Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 12:37, 27 sty 2025

Póki co powstał szkielet z iglaków i drzewek oraz krzewów
kasiek 12:40, 27 sty 2025

Czas wracać, coraz trudniej to przychodzi, jak ja do kwietnia wytrzymam to nie wiem
A póki co to w Kraku zamówiłam już pana do cięcia drzew - od sporo będzie trzeba chlasnąć....
Urszulla 17:41, 27 sty 2025

Super szeroka plaża, ogród zrobiłaś tak szybko, że aż nie do uwierzenia Pierwiosnki są śliczne, ale musisz zadbać o trochę cienia dla nich latem.
Glinę masz tam, a nie piaski? Moja gliną do ruszenia tylko wiosną, potem jest coraz gorzej. Mulczuję skoszoną trawą i przynosi to efekty.
kasiek 17:54, 27 sty 2025

Urszulla napisał(a)
Super szeroka plaża, ogród zrobiłaś tak szybko, że aż nie do uwierzenia Pierwiosnki są śliczne, ale musisz zadbać o trochę cienia dla nich latem.
Glinę masz tam, a nie piaski? Moja gliną do ruszenia tylko wiosną, potem jest coraz gorzej. Mulczuję skoszoną trawą i przynosi to efekty.

W sensie że potem jest jak skała? U mnie dużo dało przekopanie na szpadel. Napisz mi lub daj proszę fotki jak u ciebie ziemia teraz wygląda, tzn poziom nasycenia wodą, zapadasz się lekko jak idziesz po trawniku? Jak kopiesz głębiej to tam jest woda?
Urszulla 18:40, 27 sty 2025

U mnie po trawniku można chodzić bo nie był nigdy przekopywany. Ale jest miękko tam gdzie wody najwięcej, jak jeżdżę taczką robią si bruzdy. Więc lepiej odczekać. W rabatach się wbijam. Obecnie jest tak wysoki poziom w gruncie, że nigdy tak nie było. Zeszłoroczną powódź dołożyła. U siebie wstawię fotki z zeszłorocznych prac.
Basieksp 19:50, 27 sty 2025

Morze ma swój magiczny urok o tej porze roku do tego prawie zero ludzi, można się wyciszyć, zrelaksować lubię je właśnie o tej porze roku
kasiek 20:06, 27 sty 2025

Urszulla napisał(a)
U mnie po trawniku można chodzić bo nie był nigdy przekopywany. Ale jest miękko tam gdzie wody najwięcej, jak jeżdżę taczką robią si bruzdy. Więc lepiej odczekać. W rabatach się wbijam. Obecnie jest tak wysoki poziom w gruncie, że nigdy tak nie było. Zeszłoroczną powódź dołożyła. U siebie wstawię fotki z zeszłorocznych prac.

Fotki widziałam, dzięki Co to znaczy tak wysoki poziom wód jak nigdy?
Na północy po trawie chodzę ale ostrożnie bo miękka. Taczkami bym się bała by nie zrobic rowów. Na południu jest stary zbity trawnik , rabaty wysuszone korzeniami drzew, zupełnie inna gleba. Myślę że jak na północy urosną mi drzewa na działce to będą spijać dużą część wilgoci.
kasiek 20:08, 27 sty 2025

Basieksp napisał(a)
Morze ma swój magiczny urok o tej porze roku do tego prawie zero ludzi, można się wyciszyć, zrelaksować lubię je właśnie o tej porze roku

Jest magiczne nie da się ukryć...
Do tego atrakcje są puste np. oceanarium w Międzyzdrojach - boskie!!!
Urszulla 08:21, 28 sty 2025

kasiek napisał(a)

Fotki widziałam, dzięki Co to znaczy tak wysoki poziom wód jak nigdy?
Na północy po trawie chodzę ale ostrożnie bo miękka. Taczkami bym się bała by nie zrobic rowów. Na południu jest stary zbity trawnik , rabaty wysuszone korzeniami drzew, zupełnie inna gleba. Myślę że jak na północy urosną mi drzewa na działce to będą spijać dużą część wilgoci.

Dobry kierunek, tam gdzie masz zastoiny też dobrze zrobić rabaty, liliowce, molinie, tawuły i wiele innych roślin uwielbiają wodę, wymienione wytrzymują też suszę. Na pewno dobrze dobierzesz roślinki.

Wysoki poziom u nas tworzy w podłożu jakiś łupek, który jak namoknie jest jak skała. Tutejsi mówią celina, nie znam się na rodzaju warstw ale ta akurat jest beznadziejna i nieprzepuszczalna. Dlatego rabaty sprawdzają się u mnie idealnie.
kasiek 10:47, 28 sty 2025

Urszulla napisał(a)

Dobry kierunek, tam gdzie masz zastoiny też dobrze zrobić rabaty, liliowce, molinie, tawuły i wiele innych roślin uwielbiają wodę, wymienione wytrzymują też suszę. Na pewno dobrze dobierzesz roślinki.

Wysoki poziom u nas tworzy w podłożu jakiś łupek, który jak namoknie jest jak skała. Tutejsi mówią celina, nie znam się na rodzaju warstw ale ta akurat jest beznadziejna i nieprzepuszczalna. Dlatego rabaty sprawdzają się u mnie idealnie.

U mnie to kwestia cofania się morza - dlatego rzeka Dziwna tak się nazywa - bo raz płynie do morza a drugi raz od morza Do tego cofki zalewają łąki tworząc niespotykany ekosystem słonych łąk. Ten słodkowodny zalew obok mnie jest pełen muszli z morza
Na szczęcie do zalewu u mnie jest 1,5 km i ten teren jest cały poprzecinanymi rowami nawadniającymi. Myślałam że będzie gorzej, a wystarczy kilka zabiegów zrobić. Pytania biorą się u mnie z tego że do tej pory walczyła z brakiem wody a nie jej nadmiarem