Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

asiak 07:32, 16 gru 2016

Ja jeszcze nie wiem, czy mam, czy nie mam do nich ręki
Się okaże
asiak 20:15, 16 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Kulki !!!!
Pomiędzy trawki, np. hakone i jeżówki w jednym kolorze, niskie

Kochani, pomyślałam sobie, że przez okres zimowy pomęczę Was troszkę pytaniami
i poproszę o rady
Na wiosnę chciałabym zacząć jak najszybciej prace na działce i nie będzie czasu na pytania i odpowiedzi. Ja oczywiście cały czas czytam forum, szukam inspiracji, ale jakoś nie potrafię dobierać roślin do siebie gatunkowo, jak i nawet kolorystycznie Na razie taki kiepski ogrodnik ze mnie, ale kocham swoją działkę i mam nadzieję, że z roku na rok, będę bogatsza o wiedzę
Jak wiecie, nie mam jeszcze obsadzonych żadnych rabat, oprócz hortensji, które wsadzałam na jesieni. Dużo pracy przede mną i mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się stworzyć piękną działkę Będę wdzięczna za każdą poradę
Z nadejściem wiosny, chciałabym wiedzieć, gdzie i co wsadzę
Na pierwszy rzut idzie rabata bukszpanowa. Już zdecydowałam, za Waszą radą, że będę dosadzać do niej bukszpany. Nawet Iwonka mi pięknie narysowała kule Jeszcze raz dziękuję Iwonko
I moje pytania...
1. Czy tylko kule, czy mogą też być stożki? Czy będzie głupio?
2. Trawka hakone, jak zasugerowała Iwonka... czy inna? - co polecacie do bukszpanów?
3. No i jeżówka... jaki kolor? W pobliżu będą rododendrony w kolorze prawdopodobnie różu, fioletu.Po drugiej stronie alejki jest lawenda. Czy jeżówkę dać w takim samym kolorze, czy może białą?
i pytanie ostatnie
4. Czy wokół tej rabaty sadzić coś na obrzeżach? Żurawka, begonie wiecznie kwitnące, coś innego?
Pomożecie?

anbu 12:37, 17 gru 2016

Asiu zacznę od tego, że ze mnie też kiepski projektant ale może coś skorzystasz na moich przemyśleniach

Ten bukszpan jest bardzo ładny, on króluje na tej rabacie. Pomysł z porozrzucaniem dodatkowych kul, w różnych rozmiarach jak dla mnie rewelacja Sama mam zamiar zrobić tak u siebie, na wiśniowej ale do wiosny daleko, więc kto wie co mi do głowy jeszcze uderzy

Czy do kulek pasują stożki?
Jak dla mnie jak najbardziej bardzo pasują. Za przykład weź ogród Danusi. Przecież tam mnóstwo stożków i kulek sąsiadujących ze sobą

Popatrz też tu

Pasują też inne twory na pniu, np cisy, bukszpany ale nie wiem czy z tak wielkim buksem to będzie dobrze wyglądać, bo to on w końcu króluje na tej rabacie
Tu to już dziewczyny muszą się wypowiedzieć

O tak

A może posadź tam drzewko niezbyt wysokie, może jakiegoś klona czerwonego, który złamie tą płaskość tam?

Coś w ten deseń

O tak

Jeszcze tu popatrz

Ooo też fajnie

I tu...

I jeszcze drzewko nad kulkami

A może posadź tam drzewko kolumnowe, wąskie i wtedy tylko kulki różnej wielkości i tylko ta kolumna?

To chyba wszyscy znają

Wiadomo musiałaby być to jakaś mniejsza kolumna, na pewno nie taki buk, bo one duże rosną
Z braku laku nie mam innych zdjęć

Wypełniacze to już najmniejszy problem Tak mi się zdaje

Bogdzia 17:21, 17 gru 2016

asiak napisał(a)

Bogdziu, dziękuję Ci bardzo Bardzo podoba mi się ten Ann Lindsay.
W pierwszej wersji chciałam tam wsadzić trzy różne kolory, ale pewnie masz rację, że trzy jednakowe będą się ładnie prezentować. A powiedz mi proszę, czy oprócz tych trzech Ann Lindsay, sadzić coś przy tej sośnie?
I jeszcze jedno pytanko, czy dosadzać coś po prawej stronie? Mam na myśli coś innego niż różaneczniki

Przy sosnie ja bym juz nic innego nie sadziła bo i tak bedzie tam sucho i trzeba podlewac ale to tak ze zdjecia a w rzeczywistosci to sama zobaczysz , jesli miejsca bedzie duzo to możesz cos posadzic. Po prawej stronie to ja rozumiem ze juz za chodniczkiem, czy tak? Tam zawsze możesz cos posadzic a nawet i duzego rh jesli bedziesz chciala.
asiak 18:14, 17 gru 2016

Aniu, dziękuję Ci bardzo
Tak pytam o te stożki, bo jak będę już kupować kule i będą fajne stożki, to będę dumać, czy będą pasować, czy nie? A tak już wiem, że jak coś, to mogą być i kule i stożki

Bogdziu, Tobie również dziękuję za wpis O prawej stronie, miałam na myśli prawą stronę jeszcze na rabacie. Myślałam o czymś na nóżce, żeby wypełnić gołą ścianę. Ale jak wsadzę tam trzy różaneczniki, to chyba nie będzie miejsca.
Bogdziu, kusi mnie, żeby wsadzić tam trzy kolory fiolet, intensywny róż i jasny róż.
Czy myślisz, że nie będzie dobrze? Tak jak U Ciebie na tej fotce, gdzie różaneczniki są podsadzone czymś ładnym fioletowym

Już doczytałam, że to orlice
violka171 21:39, 17 gru 2016

jestem i ja,w wolniejszych chwilach nadrobie Twoje stronki co by nie być do tyłu hi hi
pozdrawiam
asiak 21:41, 17 gru 2016

Zapraszam serdecznie
GorAna 22:52, 17 gru 2016

Asiu, ależ mądre głowy Ci doradzają, ile inspiracji masz podesłane.....zima długa, czasu dużo, będzie pięknie już czuję
asiak 15:34, 23 gru 2016

Kochani...
Na nadchodzące Święta życzę Wam chwil spędzonych z najbliższymi, radości, miłości...
Żebyśmy wszyscy znaleźli czas na rzeczy najważniejsze, na bycie razem...
asiak 12:27, 26 gru 2016

Za chwilkę będzie pół roku odkąd zarejestrowałam się na forum
Najwyższa pora się ujawnić
Ja ze swoją wnusią

Pozdrawiam serdecznie