Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 09:54, 27 sty 2025

Ale od początku, - Pod koniec stycznia zaczęłam sezon ogrodowy (czy miałam w ogóle przerwę?
Znów przywiozłam sporo roślin w tym te dwie wielgachne świerki w bagażniku na narty

Szybko powyrywałam zmożoną facelię wokół oczka i przekopałam rabatę między bramą a bramką, perzy okazji zmieniając parę nasadzeń drzew i krzewów
kasiek 09:57, 27 sty 2025

W drugi dzień spadł śnieg i można było zobaczyć układ nasadzeń (są jeszcze małe ale naprawdę jest ich oggggrom)

Te rabaty na froncie mają ok 100 m kw.

kasiek 09:59, 27 sty 2025

Przy domu 3 rabaty to ok 50 m kw

A rabata przy płocie to pas o szer. 3 m i 40 długości czyli ok 120 m kw
kasiek 10:04, 27 sty 2025

Śnieg był tylko 1 dzień ale widoki były obłędne (mało wtedy robiłam, zwiedzaliśmy z młodą Kamień pomorskie i rózne muzea).
Kolejny poranek już taki
kasiek 10:08, 27 sty 2025

Oczywiście woda z roztopów pokazała mi słabe miejsca działki (na szczęście te które się spodziewałam), tj:
droda do domku - no dramat, ale na wiosną idzie kostka, a parkowanie i garaż będą z przodu działki, także muszę nawieźć tu znów kilka ton ziemi

Tiu też miejsce newralgiczne, ale ścieżka będzie na nieco wyższym poziomie a z wykopu ziemia pójdzie na podwyższenie rabaty
Kordina 10:16, 27 sty 2025

Widzę, że Ci dwie czaple wylądowały nad oczkiem a wcześniej ich nie widziałam. Ciągle nie mogę się nadziwić nad tak ogromną różnicą koncepcji ogrodu pierwszego i drugiego ale kobieta zmienną jest, nawet lepiej się czuje po fryzjerze a co dopiero po ogrodzie
Rumianka 11:45, 27 sty 2025

"Akumulatory" naładowane nad morzem i można wracać...z wiosna rośliny ruszą i latem już będzie przyjemniej...
kasiek 12:22, 27 sty 2025

Kordina napisał(a)
Widzę, że Ci dwie czaple wylądowały nad oczkiem a wcześniej ich nie widziałam. Ciągle nie mogę się nadziwić nad tak ogromną różnicą koncepcji ogrodu pierwszego i drugiego ale kobieta zmienną jest, nawet lepiej się czuje po fryzjerze a co dopiero po ogrodzie

Linie proste trzymają mnie w ryzach z nasadzeniami roślin bym nie przesadziła. Pierwsze 3 lata to ogród w miarę łatwy w obsłudze bo jestem tu co 2 miesiące, czasem co miesiąc w sezonie - nie chce płakać że mam za mało czasu na jego ogarnięcie, to moja urlopowa oaza.
Czaple kupiłam na wyprzedaży w Obisiu, mam jeszcze sporo z metalu ozdób ale ze względu na ograniczenia pakowania (a teraz dziecię z nami jechało) to jeszcze cały ten rok czeka mnie zwożenie.
To miejsce to inny świat, mój inny świat, głowa całkowicie się tu przestawia. Ogród formalny ma coś takiego, że świat wydaje się uporządkowany i uspokojony, wydaje się mniej skomplikowany i bardziej przewidywalny. Fantastyczne są takie mozliwości 2 ogrodów w różnych stylach w zależności od potrzeby duszy... Ptactwa w bród, nad głowami wciąż nam latały żurawie, łabędzie, gęsi kaczki - wiosna jak nic - no i kuszą w sklepach

kasiek 12:25, 27 sty 2025

Rumianka napisał(a)
"Akumulatory" naładowane nad morzem i można wracać...z wiosna rośliny ruszą i latem już będzie przyjemniej...

Świat kwiatów i traw czeka na kwiecień - mam spore ilości bylin i traw, rodki, hortensje, laurowiśnie i wiele innych - ale jak mówiłam to na kwiecień bo muszę widzieć jak sadze.
Nad morzem pełna harmonia...Magiczne miejsce

kasiek 12:32, 27 sty 2025

Ale wracając do działki, nawiezienie ziemi bardzo dużo dało, bo trawa nie stoi w wodzie ale... woda jest już na 10 cm, a w niektórych miejsca na poziomie gruntu...

Rabaty będą do podwyższenia i mam pomysł na zbiorniki retencyjne, ale to dopiero w kwietniu bo jest tak mokro że nie da się kopać za dużo.
Przez cały tył jest położony pas włókniny by wygniła trawa - tam będzie pas z magnoli, rodków hortensji ogrodowych i laurowiśni... W pasie trawy za włókniną są posadzone małe sosny więc tam ma być lasek

Przy okazji fane porównanie starej rodzimer trawy i świeżej przez nas sianej
Druga strona domku - tu się kończy pas. Tam gdzie drzewko będzie kwadrat 5 na 5 dla róż i piwoni (też już czekają )