Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 15:02, 11 maj 2019

AnnaCh napisał(a)
Bosh... jak pięknie Moje doorenbosy nawet takie nie są, choć na dwóch widziałam, że się kora zaczyna robić chyba biała
Angi mam jeszcze pytanie o zadaszenie tarasu. Z czego masz je zrobione?

EDIT: Nie było pytania Już sobie znalazłam zdjęcia, myślałam, że to coś metalowego, a ten metalowy okrągły słupek, który widziałam przy donicy, to wychodzi na to, że to lampka

Dziękuję

Zdziwisz się, jak szybko przybiorą na masie... u mnie w drugim roku pnie zdecydowanie zgrubiały

Znalazłaś metalowe "coś" to lampa, taras a właściwie zadaszenie mam na drewnianych słupach kryte dachówką
AngelikaX 15:03, 11 maj 2019

Aska napisał(a)
Angeliko zauważyłam, że Twoje czosnki nie mają liści.
Muszę przyznać, że efektownie wyglądają bez liści.
Kiedy obcinasz liście czosnków?

Ogród cudowny... Inspirujesz

Jakoś parę dni temu pociachałam, z reguły biorę się za nie jak już sporo pożółkną, bo wtedy więcej straszą niż zdobią

Merci
AngelikaX 15:05, 11 maj 2019

Balea napisał(a)

Dokladnie tak teraz moje dorenbosy wygladaja, ktore posadzilam na poczatku marca. Juz sie nie moge doczekac, kiedy beda tak jak twoje wygladaly. Jaka roznica, a to tylko 4 lata.

Przycinalas juz je kiedys, czy korony sie same takie geste zrobily?

Szybko zleci
Przycinaliśmy przełom stycznia/lutego 2 może 3 razy z rzędu, ostatnie 2 lata już nie tniemy, są dość gęste
AngelikaX 15:09, 11 maj 2019

amatorodniczka napisał(a)

Cudnie Kule po lewej to cyprysiki Lawsona? a po prawej kule z cisów tak?
No i tutaj masz ciemniejsze dużo te żurawki niż te Zipper, ale też bardzo ładne

Pamiętasz może co ile Smaragdy sadzone? Bo ja się biję po głowie czy nie za gęsto posadziłam.

Nie, kule po lewej to tuje danica, za tulipanami widać dwa cyprysy ale to odmiana Sungold, po prawej to oczywiście cisowe kulki, jedna na końcu za żurawkami to bukszpanowa Te ciemne żurawki mają boski buraczkowy kolor, bardzo intensywny wczesną wiosną, czym później jesieni kolor staje się bardziej przygaszony.

Szmaragdy są co ok. 70-80cm
AngelikaX 15:10, 11 maj 2019

kasiab napisał(a)
Jak to się stało że pominęłam fotki? Cudownie!!! Zbieram szczękę z podłogi i idę spacerować dalej

AngelikaX 15:11, 11 maj 2019

Kawa napisał(a)
pięknie
cisy z przyrostami cudniaste!
niesamowicie twój ogród zmęzniał widac ze roślinom tam dobrze

Dbam o nie jak umiem, tym bardziej cieszy mnie, że efekty widać

Cisowe przyrosty są cudne... takie mieciutkie puchatki
AngelikaX 15:11, 11 maj 2019

effka napisał(a)

Tylko 3,5 roku, super! Zmiana niesamowita

Co to 3 lata dla ogrodu, to moment
AngelikaX 15:13, 11 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

To ujęcie, gdyby nie fragment budynku z powodzeniem mogłoby uchodzić za kadr z jakiegoś ekstra parku

A ipomea to lubi mokro czy znosi niezbyt wilgotne podłoże?

Lubię swoje drzewa i powiem też tak czasem mi na myśl przychodzi park jak na nie patrzę, zwłaszcza przy świetle gdy słońce jest nisko

Moje ipomee rosną i od wschodu i południowego-zachodu (w tym drugim przypadku słonce od 13 do wieczora) daje radę i tu i tu

AngelikaX 15:14, 11 maj 2019

asiak napisał(a)

Mam identyczne zdanie
Po prostu cudownie

AngelikaX 15:20, 11 maj 2019

Makusia napisał(a)

Angi, ale to nawet nie o to chodzi, że ogród zmężniał i roztył się
Chodzi mi o to, że wymyśliłaś jakiś koncept, zrealizowałaś go i jest idealnie- bez biegania tam i z powrotem, bez zmiany danej rabaty o 180 stopni, bez rewolucji- konsekwentnie. W dużej mierze dzięki temu ogród masz utyty- bo pozwoliłaś roślinkom rosnąć bez przeprowadzek, bo umiejscowiłaś je idealnie i nie aklimatyzowały się do nowych miejscówek po 4 razy, tylko wesołe rosły w najlepsze

Na tym polega klasa Twojego ogrodu- JEST PRZEMYŚLANY!

Makuś, a jak napiszę Ci, że moje buki pendula wędrowały po ogrodzie aż 3-krotnie to uwierzysz?
I przypominam moją podokienną z rodkiem też przechodziła chyba z 3 rewolucje... i na dziś wiem jedno: jeśli coś mi się wydaje od początku, że najlepiej będzie wyglądać tak i tak to nie ma co się szczypać, bo szkoda roślin, które tam nie pasują... wydać i tyle potrzebowałam kilku lat (albo kilku rewolucji) aby dojść do takiego wniosku

Dziekuję z całego serca Marta miło czytać tak pochlebne opinie na temat swojej pracy Buziaki