Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:55, 05 lut 2017

Kasiu no niestety ale sosny nie są już młode i już po ptokach. Może jak będę mieć młode skorzystam z rad z pewnością.
Bogdzia 15:34, 05 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
No ,właśnie Bożenko moje obawy najbardziej dotyczą tego światła i ja dodatkowo myślałam jeszcze o wycięciu jednej a może i dwóch tych sosen. One jak dla mnie i tak zbyt gęsto rosną. Myślę że wtedy byłoby korzystniej i dla sosen i dla rh.
Tak planuję pociągnąć te rh do samych brzóz właściwie i dodatkowo chyba jakąś wyspę rh w okolicy świerków. Później coś postaram się namazać żeby lepsze rozeznanie było.

Jestem za wycięciem , będzie jasniej i lepsze warunki dla rh. Możesz je kupowac stopniowo nawet po jednym niech juz sobie rosna.
Bogdzia 15:35, 05 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Bogdziu

Z tym kupowaniem rh to nie ukrywam , że po cichu liczyłam na Twoje wsparcie ale to jeszcze daleka droga. Nie wiem czy w tym roku dam radę. Muszę to miejsce pod nie przygotować. Jest tam trochę niżej i mus podnieść praktycznie do poziomu podmurówki. Cały róg działki jest w dołku.

Asia a jaka tam masz ziemię ? , bo w naszej wsi straszne przeciwieństwa albo nieprzebrana glina albo tak jak u mnie piach. Rh gliny nie lubią i trzeba to brac pod uwagę.
Margerytka40 15:54, 05 lut 2017

No właśnie niestety u mnie przewaga gliny co dodatkowo komplikuje mi przygotowanie miejsca pod rh. Trzeba będzie naprawdę się postarać
Margerytka40 16:13, 05 lut 2017

Dla wyrównania tego terenu to tak ok.30cm trzeba tam podnieść. Postarałabym się o odpowiednie podłoże dla tych rh. Myślsz Bożenko, że to wystarczy? Jak nie trzeba będzie przekopać z macierzystym podłożem. I tak miejscami trzeba kopać bo różnice są różne. Czy może wybrać to co jest głębiej jeszcze. Jak już wezmę się za to chciałabym zrobić to dobrze.
Bogdzia 16:26, 05 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Dla wyrównania tego terenu to tak ok.30cm trzeba tam podnieść. Postarałabym się o odpowiednie podłoże dla tych rh. Myślsz Bożenko, że to wystarczy? Jak nie trzeba będzie przekopać z macierzystym podłożem. I tak miejscami trzeba kopać bo różnice są różne. Czy może wybrać to co jest głębiej jeszcze. Jak już wezmę się za to chciałabym zrobić to dobrze.

Na glinie trzeba je posadzic wyzej tak żeby woda szybko spływała i nie zmieniala ph ziemii no i na pewno dobrze dosypac ziemi bez gliny.Moze masz miejsce bez gliny to ziemie mozna przemiescic.
Margerytka40 16:38, 05 lut 2017

U mnie miejsca bez gliny to miejsca bezcenne Bożenko, z reguły wykorzystane. Ciągle pracuję nad tą gliną , nawożę kompost ,piasek i co tam mogę.
Nikita 21:35, 05 lut 2017

Asiu, metoda na szybką reorganizację w ogrodzie jest taka. Zamawiasz sobie wywrotkę dobrej ziemi. Potem twój M (za obietnicę pysznego sernika lub jakąś inną obietnicę...nie wnikam za jaką...ha ha) wymiesza tą ziemie z piaskiem i podsypie w miejsce pod Rh. Kolejny etap to: informacja rozesłana po rodzinie, że prezent na imieniny/urodziny/Dzień Kobiet/Dzień Matki (niepotrzebne skreślić) już masz upatrzony. I takim sposobem ziemia pod rabatkę przygotowana a i wymarzone rododendrony sprezentowane przez rodzinkę.
Powodzenia w realizacji nowej rabatki, cieplutko pozdrawiam i czekam na relację z sadzenia Rh.
Margerytka40 22:11, 05 lut 2017

Nikita

No, super pomysł! Na pewno wykorzystam
Z moim eMem to myślę, że i dwie wywrotki załatwię. Dużo zależy od tego co obiecam,ale która z nas nie ma swoich sposobów.
Czekam tylko wiosny i już działam
makadamia 07:30, 06 lut 2017

Najtrudniejszym punktem tego planu jest znalezienie dobrej ziemi

Czyli co? Dodatkowych sosen nie będzie, ale rodki tak?

A mam jeszcze takie pytanie - ten dereń kousa, który masz zaznaczony na środku działki, to duży jest? Mogłabyś pokazać zdjęcie?