Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:33, 26 lut 2017

Wiesz Aniu, może masz rację. Z hako to ja po prostu pomyślałam ,że jej za dużo będzie,ale jak uważasz że nie.... Ja tam ją lubię.
Margerytka40 12:37, 26 lut 2017

Wybór kilku gatunków strasznie trudny. Samych traw podoba mi się kilka jeśli nie naście
pestka56 15:46, 26 lut 2017

Trawy nawet jeśli bardzo różnorodne tworzą bardzo spójną całość. Jedynie trzeba uważać, żeby były na te same warunki.
Margerytka40 15:54, 26 lut 2017

pestka56 napisał(a)
Trawy nawet jeśli bardzo różnorodne tworzą bardzo spójną całość. Jedynie trzeba uważać, żeby były na te same warunki.

Kasiu ,no właśnie dlatego nie chciałam tej hakone tak wszędzie na tym froncie. Choć jest piękna to jak dla mnie zbytnio przykuwa uwagę i jej jaskrawy kolor też bardzo daje po oczach,mam na myśli odmianę aureola.
pestka56 16:07, 26 lut 2017

Zobacz u Surowińskiego na stronie zamieszczone są planiki kompozycji z traw. Przy każdym artykule jest jeden, np. przy trawach krajowych na końcu, za spisem roślin http://www.trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/pochodzenie-traw-menu-2/99-trawy-krajowe.html
To są zestawienia 3–4 odmian umieszczonych na niewielkiej przestrzeni 3 x 5 m, ale moża to modyfikować, albo powtarzać takie zetawienie na większej przestrzeni.
Margerytka40 16:17, 26 lut 2017

Dziś uświadomiłam sobie ile tak naprawdę w tej frontowej części czeka mnie (choć bardziej chyba mojego M.)pracy . Trzeba wyciąć jałowce ,wykarczować korzenie, wyciąć dwie sosny(eM już się zgodził ) ,przekopać całą tę część dodając całą masę polepszaczy,wyrównać teren bo to co dzieje się teraz że woda stoi w kilku miejscach woła o pomstę do nieba. To tak na początek zanim coś w ogóle zacznie się dziać.
Margerytka40 16:23, 26 lut 2017

pestka56 napisał(a)
Zobacz u Surowińskiego na stronie zamieszczone są planiki kompozycji z traw. Przy każdym artykule jest jeden, np. przy trawach krajowych na końcu, za spisem roślin http://www.trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/pochodzenie-traw-menu-2/99-trawy-krajowe.html
To są zestawienia 3–4 odmian umieszczonych na niewielkiej przestrzeni 3 x 5 m, ale moża to modyfikować, albo powtarzać takie zetawienie na większej przestrzeni.

Widziałam Kasiu te przykłady ,fajne ale u siebie widziałabym raczej pojedyncze plamy z traw jednego gatunku , nie trawy mają grać u mnie pierwsze skrzypce. Rabaty czysto trawiaste nie koniecznie.
Margerytka40 18:42, 26 lut 2017

A co myślicie o takich planach

Przy ścieżce te czarne kółeczka świdośliwy a małe zielone rh . Przed rh plamy bylinowe a pod sosnami ....tu nie wiem, jakieś kaliny dałyby radę? Coś wysokiego i w miarę cienioznośnego tam potrzeba.
ryska 19:53, 26 lut 2017

Z planowaniem nie pomogę. Zupełnie nie mam zmysłu przestrzennego.
Zacne zakupy poczyniłaś
Ciekawa jestem Twojego nowego ciurkadełka.
Podglądam jakby co
Margerytka40 20:18, 26 lut 2017

Renia ,no szkoda . Dziewczyny też zaniemówiły a ja z tym planowaniem sama. Nie wiem może te plany bez sensu, bo nikt się nie odzywa, buuuu.