLT 13:34, 09 wrz 2016

asiak napisał(a)
Też upolowałam trochę cebul Ciekawe gdzie je wsadzę

Eee... tam.. o to bym się nie martwiła. Miejsce zawsze się znajdzie
asiak 13:35, 09 wrz 2016

BasiaLT napisał(a)

Hmmm... tak myślisz?
sylwik69 13:39, 09 wrz 2016

Aby nie być gołosłowną wstawiam fotki mojego nowego żywopłotu,który kupiłam zamiast sukienki!coś mi się wydaje że berberysy albo na wiosnę stąd znikną albo trzeba będzie przesadzić dalej od tuji
Przygotowałam też ziemię pod 2 rabaty,widoczne w oddali,nie próżnowałam na urlopie

sylwik69 13:41, 09 wrz 2016

BasiaLT napisał(a)

O tak! ja najchętniej kupiłabym dużo,dużo więcej,wiosną będzie miło popatrzeć
sylwik69 13:47, 09 wrz 2016

Miscantus Silberspinne i jego piękny debiut!
makadamia 13:56, 09 wrz 2016

sylwik69 napisał(a)

Aby nie być gołosłowną wstawiam fotki mojego nowego żywopłotu,który kupiłam zamiast sukienki!coś mi się wydaje że berberysy albo na wiosnę stąd znikną albo trzeba będzie przesadzić dalej od tuji
Przygotowałam też ziemię pod 2 rabaty,widoczne w oddali,nie próżnowałam na urlopie

Dobrze Ci się wydaje

Osobiście nie widzę potrzeby, żeby tu robić wysoki żywopłot: tuje dałabym gdzieś pod ogrodzenie a zostawiłabym berberysy. to chyba jakaś kolumnowa odmiana, powinna wyrosnąć na metr - metr dwadzieścia i na takiej wysokości bym je cięła.

Coś przed nimi przydałoby się posadzić - jakieś bylinki, trawy nie za duże?
sylwik69 14:16, 09 wrz 2016

JA już nic nie rozumiem,najpierw miały być ramy,no wiec stworzyłam!Ten żywoplot przesłoni mi boisko szkolne widoczne z tarasu i osłoni od hulającego w tym miejscu wiatru,tylko berberys był pierwszy..
makadamia 15:03, 09 wrz 2016

Myślałam, że pokazujesz fragment przed warzywnikiem?

Ja bym to widziała mniej więcej tak:

czerwone to berberys, zielone to tuje. Po drugim boku działki też oczywiście posadzić.
tui nie utrzymasz na wysokości 1,5 metra, a nie ma sensu szatkować sobie podwórka i zacieniać warzywnika (to zdjęcie wychodzi chyba na północ?)

Tak sobie jeszcze myślę, że wysokość berberysa zależy od wysokości tarasu. Jeżeli taras masz nisko, to i żywopłot wysoki niepotrzebny.
Jeśli taras wysoko, to siłą rzeczy i żywopłot wyższy.
sylwik69 15:35, 09 wrz 2016

Teraz wiem o co ci chodzi!Faktycznie tuje posadziłam od strony warzywniaka. Tam na wprost za siatką przed widocznymi budynkami jest boisko szkolne.To jest wschodnia strona działki.Taras jest wysoko i to jest zdjęcie-widok z niego,więc żywopłot musi być wyższy.Na początku nie chciałam tego miejsca aż tak przesłaniać,ale im częściej patrzę z tarasu w tym kierunku to te widoki mi przeszkadzają.Troszkę zacieni ale tylko pierwszą skrzynię,poza tym pomyślałam że taka zielona ściana to lepsze tło do wszystkich innych roślin.Posadziłam tam jeżówki,rozplenice,carexy.
Już teraz zwątpiłam...a jaka powinna być odległość berberysa kolumnowego od tuji?
cieszę się że zajrzałaś