Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Nikita 22:35, 27 sty 2017

Asiu, witam w ekipie łódzkiej...jakoś przespałam akcję zapoznawczą pod dowództwem Bogdzi. Ale cieszę się że w końcu do ciebie trafiłam.
W kilku słowach: działka twoja ma ogromny potencjał...wiele tu można i da się zdziałać.
Wiem, że decyzja z prawie jałowców przy płocie już zapadła - "wylatują"...ale ja bym się jeszcze zastanowiła czy nie zrobić z nich bonsai.
Rabatka z głazem wśród brzózek - ja posadziłabym tam rododendrony, żeby wprowadzić trochę koloru. Jeden krzaczek rododendronowy o wczesnym kwitnieniu (początek maja), jeden krzaczek który obsypie się kwieciem na przełomie maj/czerwiec i kolejny rododendron o późnym kwitnieniu (czerwiec). W ten sposób będziesz miała kolorowo przez całe dwa miesiące.
Kolejna rabatka...ta z ostatniego planu...nazwijmy ją "ze znakiem zapytania". Mówisz, że tam słońce tylko rano...hmmm... To może posadź jakąś kompozycję z host. Zarówno w porannym słonku i w cieniu dadzą sobie radę.
W trąciłam swoje 3 grosze ale nie wiem czy coś pomogłam. Cieszę się że nasza ekipa łódzka wciąż się powiększa. Zapraszam do mojego "szmaragdowego zakątka" ... wirtualnie i w realu. Pozdrawiam.

PS. Jesienne zaplatanie traw - cudne.
Przepis na pierogi - przyswoiłam...nigdy nie robiłam pierogów...będę próbować...obiecuję.
GorAna 22:55, 27 sty 2017

Asiu, o Matko, ależ się tutaj dzieje!!!!!
Czy Twoja Rodzina przetrwa te ogrodowe rewolucje
Jak zapodasz eMowi listę prac do wykonania, to posiwieje
Oglądam i kibicuję
Margerytka40 23:11, 27 sty 2017

GorAna napisał(a)
Asiu, o Matko, ależ się tutaj dzieje!!!!!
Czy Twoja Rodzina przetrwa te ogrodowe rewolucje
Jak zapodasz eMowi listę prac do wykonania, to posiwieje
Oglądam i kibicuję

Aniu, miało się dziać i się dzieje
Mój eM już trochę siwy to jakby co nie będzie na mnie
Wiesz jak to jest,eMusiowie marudzą, narzekają ale od czego kobiece sposoby . Za to później pierś do przodu jak wszyscy chwalą . Mój nie taki straszny. Pewnie ,że wolałby piwko w cieniu orzecha wypić ale dla świętego spokoju robi co musi.. A na zakupach ogrodowych chyba lepszy jest ode mnie
Margerytka40 23:29, 27 sty 2017

Nikita
Witaj u mnie ,fajnie że wpadłaś . Ja u Ciebie też czasem bywam ale jakoś tak wyszło że nie pisałam . Ale nadrobię . Ogólnie to nie nadążam z forum. Mam zaznaczonych kilka wątków do przeczytania i zdarzało się już tak, że zasypiałam przy tablecie.
Rododendrony ? Trochę się boję ich sadzić bo co wsadzę to uśmiercę. Może teraz jak Bogdzię mam blisko
Hosty to fajny pomysł, bardzo je lubię.
Z jałowcami będzie być może jeszcze jedno podejście ale raczej do zrobienia z nich ufo . Na bonsai to chyba się nie porywam już. Próbowałam ale marne szanse.
Wybierasz się na spotkanie?

Margerytka40 12:16, 28 sty 2017

Pokaże Wam dzisiaj kilka fotek ze średniowiecza mojego ogrodu . To nawet trudno nazwać ogrodem
Foty słabe ale w końcu średniowieczne

Margerytka40 12:21, 28 sty 2017

Taki był stan prawie zastany . Prawie bo coś tam się już wykluwało w kwestii ogrodu .
Margerytka40 12:29, 28 sty 2017

W porównaniu z tym co wtedy trzeba było zrobić ,teraz to już mniód malina. Żal tylko, że wtedy nie było takiego forum . Co tam forum ,internet to było marzenie . Teraz to poczułam się stara jak świat
ren133 12:37, 28 sty 2017

Margerytka40 napisał(a)
Kombinuję nad tą rabatą. Niedługo moja rodzina wyśle mnie na odwyk od komputera.
Wymyśliłam coś takiego

Zielony kolor-rabata z hakone itd
Czarne kreski-ścieżka,chyba muszę ją tu zrobić bo i tak wszyscy tędy skracają sobie drogę
Niebieski jakby trójkąt-myślałam żeby tu też coś wsadzić. Coś na patelnię i ziemię byle jaką bo to miejsce przy wjeździe a tam kiedyś nawiezione zostało kilka wywrotek gruzu bo samochód wiosną się topił. Może macierzanka?
Znak zapytania-nie wiem kompletnie co tam wymyśleć. Miejsce właściwie cieniste, słońce tylko rano. Ściana z oknem teściowej.

Uff,nie śmiać mi się . Moje zdolności projektowania są jakie są

Tam gdzie niebieskie pole może lawenda?
Margerytka40 13:03, 28 sty 2017

ren133 napisał(a)

Tam gdzie niebieskie pole może lawenda?

Też myśli mi do lawendy biegną bo bardzo ją lubię. Nawet od razu chciałam o niej napisać ale jakoś nie byłam pewna czy lawenda w tym miejscu nie przyćmi mi hakone. Jak kwitnie to wcale nie taka mała jest.
Margerytka40 13:10, 28 sty 2017

W sumie to tę rabatę z hakone mogłabym lekko podnieść do góry. I tak muszę tam wymienić ziemię