Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

asiak 10:38, 11 sie 2016

anbu napisał(a)

Zerwałaś darń przy alejce i wokół buksa? Nie odzywasz się, myślę sobie: Aśka pewno szaleje i rewolucję na działeczce robi

Darni nie darłam, bo nie ma pogody Przez cały dzień utrzymuje się bezdeszczowa pogoda, a jak mam iść na działkę to zaczyna padać
asiak 10:41, 11 sie 2016

Toszka napisał(a)

Asiu, daj mi pomyśleć co i jak. Ryj trawę wzdłuż tuj. Od furtki ryj. Wzbogać glebę w obornik, mączkę i kompost. Szykuj kasę na zakupy

Toszko, może dzisiaj zacznę ją ryć Tylko jeszcze mi napisz na jaka szerokość od tuj?
asiak 10:44, 11 sie 2016

BasiaLT napisał(a)
Asiu z wiosennych kwiatów absolutnie musisz mieć krokusy. Im więcej tym lepiej. Co do koloru to ci nie poradzę bo każdy lubi co innego. Sama zobaczysz jak będziesz na kolanach "obwąchiwać" ziemię i sprawdzać czy już mają pączki . Fajnie też sprawdzają się przebiśniegi i cebulice, zwłaszcza w dużych ilościach. Hiacynty też są super. Tulipany to osobna epopeja tu wybór jest wręcz powalający. Tutaj też co do koloru i odmiany to ci nie doradzę bo ja swoje kupiłam przed Ogrodowiskiem plus dużo dostałam od sąsiadek więc mam taki misz masz. Mogę ci tylko zasugerować żeby część tulipanów posadzić w donicy, którą musisz na zimę zadołować i przykryć gałązkami. Potem ją wykopujesz i stawiasz w miejscu słonecznym. Tym sposobem masz tulipany szybciej niż w gruncie i możesz je postawić w dowolnym miejscu. Przesyłam ci linka do mojego wątku z wiosny z takimi właśnie tulipanami w donicach. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6473-tu-narazie-jest-sciernisko?page=26.

Dziękuję Basiu
Rzeczywiście piękne te tulipanki w donicach
asiak 10:49, 11 sie 2016

Toszka napisał(a)

Wzbogać glebę w obornik, mączkę i kompost. Szykuj kasę na zakupy

Tak troszkę się martwię, ponieważ kompostownik to dopiero się robi, wiec się jeszcze nie nadaje do ziemi Nie mam też obornika... czy to musi być koński, czy może być inny? O koński mąż gdzieś podpytywał, ale nikt nie ma
Mogę mieć ziemię spod pieczarek, nada się?
iwka 11:19, 11 sie 2016

Też używałam takiej ziemi po pieczarkach, to raczej obornik, nie wiem czy pod wszystkie rośliny można, ja dawałam pod tuje, tylko jak świeży to trzeba głęboko go przekopać bo może popalić, czytałam gdzieś, że gościu dowalił dużo i cieszył się że tuje mu pięknie rosną a po dwóch latach okazało się, że wszystkie do wymiany bo kora na nich popękała
asiak 11:27, 11 sie 2016

iwka napisał(a)
Też używałam takiej ziemi po pieczarkach, to raczej obornik, nie wiem czy pod wszystkie rośliny można, ja dawałam pod tuje, tylko jak świeży to trzeba głęboko go przekopać bo może popalić, czytałam gdzieś, że gościu dowalił dużo i cieszył się że tuje mu pięknie rosną a po dwóch latach okazało się, że wszystkie do wymiany bo kora na nich popękała

To może potraktuję ją jako obornik Wymieszam dobrze z ziemia rodzimą
Toszko, co Ty na to?
Toszka 12:03, 11 sie 2016

Ta ściółka spod pieczarek nafaszerowana jest nawozami, że aż tuje rosły jak goopie nie nadążając drewnieć
Tam obornika to już dawno nie ma. To pewnie torf, tak jak pomidory w Hiszpanii uprawiane są w wełnie mineralnej

Pod rodki musi być koński, pod inne rośliny krowi. Nie uwierzę, że w okolicy nikt nie ma krów, kóz czy kónia. Szkółki jeździeckiej nie ma w okolicy?

Kop rabatę na 2 m.
asiak 12:10, 11 sie 2016

Na dwa metry powiadasz... ło matko
te prace domowe coraz trudniejsze na tym Ogrodowisku

Toszko, będziemy szukać w takim razie kóni

Aaaa, no i kopać zacznę
asiak 12:12, 11 sie 2016

Toszko, to ta ziemia spod pieczarek niedobra? Czy trochę można przywieźć na działkę?
Zana 12:20, 11 sie 2016

Te ciężkie i z pozoru niewdzięczne prace domowe zaprocentują Ci z nawiązką w następnych latach. Jeszcze nam podziękujesz, żeśmy Cię z zakupami w tym roku przystopowały