Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

mirkaka 08:56, 18 maj 2017

asiak napisał(a)

Toszko, no wiem, że dobrze radzisz... ale ja chyba nie dam rady
Zakupię tą stipę, jeżówki i zobaczę Zawsze można zmienić

Nie chcę się mądrzyć ale wydaje mi się że zanim hortensje się rozrosną to miłorzęby już się dobrze zakorzenią. Poza tym hortensje nie mają jakiegoś szerokiego systemu korzeniowego, są dość zwarte, jestem tego samego zdania co Asia, zawsze można przesadzić. Jeżówki też ładnie wyglądają z hortensjami
Asiu, można też tam podsadzić trawą Hakonechloa, zbuduje piękny dywan
Można też posadzić rozplenicę jednoroczną, Pegasus nie jest taka wielka i po zimie się ją usuwa i sadzi nowe rozsadki wyhodowane przez siebie z nasion zebranych jesienią Ja ją mam od Przemka. Fajna jest i nie boję się że potem jej wielkości nie ogarnę
asiak 11:09, 18 maj 2017

mirkaka napisał(a)

Nie chcę się mądrzyć ale wydaje mi się że zanim hortensje się rozrosną to miłorzęby już się dobrze zakorzenią. Poza tym hortensje nie mają jakiegoś szerokiego systemu korzeniowego, są dość zwarte, jestem tego samego zdania co Asia, zawsze można przesadzić. Jeżówki też ładnie wyglądają z hortensjami
Asiu, można też tam podsadzić trawą Hakonechloa, zbuduje piękny dywan
Można też posadzić rozplenicę jednoroczną, Pegasus nie jest taka wielka i po zimie się ją usuwa i sadzi nowe rozsadki wyhodowane przez siebie z nasion zebranych jesienią Ja ją mam od Przemka. Fajna jest i nie boję się że potem jej wielkości nie ogarnę

Czytałam, że Danusia radzi sadzić pod miłorzębami hortensje, stąd ten pomysł
Zastanawiam się tylko nad odmianą. Czy Diamantino nie będzie za duża, a Bobo za mała
asiak 11:31, 18 maj 2017

Jolu oto wnętrze mojej szklarni

Jak pomidorki są większe, podwiązuje je sznurkami do takiej linki, którą mi eM zamontował

babka 12:11, 18 maj 2017

Jeśli juz to ja bym dała same rozplenice Hameln przy miłorzębach, za rok wcale nie będą takie małe. Drzewka będą ładnie wyeksponowane dzięki zwiewnej skarpecie bo hortensje je przytłoczą. Diamantino ma potężne kwiatostany, będzie nieproporcjonalnie.
Między rozplenice moze cos powtykaj np czekoladowe kosmosy albo czosnki główkowate ?? ( taki mój luźny pomysł)
asiak 12:53, 18 maj 2017

babka napisał(a)
Jeśli juz to ja bym dała same rozplenice Hameln przy miłorzębach, za rok wcale nie będą takie małe. Drzewka będą ładnie wyeksponowane dzięki zwiewnej skarpecie bo hortensje je przytłoczą. Diamantino ma potężne kwiatostany, będzie nieproporcjonalnie.
Między rozplenice moze cos powtykaj np czekoladowe kosmosy albo czosnki główkowate ?? ( taki mój luźny pomysł)

Ale Toszka pisze, że rozplenice mają rozbudowany system korzeniowy. Upieram się przy wsadzeniu czegoś, ale żeby nie zaszkodzić miłorzębom.
Diamantino raczej nie będę sadzić, bo są za duże. Jak coś to Bobo.
Mam mętlik w głowie
lojalna_ 15:19, 18 maj 2017

Aska ale masz duza szklarnie.

Ja tez się podpisze pod pomysłem trawy pod molorzebem )
Alicja169 18:34, 18 maj 2017

W szklarni widać witalność bez chwastów, sterylnie
Super obiekt
Toszka 19:32, 18 maj 2017

asiak napisał(a)

Ale Toszka pisze, że rozplenice mają rozbudowany system korzeniowy. Upieram się przy wsadzeniu czegoś, ale żeby nie zaszkodzić miłorzębom.
Diamantino raczej nie będę sadzić, bo są za duże. Jak coś to Bobo.
Mam mętlik w głowie

Asiu, ja po prostu wiem, jestem pewna, że w przyszłym roku, lub jeszcze jesienią będziesz wymieniać nasadzenia pod miłorzębami. Troszczę się o nie. Nic więcej. Zwłaszcza, że rosną co metr. To taka szlachetna roslina
asiak 22:19, 18 maj 2017

Toszka napisał(a)

Asiu, ja po prostu wiem, jestem pewna, że w przyszłym roku, lub jeszcze jesienią będziesz wymieniać nasadzenia pod miłorzębami. Troszczę się o nie. Nic więcej. Zwłaszcza, że rosną co metr. To taka szlachetna roslina

Toszko, podjęłam decyzję, że wsadzę tam stipę i może jeżówki
Bardzo Ci dziękuję, że jesteś czujna i troszczysz się o nas i nasze roślinki

jolka 22:21, 18 maj 2017

asiak napisał(a)
Jolu oto wnętrze mojej szklarni

A, więc tak to wygląda Fajnie, czyściutko. Patrzę, jak Ty to masz porozmieszczane w środku... i się zastanawiam w jakich odległościach pomidorki posadzić. Bardzo fajne te linki, też muszę coś podobnego pomyśleć.

Dzięki Asia za fotki