Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 15:41, 28 sty 2025

Alija napisał(a)
Kasiu, pięknie zakwitł oczar, w ubiegłym roku posadziłam takiego, ale jeszcze maluszek i trzeba czekać.
Twoja doba to ma chyba 48 godzin, nie ma innej możliwości, żeby tyle zrobić, obydwa ogrody ogarnięte,
podziwiam i kibicuję. Jestem ogromnie ciekawa nowego ogrodu wiosną, kiedy już się zazieleni.

Nie Alicjo, niestety nie ma - za czas na marzenia płacę maksymalnym ograniczeniem spotkań towarzyskich i udzielaniem się na forum. Dokonuje wielu wyborów starając skupić się na celu bo Pesel tez nie stoi w miejscu i chciałabym mieć w miarę ogarnięte nim odezwą się powypadkowe urazy.

Swoją drogą to też jestem ogromnie ciekawa bo teraz mało co widać, wysokie trawy po obu stronach działki praktycznie się zlewają z nasadzeniami a jest ich już ogrom, może zrobię listę.

Oczar Pallida jest kapitalny i niezawodny, miałam czerwony ale nie przeżył zimy w donicy (chciałam go przewieźć). Trochę okazów straciłam przy tych przeprowadzkach, np obielę, klony japońskie, kosodrzewinę, irgi i wrzosy - nie tak łatwo jest przezimować rośliny w donicach.
kasiek 17:03, 28 sty 2025

Może mi się uda z filmiku opisać jak wyglądają tu nasadzenia
Część I frontowa
Front po lewej
Klon purple globe, cyprysiki, krzewuszki, tawuły japońskie, trzmieliny, turzyce
i do zawiezienia hortensje anabel i rozplenice.

Front po prawej (bez tui)
pigwowce, suchodrzewy gold, ostrokrzew gold, hibiskus, pęcherznice bordo i żółta, trzmielina szczepiona, conica, świerki serbskie, grab wredei, tuja reingold, ognik kolumnowy, czeremchy, derenie, jałowce, irgi, kończy głóg przed serbem. A bylin turzyce, kosaćce, rdesty, miscanty, turzyce, rozchodniki, lirope, wilczomlecze
i do przywiezienia liliowce, trawy, krokosmie (tu jest piasek), hortensje bukietowe, suchodrzewy, rudbekie, astry

cdn
Basieksp 21:30, 28 sty 2025

Dużo tego masz do posadzenia Jestem pod wrażeniem, jak to wszystko ogarniacie co do kota to nie wiem co doradzić, zabierać go ze sobą, chyba trochę daleko, no i nie wiem czy by się nie zgubił w nowym miejscu.
LIDKA 07:52, 29 sty 2025

Jejku jaka kupa doniczek.

Kasia działasz jak burza.
Kawał ogrodu już zrobiłaś. I myśle że mimo iż obróbka gliny to ciężka praca to ta glina raczej pozytywnie Cie zaskoczy.

A ten pierwszy ogród nawet zimą jest ciekawy i kolorowy.

Myślę że dobrze że gonicie i spełniacie marzenia. Czas życia jest krótki, cenny i nigdy nie wiadomo co przyniesie jutro.

Ja szukałam w życiu stabilizacji i spokoju i jak już byłam tego blisko to choroby przyszły.
Tak że nie ma na co czekać.

Życzę Ci spełnienia marzeń w zdrowiu. I Szerokich dróg w podróży do tych marzeń. ❤️❤️❤️
Rumianka 15:43, 29 sty 2025

Do przewiezienia takiej ilości doniczek potrzebujesz tira...no i sił do posadzenia tego wszystkiego, czego Ci oczywiście życzę...
Urszulla 16:29, 29 sty 2025

Niesamowita ilość doniczek, jak mróweczka pracowalaś z tym upychaniem do doniczek
Iwonka 06:54, 30 sty 2025

Kasiek witaj Kochana w nowym sezonie
Jesteś tytanem pracy a przede wszystkim fantastycznej organizacji.
Przeczytałam historię z ostatnich wyjazdów, podziwiam!!!
Ta kamerka to był rewelacyjny pomysł.
Pamiętaj że i u mnie coś miałyśmy ukopać
Glinę zdrenuj i będzie po problemie.
Ja tego nie zrobiłam na ciągu komunikacyjnym wzdłuż domu i po śniegu albo deszczach chlupie pod butami, ślizgam się tam jak na ślizgawce.

kasiek 19:08, 30 sty 2025

Basieksp napisał(a)
Dużo tego masz do posadzenia Jestem pod wrażeniem, jak to wszystko ogarniacie co do kota to nie wiem co doradzić, zabierać go ze sobą, chyba trochę daleko, no i nie wiem czy by się nie zgubił w nowym miejscu.

Jazda tyle godzin to jeszcze większa trauma A myślałam że jak dzieci podrosną..
Dziś już pędzi we śnie z nami

Dużo jest do posadzenia ale więcej już przewiozłam, napędzają nas marzenia - to niezawodne turbo
kasiek 19:17, 30 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Jejku jaka kupa doniczek.

Kasia działasz jak burza.
Kawał ogrodu już zrobiłaś. I myśle że mimo iż obróbka gliny to ciężka praca to ta glina raczej pozytywnie Cie zaskoczy.

A ten pierwszy ogród nawet zimą jest ciekawy i kolorowy.

Myślę że dobrze że gonicie i spełniacie marzenia. Czas życia jest krótki, cenny i nigdy nie wiadomo co przyniesie jutro.

Ja szukałam w życiu stabilizacji i spokoju i jak już byłam tego blisko to choroby przyszły.
Tak że nie ma na co czekać.

Życzę Ci spełnienia marzeń w zdrowiu. I Szerokich dróg w podróży do tych marzeń. ❤️❤️❤️

Dzięki Lidzi, wierz mi że wiem wiele o czasie i o tym, ja będąc u celu, zaczynasz od nowa...
Mm świadomość swoich licznych urazów i mam podejście do życia - robię ile dam rady i cieszę się ile dałam rady bo w żuciu radość jest uzdrawiająca
A glina to mnie zaskakuje, dużo od Was już wiem i to są dobre rzeczy - przede wszystkim że to lepszy wariant gdy rzadko się odwiedza działkę, zwłaszcza myslę o trawniku. Odwodnienie to zrobie, tragedii nie ma, trochę trzeba udoskonalić i będzie
Dużo pytam bo taka ziemia to dla mnie nowość.
Teraz na tapecie sprzątanie i cięcie starego ogrodu. Miałam nawet zabawną sytuację jak zapytała sąsiadki ile jej ściąć drzew a ona żeby najlepiej nic bo tu się wprowadziła dla tego lasu )

Ale cięcie musi być bo drzewa przerosły domy

kasiek 19:19, 30 sty 2025

Rumianka napisał(a)
Do przewiezienia takiej ilości doniczek potrzebujesz tira...no i sił do posadzenia tego wszystkiego, czego Ci oczywiście życzę...

Przewożę w bagażniku dachowym i samochodowym, cierpliwie po kilkanaście - kilkadziesiąt sztuk. W zeszłym roku 6 razy zaliczyliśmy trasę, w tym na razie 1 i myślę że jeszcze 5 i będzie
Mają mnie siostry odwiedzić kamperami to dostaną po większym egzemplarzu do przewiezienia