Elinko, zabić to mało...następna co wyciąga niespodzianki jak magik króliki

.... dopiero jak pokazałaś cały plan zrozumiałam frontową rabatę... ale tym bardziej nie rozumiem ściskania drzew pod samym płotem i robienia z nich żywopłotu, kiedy to powinny być częscią rabat na tle ściany żywopłotu
Musisz mi wybaczyć, ale abyśmy na przyszłość dobrze się rozumiały, to muszę wyjaśnić ci co mi się nie podoba w takim rozplanowaniu. I od razu uprzedzam, że nie jest to krytyka tylko krótka lekcja zasad planowania ogrodu, głębi, bawienia się optyką i budowania stopniowych nasadzeń rabat. Zaznaczę od razu, ze nie mam bladego pojęcia jakie rośliny masz posadzone. Po numerach widzę, że strasznie duzo gatunków, odmian i ta ilość jest przerażająca biorąc pod uwagę późniejszą pielęgnację. Tak więc, jak zaznaczyłam, nie wiem jakie rośliny masz, ale widzę, że masz bardzo duzy ogród z zaplanowanymi płaskimi nasadzeniami, drzewami powciskanymi po kątach na przemian z niskimi, a same rabaty jak dla mnie powciskane czasami na wcisk pod płotem, a w innym miejscu szerokie i płaskie... Jestem pewna, że za dwa, trzy lata sama zaczniesz rewolucję, bo zobaczysz swój ogród jako nudny misz-masz

Podkreślam - nie krytykuję (!!!!), a analizuję na głos, tak byś sama zaczęła dostrzegać pewien bezsens i "bezprzyszłość" niektórych nasadzeń.
Przykładem niech będzie rabata z szambem... tą najlepiej, w częsci, dałaś nam poznać.
Pod płotem mieszanka tuj, niskiej (i z wiekiem co raz brzydszej) pęcherznicy, dereni, jałowców, jodły... Kolorystyczny misz masz wepchnięty pod płotem, dla kompozycji tak dużej rabaty nie mający sensu jednolitego tła, ani osłony
Pęcherznice, derenie wymagają przynajmniej co drugi rok drastycznego odmłodzenia... jakiż to z nich żywopłotowy pożytek...?

Wybacz mi moją otwartość i szczerość, ale bez tego żadnego progresu nie otrzymamy.
Na razie kończę mój wywód, bo wiem, że początkujące osoby nie rozumieją analizowania dóbr zastanych i odbierają to jako krytykę

A mnie zarzuty krytyki zniechęcają, bo nie po to poświęcam czas i uwagę, aby takie zarzuty wysłuchiwać

W tej kwestii się dotrzemy... jak i w tej, że ty na już teraz chcesz plan "naszambia" a ja ci takiego planu jak na razie nie potrafię zapodać, bo będzie od czapy w stosunku do reszty rabaty....
Mam nadzieje, że teraz juz rozumiesz o co chodzi.