Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy.

Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy.

iwoncia 10:26, 01 lut 2017

Witaj jeśli dobrze pamiętam z twojego poprzedniego wątku to pisałaś że masz w swoim ogrodzie gliniasta ziemie. Mam pytanie co robiłaś przed posadzeniem roślin czy przekopywalas calosc z piaskiem czy tylko pod rosliny? Jak wzbogacić taką ziemię żeby roślinom było dobrze w niej? Ja mam nawiezioną gliniastą ziemię do tego jest tu teren podmokły także jak padają deszcze to stoi woda na rabatach jak sucho to nie można wbić szpadla. Co mam z nią zrobić ??
Zielona 16:32, 02 lut 2017

Pestko - myślę, że ważniejsze od deklaracji przynależności do takiej czy innej wiary są czyny i ogólne zasady, jaki hołdujemy. Mądre słowa to mądre słowa - bez względu na to, jakim symbolem opatrzona jest okładka je zamykająca.

Kokesz - rzeczywiście w domu szybko kończą swój żywot, ale... nie mogłam się powstrzymać.

Mary - zimę słychać. Taką w nieładnej odsłonie. Karmię się wspominkami z lata i czekam na wiosnę.

nicol21 - a Ty jak zawsze ekspresowo i z miłym słowem. Serdecznie Cię pozdrawiam!

Mary, Wendy - nikt nie obiecywał, że będzie łatwo Sama uczę się tego, by umiejętnie rozpoznawać i wykorzystywać to, co mi przynosi życie.

Madzenko
- jakoś tak się widzisz dzieje, że moja łatka 'przegadanego wątku z przemyśleniami', które nie zawsze i każdemu są wygodne - jest uzasadniona. Obiecuję postarać się trzymać na wodzy zbyt długie wywody

MonikA świeciło i zgasło. Ale wiosna tuż tuż. Luty minie szybko, a w marcu ruszymy do boju!

iwoncia - am gliniastą glebę, która latem jest twarda jak skała, ale oprócz kwaśnolubnych rośliny nie mają u mnie rarytasów w dołkach. Pierwsze sadzone róże i hortensje dostały 1:1 mieszankę gleby rodzimej i takiej z worka, ale pozostałe sadziłam prosto w swoją ziemię. Na razie nic im nie jest - przynajmniej tak mi się wydaje.
TeresaK 18:06, 02 lut 2017

Przeczytałam Twój post i znów znalazłam między wierszami mnóstwo mądrych słów. Ale obietnica złożona Madzence jest nie do przyjęcia .
Wierzę, że Dziewczyny że mną się zgadzają
Margarete 19:48, 02 lut 2017

Jesteś!
Ja też już marzę o wiośnie, uroda zimy w tym roku wyjątkowa jest ale mnie już wystarczy....
Buziaki!
iwoncia 11:19, 04 lut 2017

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli mogę to cię troszkę podpytam skoro mamy podobną glebę w ogrodzie to czy woda nie stoi na twoich rabatach po większych opadach czy na wiosnę. Bo u mnie jest z tym problem i czy mogłabyś mi powiedzieć jakie rośliny nie sprawdziły się u ciebie pod względem gleby. Chciałabym u siebie posadzić takie które będą się dobrze czuly bez koniecznosci zmiany co rok.
pestka56 13:04, 04 lut 2017

Zielona, dlatego napisałam to, co napisałam
Zielona 00:08, 06 lut 2017

TeresoK -

Margarete - ogrodowo na razie jeszcze śpię, choć u Gruszki widziałam dzisiaj niesamowite przedwiośnie Bardzo bym chciała dokończyć w tym roku różankę pod tarasem, ale przyznaję, że nie obmyśliłam jeszcze dokładnie co i gdzie powinno na niej rosnąć.

iwoncia - na pierwszych stronach mojego wątku są zdjęcia, na których dokładnie widać, co rośnie w moim ogrodzie. Te rośliny radzą sobie i jestem z nich zadowolona. Jedyne, które mają żółtą kartkę, to carexy frosted curls. Prawdopodobnie zaszkodziło im mokre i mroźne przedwiośnie.
Co do wody - na rabatach nie stoi. W czasie ulewnego deszczu zbiera się co prawda w mniej zarośniętych miejscach, ale potem wsiąka.

pestko - Kasiu
Magda70 18:57, 14 lut 2017

siakowa napisał(a)
fantastycznie się tutaj czyta słowa MArty i jednocześnie słyszy w głowie jakby sama je mówiła

dokładnie. Mam to samo jak czytam jej wpisy. Jakbym słyszała jej głos
Magda70 19:04, 14 lut 2017

Marta a jak Twój łokieć??
Po plastrach przeciwbólowych miałam dziś pierwszą falę uderzeniową. Masakra...ryczałam z bólu i wyzywalam terapeutę. Nie wiem czy dam radę pójść na następny zabieg za tydzień... Poród mnie tak nie bolał jak to ESWT
BKosimkArt 17:14, 20 lut 2017

Przepraszam że tak wypalę ale mam pytanko, jaką rozplenicę masz u siebie?? Czy może różne odmiany?
Też mam gliniastą glebę i liczę na to że moje rośliny w tym roku będą choć trochę tak piękne jak Twoje.
Pozdrawiam