U Iwonki przeczytałam kilka postów na temat "młodych" i "starych" ogrodników na forum.
A ja napiszę tak... jako początkowa ogrodniczka "działkowiczka" nie mająca zielonego pojęcia w tej kwestii

Zapisując się na forum, pomimo ciągłego czytania, liczyłam na tak zwane "gotowce" jaką roślinkę z jaką posadzić? Z tyłu, z przodu, dalej, bliżej?
Miałam taki mętlik w głowie i natłok myśli, że nic nie wiedziałam. Było to dla mnie za dużo, nie potrafiłam tego ogarnąć. W pewnym momencie chciałam się wycofać, bo mnie to przerastało. Wydawało mi się, że nie jestem w stanie tego wszystkiego pojąć

Byłam tą, która chce konkretnych wskazówek. Ale to wynikało z zagubienia, a nie z tego, że nie chciało mi się czytać. Czytałam bardzo dużo, ale im więcej czytałam, tym mniej wiedziałam. Za dużo na raz.
Na O spotkałam kilka osób, które dały mi "gotowce" za które im bardzo dziękuję

Toszka przede wszystkim i kilka innych wspaniałych osób. Nie chcę wymieniać, żeby kogoś nie pominąć

również bardzo, bardzo im dziękuję. Bez Was nie miałabym tego, co mam

Zmierzam do tego, że większość "młodych" ogrodników jest zagubionych i pomimo czytania forum, gubi się gdzieś po drodze, ma chwile zwątpienia... dlatego liczy na konkretne porady. Bynajmniej ja tak miałam.
Dopiero dzisiaj po dwóch latach jestem bardziej obyta z ogrodami, więcej umiem, więcej wiem, mniej pytam, staram się tworzyć po swojemu. Cały czas popełniam błędy, cały czas przesadzam, latam po działce z roślinami

Ale staram się to robić już sama, bez wskazówek. Ale to dopiero po dwóch latach. Początek jest zawsze bardzo trudny, jesteśmy zagubieni i stąd nasze liczenie na "gotowce" od doświadczonych ogrodników. Dzisiaj jestem o "niebo" mądrzejsza i dlatego zaczynam sama coś tworzyć. A jak ogrodnik jest początkujący, to jest taki biedny, załamany swoim ogrodem (zwłaszcza oglądając Wasze piękne ogrody). Nawet przez myśl mu nie przemknie, że u niego tak kiedyś będzie

A będzie na pewno

Nie zrażajcie się "młodzi" a "starzy" starajcie się naprowadzać tych młodych, bo oni naprawdę są zagubieni, wiem to po sobie

Oczywiście trzeba cały czas czytać, szukać, pogłębiać swoja wiedzę, zapisywać, notować, uczyć się... i tu sprawdza się powiedzenie, że człowiek uczy się całe życie
Życzę wszystkim "młodym" początkującym ogrodnikom pięknych, zadbanych ogrodów

Ja jeszcze raz dziękuję za otrzymane porady, jesteście kochani

Jestem szczęśliwa, że dzięki Wam mam swój "raj" na ziemi