Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 23:57, 05 paź 2016

Makusia napisał(a)
Sylwia, która twierdziła, że musi się opanować z pracami, bo przed zimą może nie zdążyć....kupiła 100 buksów

A tak!kobieta zmienną jestkupiłabym za to cenę jeszcze 100,bo sadzonki ładneale nie mam gdzie upchnąć
sylwik69 23:57, 05 paź 2016

Makusia napisał(a)
Sylwia, która twierdziła, że musi się opanować z pracami, bo przed zimą może nie zdążyć....kupiła 100 buksów

A tak!kobieta zmienną jestkupiłabym za to cenę jeszcze 100,bo sadzonki ładneale nie mam gdzie upchnąć
sylwik69 23:59, 05 paź 2016

anbu napisał(a)
Gdzie te 100 szt bukszpanów? Nie widzę
Sylwia wrzuć jakiś rzut z góry

Rzut zrobiony tylko jako zdjęcie nieczytelne,wiec muszę poprawić
sylwik69 00:11, 06 paź 2016

anbu napisał(a)
Gdzie te 100 szt bukszpanów? Nie widzę
Sylwia wrzuć jakiś rzut z góry

Rzut na str 28,to wszystko co mam
sylwik69 00:13, 06 paź 2016

BKosimkArt napisał(a)
Powoli zaczyna wszystko nabierać kształtów... wiadomo jeszcze masa pracy i siły ale każdy kolejny sezon będzie lepszy. Najgorzej jest na początku bo już by się chciało mieć pięknie a tu wszystko pod górkę. Nie zapomnę jak nie mogłam wyglądać przez okna u siebie zaraz po przeprowadzce. Do czasu aż się nie złapałam za siekierę i szpadel
Już za rok i u Ciebie będzie pięknie.

Dzięki Basiu!i tym optymistycznym akcentem kończę ciężki dzieńdobrej nocki
anbu 10:01, 06 paź 2016

makadamia napisał(a)
Cześć Sylwio,

Widzę że już się rozkręciłaś, pomysły masz, zakupy też konkretne poczynione - kiepski to moment na jakieś rewolucyjne propozycje. Tym niemniej, jako że dopiero teraz zapoznałam się z wątkiem, zaryzykuję i mam nadzieję że mnie nie pogonisz.

Przede wszystkim jednak, patrząc na poniższe zdjęcia dochodzę do wniosku, że plan który narysowałaś niezbyt ściśle odzwierciedla rzeczywistość

Zdaje się, że bardziej przypomina coś takiego:

Z tym, że proporcje i wymiary kompletnie się rozjechały.

Tak czy inaczej, ja bym próbowała bardziej zasłonić ten budynek gospodarczy od strony tarasu. Mniej trawnika, a szersze i wyższe rabaty. Nie wiem, co z tą oczyszczalnią - jak jest duża, jak głęboko położona, czy można na niej sadzić krzewy. Jeśli w tym kierunku się nie da, to chociaż jakiś trejaż postawić i róże na nim rozpiąć.

Scieżka pomiędzy tarasem a gospodarczym też dobrze by było, gdyby nie biegła tak prosto, najkrótszą drogą. Lepiej to będzie wyglądało, jak trochę będzie zakręcała, żeby oko oszukać. Wstępnie widziałabym coś takiego:

Ciemnozielone rabaty, jasnozielony trawnik, a to szare to placyk/podest pod tarasem, z którego będą wychodziły ścieżki w kierunku gospodarczego i kącika wypoczynkowego (do wymyślenia, jak już będzie zwymiarowany plan)

Nie wiem, czy ten kierunek Ci odpowiada ale jeśli tak, to bez DOBREGO planu się nie obejdzie

Sylwia a gdzie są jakieś drzewa na działce? Masz jakieś drzewa? Jak możesz zaznacz na planie.
Co to jest biały placek - pasek, obok tarasu po lewej stronie?
Można jeszcze zrobić rabatę wzdłuż tarasu, która będzie ciągnąć się za dom - do samego końca.
No właśnie a dlaczego Asia nie zaplanowała rabat w części południowej działki - wzdłuż granicy?

makadamia 10:08, 06 paź 2016

Sylwia pracuje na razie nad tą częścią przy budynkach, a tej południowej części za mało widziałam, więc na razie w ogóle jej nie dotykałam.

Co nie ma zresztą znaczenia, bo Sylwia wybrała inną opcję i ten projekt jest nieaktualny
anbu 10:10, 06 paź 2016

makadamia napisał(a)
Sylwia wybrała inną opcję i ten projekt jest nieaktualny

No to mam tyły
sylwik69 10:41, 06 paź 2016

anbu napisał(a)

No to mam tyły

Drzewa są w planach na str 36 i 38.Stroną płd budynku narazie się nie zajmuję,brakuje tam dużo ziemii na pewno ram,żywopłotu,marzę o wysokich trawach z których tak jak u Polinki stworzono placyk wypoczynkowy.Z tej strony jest kuchnia z wyjsciem tarasowym nr2 ale do tego jeszcze dużo czasu...
Biały pasek to rabata cienista na zdjęciu nr1 na str 42.Słońce do godz 12,znajduje się pod oknami sypialni i małego pokoju.Także do zaaranżowania przez zimę
sylwik69 10:51, 06 paź 2016

makadamia napisał(a)
Sylwia pracuje na razie nad tą częścią przy budynkach, a tej południowej części za mało widziałam, więc na razie w ogóle jej nie dotykałam.

Co nie ma zresztą znaczenia, bo Sylwia wybrała inną opcję i ten projekt jest nieaktualny

Poszerzyłam rabatę na oczyszczalni zgodnie z Twoimi sugestiami,tylko ścieżka będzie prosta od domu do gospodarczego.Na płd części nic się nie dzieje,brakuje ziemi,stoi rusztowanie