Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 15:19, 06 lut 2017

Dziękuję Basiu,póki co to ten potencjał chyba trochę mnie przerasta
makadamia 15:19, 06 lut 2017

Ano właśnie, jak wysłałam posta, to dopiero sobie uprzytomniłam, że przecież lasek dziś jest - jutro go może nie być. Rozumiem Asiu Wasz problem z amatorami trunków, ale jednak likwidacja terenów zielonych wcale mnie nie cieszy.

Na razie myślę, co by tu wymyśleć w tej środkowej części. W zasadzie zostawiłabym tu tą środkową rabatę (nawet ją powiększyła) i przerobiła na bylinowo-trawiasty łan

ale za każdym razem, kiedy chcę coś takiego zaproponować, ogarnia mnie przerażenie - ileż już dużych roślin będziesz musiała wyrzucić!.
Po raz kolejny się upewnię: jesteś na to gotowa?
Margerytka40 15:19, 06 lut 2017

asiak napisał(a)
OMG jakie skrupulatne plany Piątka z plusem

Margerytka40 15:29, 06 lut 2017

Nie tak jak o te rośliny chodzi mi o moje zdolności aranżacyjne i inne . Asiu ja boję się,że nie poradzę sobie z takimi terenami. Moje doświadczenia w tej materii prawie żadne .
Margerytka40 18:00, 06 lut 2017

Ciągle nie mogę przestać myśleć o tych planach ogrodowych . W sumie dobrze że teraz dwa dni po kolei mam dyżury w pracy . Przyda mi się trochę odpoczynku od tego myślenia.
Asiu , ja myślę że nie do końca wyobrażam sobie mój ogród z tymi łanami bylinowo trawiastych nasadzeń . To nie dla mnie . Podkreślać będę do znudzenia że priorytetem dla mnie są hortensje i tych mogę mieć łany . Byliny , trawy tak ale nie na taką skalę . Może to takie mało wyszukane , oklepane ale tak czuję . Nie to ,żeby szkoda mi było roślin , które mam . Przez lata trochę się tego nazbierało i pewnie i tak wiele z nich pożegnam . Nie można mieć wszystkiego a ja mam komu podrzucić moje roślinki jakby co.
Jakoś muszę pogodzić to co chcę z tym co mam. Chciałabym jakoś sensownie ułożyć rabaty tak, żeby było fajnie i dobrze . Nie zależy mi na piorunujących wrażeniach..
Musiałam to napisać bo gdzieś te plany coraz bardziej są dalekie od moich marzeń .
asiak 18:27, 06 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Ciągle nie mogę przestać myśleć o tych planach ogrodowych . W sumie dobrze że teraz dwa dni po kolei mam dyżury w pracy . Przyda mi się trochę odpoczynku od tego myślenia.
Asiu , ja myślę że nie do końca wyobrażam sobie mój ogród z tymi łanami bylinowo trawiastych nasadzeń . To nie dla mnie . Podkreślać będę do znudzenia że priorytetem dla mnie są hortensje i tych mogę mieć łany . Byliny , trawy tak ale nie na taką skalę . Może to takie mało wyszukane , oklepane ale tak czuję . Nie to ,żeby szkoda mi było roślin , które mam . Przez lata trochę się tego nazbierało i pewnie i tak wiele z nich pożegnam . Nie można mieć wszystkiego a ja mam komu podrzucić moje roślinki jakby co.
Jakoś muszę pogodzić to co chcę z tym co mam. Chciałabym jakoś sensownie ułożyć rabaty tak, żeby było fajnie i dobrze . Nie zależy mi na piorunujących wrażeniach..
Musiałam to napisać bo gdzieś te plany coraz bardziej są dalekie od moich marzeń .

Asiu, mi od tych planów działkowych to mózg już się lasuje. Non stop myślę o działce, idę do pracy, w pracy, wracam z pracy, komputer Ogrodowisko, kładę się i ciągle myślę o działce. To chyba jest chore
Margerytka40 18:34, 06 lut 2017

No właśnie też tak czuję. Jakiś obłęd czy co. Jak wiosna przyjdzie to może za bardzo będziemy zmęczone żeby myśleć?
asiak 18:39, 06 lut 2017

Mam nadzieje, że jak już podejmiemy konkretne ostateczne decyzje, to będzie lepiej...
Później ewentualnie jakieś korekty tylko, lub pojedyncze rabaty, a nie cały ogród
Margerytka40 18:48, 06 lut 2017

Asia i tego się trzymajmy . Grunt to pozytywne nastawienie
makadamia 19:00, 06 lut 2017

Asiu - komunikacja to klucz do sukcesu.
Jak się za bardzo zagalopuję, to mnie przywołuj do porządku.

Na początku wyobrażałam sobie u Ciebie tradycyjne rabaty z przewagą iglaków, jak np.: tutaj. Byłyby strasznie upierdliwe do zaprojektowania, ale pozwoliłyby na zachowanie większości obecnych nasadzeń.

Potem, przy sumakach zaczęły się rozmowy o dużych blokach nasadzeń i pooooszło.

Druga strona jest taka, że faktycznie blokowe nasadzenia podobają mi się z roślin delikatnych w pokroju, jak trawy. Hortensje są masywne i w takimwydaniu niezbyt mi się podobają.
Hortensje lubię jako pojedyncze krzewy w nasadzeniach mieszanych:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063858710432/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138889/

i wydaje mi się, że u Ciebie można stosunkowo łatwo wprowadzić takie rabaty.
Pytanie: czy Tobie się podoba ten kierunek? I co z tymi pasami nasadzeń w "pierwszym pokoju"? Zostają?