Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

pestka56 20:30, 26 lut 2017

Ładnie, ale ja bym jeszcze trawniki pozmniejszała. To pewnie z czasem zrobisz
ren133 20:37, 26 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
A co myślicie o takich planach

Przy ścieżce te czarne kółeczka świdośliwy a małe zielone rh . Przed rh plamy bylinowe a pod sosnami ....tu nie wiem, jakieś kaliny dałyby radę? Coś wysokiego i w miarę cienioznośnego tam potrzeba.

Asiu Wg mnie ŚŚ powinny byc na otwartej przestrzeni a nie gdzieś w rogu.
Margerytka40 20:46, 26 lut 2017

pestka56 napisał(a)

No chciałabym mniej tego trawnika ale jak to zrobić? Rabaty już są wielkie niektóre a podzielić je jeszcze nie wiem jak.
Margerytka40 20:46, 26 lut 2017

pestka56 napisał(a)

No chciałabym mniej tego trawnika ale jak to zrobić? Rabaty już są wielkie niektóre a podzielić je jeszcze nie wiem jak.
makadamia 20:49, 26 lut 2017

Mnie się wydaje, że wszystko dobrze: kółka bardzo fajne, minimalnych poprawek wymagają.

Śś też mi w tym miejscu pasują.

Rodki dałabym właśnie pod sosnami (jeśli dadzą radę) a z drugiej strony ścieżki dać nasadzenia bylinowo-hortensjowe.

Derenie posadziłabym "grubo": nie jeden rządek, tylko dwa albo nawet trzy rzędy na zakładkę, żeby te kolorowe gałęzie było widać.

Wg mnie proporcje między trawnikiem a rabatami są dobrze i nic zmniejszać nie trzeba, ale w tym punkcie mogę nie być obiektywna
Margerytka40 20:50, 26 lut 2017

ren133 napisał(a)

Asiu Wg mnie ŚŚ powinny byc na otwartej przestrzeni a nie gdzieś w rogu.

Gdzieś byś je widziała Reniu?
Margerytka40 21:00, 26 lut 2017

Asiu wróciłaś już? Jak udał się wyjazd?

Kurcze nie wiem co z tymi rodkami . Moim zdaniem za cieniście tam jednak i dlatego chciałam je trochę wysunąć. Poza tym wydaje mi się ,że nie specjalnie będą tam jakoś widoczne i szkoda mi ich w taką dziurę. A przy tej siatce jeszcze jakieś drzewa myślisz mogą być . Gdzieś po środku tej siatki chyba przydałyby się jakieś może kolumnowe,cz już za dużo tych drzew?
makadamia 21:30, 26 lut 2017

wróciłam przeziębiona, bo we środę siedziałam ponad godzinę na deszczu i wietrze, pilnując starszego zjeżdżającego na nartach i z młodszym śpiacym mi na kolanach.
Zdecydujcie się na dziecko, mowili...
Będzie fajnie, mówili...

Z tymi rodkami to tak:
Chciałam, żeby wraz z sosnami tworzyły zimozieloną ścianę.
Dodatkowo w maju, kiedy większość bylin dopiero startuje, one byłyby mocnym, barwnym akcentem, a potem ładnie wtapiałyby się w tło.
Jakby ścieżkę trochę odsunąć od sosen, to rodki zmieściłyby się przed sosnami, a nie pod.

Taki był plan - czy da się go zrealizować - trzeba zapytać mądrzejszych).

A o drzewach pomyślę już jutro, bo dzieci wołaja
Margerytka40 21:57, 26 lut 2017

Asia ,to nie fajnie z tym przeziębieniem. Współczuję. Ale czego się nie robi dla dzieci.

Masz rację,przesuwając ścieżkę może rodki sobie poradzą . Wytniemy tam jeszcze jedną albo dwie sosny żeby światła było więcej. Trzeba by pomyśleć o wyższych odmianach rh żeby je z czasem widać było bo pipidówki w tym kącie znikną.

Jeszcze myślę nad tymi śś. A gdyby je tu posadzić

Albo tu

Chodzi mi o to,że tam na froncie one praktycznie przy dość ruchliwej ulicy będą rosły. Słyszałam że ich owoce są smaczne i zdrowe. Przy tej ulicy to te owoce mało wartości będą miały a więcej metali ciężkich.
Czy ja zawsze muszę tak drążyć każdy temat?. Za mało zdecydowania we mnie i obawiam się że z takim podejściem będę jeszcze dziesięć lat planować
pestka56 23:35, 26 lut 2017

Makadamia, dobrze radzisz Zdrowiej szybko.

Asia, na rabatach rób ukryte ścieżki – położone coś płaskiego, żeby między roślinami można było stąpać, jak coś do zrobienia jest. Tak ogrodnicy robią.