Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 08:54, 13 maj 2017

Makusia napisał(a)
Kupiłam tydzień temu ipomę, bo zakochałam się w niej w zeszłym roku. Seledynową właśnie. Teraz jest walka o przetrwanie, bo przymrozki ją niestety niemile doświadczyły.

Oj moja na jesień jak dostała pierwszym minusem, to nieciekawie było - mam nadzieję, że Twoja da radę
AngelikaX 08:57, 13 maj 2017

AnkaK napisał(a)
Nie namawiam, ale nie byłabym sobą gdybym nie dodała, że chyba nie przez popularność mięty do Nigr nie czujesz - szmaragdy, hortki i doorenbosy też mamy wszyscy
Co do terminów sadzenia - doniczkowe można sadzić chyba cały rok, no prócz upałów i mrozów. Ja swoje Doorenbosy sadziłam chyba w czerwcu. Kopane i balotowane lepiej jesienią bo w ciepłej ziemi ogrzanej po lecie łatwiej się ukorzeniają. Ale niech ktoś mądrzejszy jeszcze to potwierdzi.
Koniecznie pokaż obsadzone donice, może mnie zmobilizujesz bo coś weny w tym roku nie mam.

No widzisz, to to nie to, że popularne
Niby czas mam, bo upałów jakoś nie zapowiadają, ale szczerze nie czuję jakoś na 100% co to ma być, więc i do jesieni może się przeciągnąć

Foty wrzucę jak ogarnę taras - pytanie tylko czy będzie się czym zachwycać - bo maleństwa to jeszcze
polinka 21:40, 13 maj 2017

Angel zauważyłaś może czy na ipomea są mszyce? Czytałam wiele opinii o przyciąganiu mszyc przez tą roślinę...
ren133 21:53, 13 maj 2017

AngelikaX napisał(a)
Reniu już wrzucam
Zależnie co to będzie czy coś na panelach czy nie to 3-5szt bym chciała

To tam pod szmaragdami:

to na lewo od siedziska:

mam tu limki i ID przy brzegu - wysokiego piętra mi brakuje

No widzisz to ja mam takie samo miejsce u siebie ... wałkowałam w listopadzie ten temat ... i sama wymysliłam, że dorzucę kulki cisowe na różnych wysokościach ... ale może jednak pomysł z drzewami lepszy ... tylko u Ciebie ta rabata tak po łuku idzie? a u mnie bardziej prosto ... i jaką masz tam szerokosć bo u mnie z 1,50m.
Kacha123 22:09, 13 maj 2017

Jeśli nie chcesz dużego kontrastu, to ambrowiec jest dobrym pomysłem. Są wersje kuliste - Gum Ball i kolumnowe - Slender Silhouette.
nawigatorka 22:11, 13 maj 2017

A może cisy ale kolumnowe luźno ale to do reni raczej u Ciebie by się zlało. Tylko na 1,5 M to luźno będzie trudno...
MirellaB 22:14, 13 maj 2017

To czekam na fotki z firankami
ren133 22:18, 13 maj 2017

Nad Slender Silouette też myślałam
ren133 22:21, 13 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
A może cisy ale kolumnowe luźno ale to do reni raczej u Ciebie by się zlało. Tylko na 1,5 M to luźno będzie trudno...

No właśnie na 1,5m nie poszaleję ale mogę to zmienić na 1,7,1,80m cały czas dumam nad tym miejscem ... może w końcu coś wymyślę
Pomysł z cisami świetny ... bardzo mi się podobają np u motylka
ren133 22:33, 13 maj 2017

Aaa i rozważałam jeszcze kiedyś amonagawy