Kochani, pomyślałam sobie, że przez okres zimowy pomęczę Was troszkę pytaniami
i poproszę o rady
Na wiosnę chciałabym zacząć jak najszybciej prace na działce i nie będzie czasu na pytania i odpowiedzi. Ja oczywiście cały czas czytam forum, szukam inspiracji, ale jakoś nie potrafię dobierać roślin do siebie gatunkowo, jak i nawet kolorystycznie Na razie taki kiepski ogrodnik ze mnie, ale kocham swoją działkę i mam nadzieję, że z roku na rok, będę bogatsza o wiedzę
Jak wiecie, nie mam jeszcze obsadzonych żadnych rabat, oprócz hortensji, które wsadzałam na jesieni. Dużo pracy przede mną i mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się stworzyć piękną działkę Będę wdzięczna za każdą poradę
Z nadejściem wiosny, chciałabym wiedzieć, gdzie i co wsadzę
Na pierwszy rzut idzie rabata bukszpanowa. Już zdecydowałam, za Waszą radą, że będę dosadzać do niej bukszpany. Nawet Iwonka mi pięknie narysowała kule Jeszcze raz dziękuję Iwonko
I moje pytania...
1. Czy tylko kule, czy mogą też być stożki? Czy będzie głupio?
2. Trawka hakone, jak zasugerowała Iwonka... czy inna? - co polecacie do bukszpanów?
3. No i jeżówka... jaki kolor? W pobliżu będą rododendrony w kolorze prawdopodobnie różu, fioletu.Po drugiej stronie alejki jest lawenda. Czy jeżówkę dać w takim samym kolorze, czy może białą?
i pytanie ostatnie
4. Czy wokół tej rabaty sadzić coś na obrzeżach? Żurawka, begonie wiecznie kwitnące, coś innego?
Pomożecie?
Asiu zacznę od tego, że ze mnie też kiepski projektant ale może coś skorzystasz na moich przemyśleniach
Ten bukszpan jest bardzo ładny, on króluje na tej rabacie. Pomysł z porozrzucaniem dodatkowych kul, w różnych rozmiarach jak dla mnie rewelacja Sama mam zamiar zrobić tak u siebie, na wiśniowej ale do wiosny daleko, więc kto wie co mi do głowy jeszcze uderzy
Czy do kulek pasują stożki?
Jak dla mnie jak najbardziej bardzo pasują. Za przykład weź ogród Danusi. Przecież tam mnóstwo stożków i kulek sąsiadujących ze sobą
Pasują też inne twory na pniu, np cisy, bukszpany ale nie wiem czy z tak wielkim buksem to będzie dobrze wyglądać, bo to on w końcu króluje na tej rabacie
Tu to już dziewczyny muszą się wypowiedzieć
Przy sosnie ja bym juz nic innego nie sadziła bo i tak bedzie tam sucho i trzeba podlewac ale to tak ze zdjecia a w rzeczywistosci to sama zobaczysz , jesli miejsca bedzie duzo to możesz cos posadzic. Po prawej stronie to ja rozumiem ze juz za chodniczkiem, czy tak? Tam zawsze możesz cos posadzic a nawet i duzego rh jesli bedziesz chciala.
Aniu, dziękuję Ci bardzo
Tak pytam o te stożki, bo jak będę już kupować kule i będą fajne stożki, to będę dumać, czy będą pasować, czy nie? A tak już wiem, że jak coś, to mogą być i kule i stożki
Bogdziu, Tobie również dziękuję za wpis O prawej stronie, miałam na myśli prawą stronę jeszcze na rabacie. Myślałam o czymś na nóżce, żeby wypełnić gołą ścianę. Ale jak wsadzę tam trzy różaneczniki, to chyba nie będzie miejsca.
Bogdziu, kusi mnie, żeby wsadzić tam trzy kolory fiolet, intensywny róż i jasny róż.
Czy myślisz, że nie będzie dobrze? Tak jak U Ciebie na tej fotce, gdzie różaneczniki są podsadzone czymś ładnym fioletowym
Kochani...
Na nadchodzące Święta życzę Wam chwil spędzonych z najbliższymi, radości, miłości...
Żebyśmy wszyscy znaleźli czas na rzeczy najważniejsze, na bycie razem...