Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

ren133 09:10, 17 mar 2017

No i czy są jakieś konkretne plany w sprawie budowy altany? bo może jak posadzisz teraz rośliny w pobliżu to fachowcy Ci je zniszczą ...

Także może lepiej zająć sie tymi rabatami z bonsai?
anna_t 09:13, 17 mar 2017

ren133 napisał(a)

oczywiście

I uważam, że najlepiej byłoby skoncentrować się na jednym, dwóch miejscach i je dopracować. Jak zrobisz Asiu porządek z jednym nawet miejscem to i będziesz miała motywację i w między czasie będzie Ci się klarowała dalsza część ogrodu ...

Wszystkiego na raz nie dasz rady ... tak mi się wydaje ... ja bym wymiękła

o o o o święte słowa! ja mam rozgrzebane 5 miejsc i qpa jak była tak jest..za dużo srok za ogon chciałam złapać.. ale oczywiście w tym roku robie to samo, czyli i zdemolowałam ponownie front i przekopałam trawnik z tyłu na nowe rabaty..
makadamia 09:22, 17 mar 2017

Zajęliśmy się tą rabatą, bo Asia zapytała się, czy da się na nią przesadzić świdośliwy. No i okazało się, że nie da się odpowiedzieć na to pytanie nie wymyśliwszy najpierw pomysłu na tą rabatę I się dyskusja potoczyła

Margerytka40 09:40, 17 mar 2017

To ten dereń, niestety nie mam zdjęć kwitnącego ale jest ładny.
Nie widzę sensu żwirowania tej rabaty bo roślinki mają być gęściutko więc i tak nie będzie go widać, no może zimą
anna_t 09:43, 17 mar 2017

aaa to taki dereń... to do niego pasuje taka trawka..kurcze nie pamiętam nazwy, z realizacji danusi.. no...
Margerytka40 10:03, 17 mar 2017

makadamia napisał(a)
Asiu, dla mnie kluczowa sprawa: żeby ścieżka od altany tak jakby była kontynuacją tej ścieżki za domkiem:

A co dalej, to kwestia bardziej Twojej wygody. Każda z tych wersji jest dopuszczalna:

Na "skrzyżowaniu" (czy "rozwidleniu") ściezkę można poszerzyć, zrobić coś w rodzaju placyka i postawić tam jakiś "focal point". Albo jakąś "biżuterię ogrodową" albo jakiegoś topiara.

Asia, ja pół nocy myślałam nad tą ścieżką ,też brałam pod uwagę tę zza domku. Bardziej jednak widziałam ją jako wejście z tej frontowej części. Ale masz rację to połączenie lepsze
A może tak

Tak bardzo to nie chcę dzielić tej rabaty na maleńkie części bo już jak patrzę na planie na te kawałeczki to robi mi się trudniej a nie łatwiej
Na połączeniu ścieżek nie dawałabym żadnego placyku ,nie widzę tego
anna_t 10:04, 17 mar 2017

uff.. to dobrze
JoannaDe 10:10, 17 mar 2017

anna_t napisał(a)

o o o o święte słowa! ja mam rozgrzebane 5 miejsc i qpa jak była tak jest..za dużo srok za ogon chciałam złapać.. ale oczywiście w tym roku robie to samo, czyli i zdemolowałam ponownie front i przekopałam trawnik z tyłu na nowe rabaty..

O to to. Robie dokładnie to samo. Trochę tu, trochę tam i w końcowym rozrachunku nic nie jest dokończone.

Ten sezon zamierzam trzymać się planu i nic nowego nie rozgrzebywać

Asiu, w sprawie placyku nie pomogę bo ja zupełna noga jestem w planowaniu. Ale bacznie obserwuje co dziewczyny radzą.
ren133 10:10, 17 mar 2017

makadamia napisał(a)
Zajęliśmy się tą rabatą, bo Asia zapytała się, czy da się na nią przesadzić świdośliwy. No i okazało się, że nie da się odpowiedzieć na to pytanie nie wymyśliwszy najpierw pomysłu na tą rabatę I się dyskusja potoczyła

A no tak

Małe trochę te ŚŚ ... ale jeśli altana nie powstanie jeszcze w tym sezonie a one szybko rosną może by jednak z nimi tutaj pokombinować tylko wtedy dereń odpada i stożki też do przesadzenia ... główną rolę musiałyby grać ŚŚ + niższe trawy ...
ren133 10:14, 17 mar 2017

Oświeć mnie Asia ... ale tu gdzie ścieżka to będzie chyba żwir?