Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

Makusia 22:58, 16 maj 2017

Asiu tupiesz nóżkami niecierpliwie
Znam to uczucie silniejsze ode mnie
asiak 08:45, 17 maj 2017

Dziewczyny proszę podpowiedzcie Muszę coś wsadzić

Chcę między miłorzęby wsadzić dwie hortensje Diamantino i jakieś trawy po bokach.
No, własnie jakie trawy, bo się na nich nie znam? Żeby to się wszystko razem zgrało i ładnie komponowało. Myślałam o rozplenicy Hameln, ale czy ona nie będzie za niska?
Nie chcę też stworzyć takiej wielkiej ściany. A może zamiast hortensji tylko rozplenica?
Miałoby być tak: rozplenica, miłorząb, hortensja, miłorząb, hortensja, miłorząb, rozplenica
Ps. Toszko, nie potrafię się wstrzymać A poza tym w przyszłym roku mogę zmienić rabatę
asiak 08:45, 17 maj 2017

Zaczyna mi wschodzić trawka
mirkaka 10:37, 17 maj 2017

Jak nie lubisz kalarepki to może pomidorki
Toszka 10:45, 17 maj 2017

rozplenica jak mocy nabierze to ma średnicę min. 1,5 metra. Wykopując ją uszkodzisz korzenie miłorzębów.

Na jakiej wysokości są miłorzęby szczepione?
asiak 11:00, 17 maj 2017

Toszka napisał(a)
rozplenica jak mocy nabierze to ma średnicę min. 1,5 metra. Wykopując ją uszkodzisz korzenie miłorzębów.

A widzisz... dobrze, że zapytałam
Toszko, miłorzęby szczepione na wysokości 1,2 m, a odstępy między nimi po 1m.
Toszka 11:13, 17 maj 2017

Jak już koniecznie chcesz coś posadzić to stipę z jeżówkami. Tylko nie wiem, czy jak róze ruszą to nie bedzie zbyt wielkiej pstrokacizny w całym ogrodzie. Kolory jezówek starannie dobierz do reszty.
alis 11:15, 17 maj 2017

Toszka napisał(a)

Toszka a czy rozplenice można dzielić? Pisałaś kiedyś o wersji mniejszej rozplenic, ktoś tutaj na O podobno ma takie, możesz przypomnieć nazwę, te które ja mam do mojego ogrodu są za duże.
Toszka 11:19, 17 maj 2017

alis napisał(a)

Toszka a czy rozplenice można dzielić? Pisałaś kiedyś o wersji mniejszej rozplenic, ktoś tutaj na O podobno ma takie, możesz przypomnieć nazwę, te które ja mam do mojego ogrodu są za duże.

Zapytaj Polinki na pw. Tak, mam rozplenice Litlle Boy i one są ok. 45cm.

Rozplenice dzieli się w kwietniu. Mozna cała karpę wykopać, a mozna i bez szkody dla korzeni podkopać połowę, przeciąć kępę i wyjąć tylko pół. To nie łatwe, ale absolutnie możliwe i dzięki temu druga połowa nie odczuwa straty/ucięcia korzeni, nie odchorowuje. Tak można dzielić wszystkie trawy i miskanty.
asiak 11:31, 17 maj 2017

Toszka napisał(a)
Jak już koniecznie chcesz coś posadzić to stipę z jeżówkami. Tylko nie wiem, czy jak róze ruszą to nie bedzie zbyt wielkiej pstrokacizny w całym ogrodzie. Kolory jezówek starannie dobierz do reszty.

Toszko, a hortensje nie?