Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 08:53, 04 maj 2021

Tak wiem. Perzu aż tyle nie mam.
Mam tylko na rabatach poszerzonych w zeszłym roku, zakładam, że mógł trafić z ziemii z worka.

Johanka77 08:54, 04 maj 2021

Roocika napisał(a)

U mnie kartony zginęły w zimę, tzn rozłożone jesienią już ich prawie nie ma
Perz rzeczywiście nie przejmuje się niczym, pędzi do światła
Skrzyp ponoć się rozsiewa wiosna w marcu, tak pisała kiedyś Toszka.
U mnie to wszystko jest niestety

Skrzyp obecnie wychodzi takimi brzydkimi biało brązowymi grzybami.
eVka 09:07, 04 maj 2021

Miała kiedyś mnóstwo skrzypu na jednej rabacie, szykowałam trawnik i sypałam ziemie dolomitem i sypnęłam niechcący tez na tą rabatę i skrzyp jest już tylko w śladowych ilościach, więc chyba pomaga.
mrokasia 09:11, 04 maj 2021

Dobrze wiedzieć, że dolomit działa na skrzyp. Mam go trochę w dwóch, trzech miejscach. Perz też mam ale coraz mniej. Za to szczawik panoszy się w najlepsze, na tego to chyba rady nie ma...
Martka 09:21, 04 maj 2021

Mrokasia, a moja zmora to podagrycznik. Na jednej rabacie przyjechał z ziemią i rozpanoszył się, na początku niewinnie, teraz to z każdym sezonem coraz gorzej.
mrokasia 09:28, 04 maj 2021

Martka napisał(a)
Mrokasia, a moja zmora to podagrycznik. Na jednej rabacie przyjechał z ziemią i rozpanoszył się, na początku niewinnie, teraz to z każdym sezonem coraz gorzej.

Podagrycznik też mam, teściowa dała mi w prezencie razem z borówkami .
eVka 09:40, 04 maj 2021

mrokasia napisał(a)
Dobrze wiedzieć, że dolomit działa na skrzyp. Mam go trochę w dwóch, trzech miejscach. Perz też mam ale coraz mniej. Za to szczawik panoszy się w najlepsze, na tego to chyba rady nie ma...

Szczawik to chyba zmora każdego ogrodnika, u mnie przyjeżdża do ogrodu wraz z nowymi roślinami. W szkółkach często rośnie w doniczkach... Masakra.
malgol 10:30, 04 maj 2021

Johanka77 napisał(a)
Ja największy problem mam ze skrzypem. On u mnie rośnie w ilościach zawrotnych i jak wiadomo z gotowych rabat to się dziadostwa już wyplenić nie da... dłubiemy w ziemii i dłubiemy, a to i tak gdzieś ten korzonek się zerwie...

Nawet na rabatach żwirowych go mam, czyli tych teoretycznie zasadowych

Co do perzu, to w czasach mojego nieświadomego ogrodniczenia, jak miałam szmatę, to perz i tak wylazł spod włókniny... jak nie góra to bokiem

A ja nie wiem jak pozbyć się z jednej rabaty podagrycznika.Wplątany jest w korzenie piwonii, chyba przyniosłam go właśnie z karpami piwonii i nijak go stamtąd usunąc. Co wyrwe to gdzieś kawałek zostaje i wyrasta. Coraz go więcej już wśród innych roślin
pawel2806 11:27, 04 maj 2021

Też miałem problem z podagrycznikiem w mahoni pomogło systematyczne usuwanie nowo pojawiających się liści z kłączami.
TAR 12:06, 04 maj 2021

u mnie najwiecej skrzypu, troche powoju i mniszka. zaczely rosnac pokrzywy i szczawik (przywleczony ze szkolki z roslinami) a w trawniku od wschodu niezle ma sie bluszczyk kurdybanek. trudno, nigdy do konca nie pozbede sie chwastow majac za plotem las i nieuzytek. nie spedza mi to snu z powiek, jak widze wyrywam ale czesciej udaje, ze nie widze