Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Gruszka_na_w... 20:33, 19 kwi 2017

Spartiny możesz posadzić jeśli zastosujesz głębokie ograniczniki, np. wiadra pobudowlane bez dna. Kiedy mieszkałam na blokowisku, jedna z sąsiadek wsadziła kilka ździebełek na skalniaku. Znajdowaliśmy potem te spartinę w odległości kilku metrów, w trawniku.Do Twoich planów uporządkowanego ogrodu ona sie nie nadaje. Chyba ze do skrzyni.Nie zaprzeczam, że ma piękny odcień, ale za dużo jest ale..
Co to za odmiana pęcherznicy? Pęcherznice bardzo dobrze reagują na ciecie, wcześnie ruszają. Czerwonolistne mogą być akcentem (czyli nie sadzimy ich w masie, bo przygnębią), żółtolistne ożywią cieniste miejsce, a zielonolistne są dobrym tłem dla innych roślin.
Ze szczerego serca polecam kolumnowe berberysy. To świetni kompani dla traw. Ruszają bardzo wcześnie, dopełniają się kolorystycznie z tulipanami wiosną (kiedy traw jeszcze nie ma), znoszą trudne warunki, nie wymagaja zabiegów pielegnacyjnych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:39, 19 kwi 2017

A nie lepiej zamiast gabionu uzbierać kasę na ściankę wodną w pobliżu tarasu? A tła nie mieszać. Zostawić je jednolite.Zielona Marta pisała kiedyś, że w ogrodach geometrycznych często powstaje efekt wagonów- co kilka metrów inny skład. Wydaje mi się, że tło powinno być monotonne, neutralne.
Gabion strzelisz sobie gdzies indziej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 20:40, 19 kwi 2017

Hania Dzięki! Zatem spartina leci do donicy, a pęcherznice na drogę. Buziaki! Lece oglądać te Berberysy
Gruszka_na_w... 20:42, 19 kwi 2017

Makusia napisał(a)

Powiem Ci jednak, że Cię rozumiem- swoich krzewów owocowych ruszyć nie dam nawet Legionowi HAń

Kiedy Ci przestana owocować z powodu trudnych warunków lokalowych, to sama je przeniesiesz.
Johanka77 20:43, 19 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A nie lepiej zamiast gabionu uzbierać kasę na ściankę wodną w pobliżu tarasu? A tła nie mieszać. Zostawić je jednolite.Zielona Marta pisała kiedyś, że w ogrodach geometrycznych często powstaje efekt wagonów- co kilka metrów inny skład. Wydaje mi się, że tło powinno być monotonne, neutralne.
Gabion strzelisz sobie gdzies indziej.

Hmmm...
Jest myśl!

Gabion pewnie zagości gdzieś, ale ta ścianka mnie zaintrygowała.

Póki co nadal nie wiem, co w narożną

Dubel

2

3
Gruszka_na_w... 21:06, 19 kwi 2017

Ostatnio czytałam wątki dziewczyn z ogrodami geometrycznymi (całe!). Najpierw Oli Leon, potem Nawigatorki, a dzisiaj skończyłam Polinkowy. Tam są gotowe wzory, z listą roślin, opisem pielęgnacji, wyróżnieniem mocnych i słabych stron każdej rośliny. Szkoda, że Marta Zielona zamknęła pierwszą część swojego wątku. To też była skarbnica wiedzy. Szykuję się teraz do podczytywania Siakowej i Jazzy.
Wróć do początku swojego wątku. Jeszcze raz wczytaj się w udzielane rady. Zwłaszcza te dotyczące drzew. One tak wolno rosną,że szkoda marnować kolejnego roku.

Zgrzytam wciąż zębami, kiedy patrzę na wyrwę na mojej zachodniej granicy. Musiałam zostawić tam wjazd dla sprzętu i rośliny sadziłam już po przeprowadzce. W pozostałych miejscach ogród się tak fajnie zamyka, a tam jak dziura w szczęce po jedynce.
Johanka77 21:26, 19 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ostatnio czytałam wątki dziewczyn z ogrodami geometrycznymi (całe!). Najpierw Oli Leon, potem Nawigatorki, a dzisiaj skończyłam Polinkowy. Tam są gotowe wzory, z listą roślin, opisem pielęgnacji, wyróżnieniem mocnych i słabych stron każdej rośliny. Szkoda, że Marta Zielona zamknęła pierwszą część swojego wątku. To też była skarbnica wiedzy. Szykuję się teraz do podczytywania Siakowej i Jazzy.
Wróć do początku swojego wątku. Jeszcze raz wczytaj się w udzielane rady. Zwłaszcza te dotyczące drzew. One tak wolno rosną,że szkoda marnować kolejnego roku.

Zgrzytam wciąż zębami, kiedy patrzę na wyrwę na mojej zachodniej granicy. Musiałam zostawić tam wjazd dla sprzętu i rośliny sadziłam już po przeprowadzce. W pozostałych miejscach ogród się tak fajnie zamyka, a tam jak dziura w szczęce po jedynce.

Dziękuję. Od kilku tygodni wybieram się do szkółki. I tylko to brzózki mi w duszy grają. Ale nie wiem jeszcze gdzie.