Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 09:48, 15 sie 2017

MonikA napisał(a)

Witaj

Podoba mi się, jak w kościele hi hi hi

Hahaha
Johanka77 09:50, 15 sie 2017

leon60 napisał(a)

Przesadzanie jest upierdliwe to fakt ale znowu nie robi się tego jakoś często więc nie jest źle

Każde przesadzanie jest upierdliwe. W korze również, bo kora idzie w glebę i trzeba ciągle dosypywać
Taki los ogrodnika
babka 09:54, 15 sie 2017

Toszka napisał(a)

Lawendę przed zimą za krótko ciachnęłaś Jedyna nadzieja, że jesień będzie długa i ciepła, a młode przyrosty zdążą zdrewnieć.
To czarne to grzyb, a także brak światła od dołu. Opryskaj p/grzybowi. Zostaw resztę tak jak jest. Po cięciu dostęp powietrza i słońce powinny osuszyć i przewietrzyć dół krzaczka. Ewentualnie na zimę okryj stroiszem. Na przyszłość przed zimą tak krótko nie tnij. Takie cięcie można zrobić w połowie lipca przy zbiorze (jeszcze nie rozkwitłych) kwiatów na susz i maceraty.

Mam Vivę 8 rok. Czasami na wiosnę wycinam najstarsze (niemal) konary, które są spróchniałe. Krzaczek jest zdrowy, tylko radykalnie w drugiej połowie kwietnia mocno cięty, do drewna. Nie uważam, aby lawenda wymagała odmłodzania jako takiego - odmłodzeniem jest mocne wiosenne cięcie.

W październiku, na przełomie listopada możesz ziemię wokół lawendy oprószyć dolomitem - deszcze i topiący się śnieg zrobią swoje.

Asiu nie gniewaj się, że u Ciebie ale mam podobny problem z lawendą.
Toszko a zerkniesz do mnie ? Po ubiegłorocznej zimie już miałam czarne kulki od spodu, sądziłam, że to przemarznięcia. Ale jak piszesz może ub jesieni za krótko ją przycięłam, potem przeszedł śnieg i mokra zima i do tego zbyt mała odległość sadzenia ?
Na liściach wczoraj zauważyłam też małe, ciemne kropki, to pewnie grzyb. Zerknij proszę do mnie bo właśnie mam dylemat czy wymienić na nowe bo akurat mam taką możliwość
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=805
Johanka77 09:54, 15 sie 2017

sylwik69 napisał(a)
Asia żwirkowo u Ciebie gdzie kupujesz takie ilości kamyków?

Ten biały na przedzie to kupiłam normanie u takiego Pana, co ma różne kamienie i płyty. Oczywiście drogo, jak to ligran.

Ale ten mały to w okolicznej firmie produkującej chyba podkłady kolejowe... Mają go dużo i sprzedali mi po 80zeta tonę.
Johanka77 09:57, 15 sie 2017

babka napisał(a)

Asiu nie gniewaj się, że u Ciebie ale mam podobny problem z lawendą.
Toszko a zerkniesz do mnie ? Po ubiegłorocznej zimie już miałam czarne kulki od spodu, sądziłam, że to przemarznięcia. Ale jak piszesz może ub jesieni za krótko ją przycięłam, potem przeszedł śnieg i mokra zima i do tego zbyt mała odległość sadzenia ?
Na liściach wczoraj zauważyłam też małe, ciemne kropki, to pewnie grzyb. Zerknij proszę do mnie bo właśnie mam dylemat czy wymienić na nowe bo akurat mam taką możliwość
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=805

Śmiało! Widzę, że wygląda identycznie...
Plaga kujawsko-pomorska jakaś
Johanka77 10:24, 15 sie 2017

leon60 napisał(a)

Mnie one na Hameln też nie wyglądają za szerokie liście i koty jakieś inne.
Ale trzeba dać jej szanse moze z wiekiem okaże się być fajna

Dziewczyny, ale dałam plamę! Obfociłam chwastów! Rzeczywiście w tej jednej dużej mocno zalęgła się chwastnica. Pozostałe kłosy na dużej dają jednak nadzieję na bycie rozplenicą
Ostatnie zdjęcie dla porównania mała.

Mała

leon60 10:39, 15 sie 2017

To na pewno nie są chwasty
Zana 10:40, 15 sie 2017

Dobra jesteś
Johanka77 11:02, 15 sie 2017

leon60 napisał(a)
To na pewno nie są chwasty

Uff!
Johanka77 11:03, 15 sie 2017

Zana napisał(a)