Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

sylwai 12:15, 31 sty 2017

AniMa napisał(a)
Taki obrazeczek jeszcze;
https://pl.pinterest.com/pin/151011393731814551/

Właśnie to zdjęcie na pinie mnie urzekło i zaczęłam się interesować tą roślinką
Kawa 12:40, 31 sty 2017

Witaj
masz bardzo piękny ogród
bardzo mi się podoba
trawka fiu fiu
no i taras of corse

będę podglądać
macham
AngelikaX 19:46, 31 sty 2017

Witam się Dziękuje za pochwały - tęskno mi już do tego zielonego dywanu, kawki na tarasie... tymczasem zielone widoki rekompensuje sobie w necie - to nie to samo ale jakaś namiastka jest

Pozdrawiam
AngelikaX 19:52, 31 sty 2017

AniMa napisał(a)
Wypowiem sie odnośnie wilca/ipomei - bo miałam już 2 sezony.
Roślinka bardzo szybko się ukorzenia - nawet od 1 listka ze stopka, choć lepiej zerwać więcej, wystarczy wsadzić do wody, poczekać kilka dni j już jest sadzoneczka. W CO przeważnie jest w dziwnie wywindowanych cenach (przynajmniej ja tak spotkałam). Moja pierwsza sadzonka - wstyd sie pzyznac była zszabrowana z jakiegoś ogródeczka przy rynku.
Inny sposób to kupić batata i stroną gdzie jest zaczątek strąka wsadzić do ziemi...ponoc można nawet przekroic na kilka kawałów, ale nie próbowałam
Limonkowe liście na dużym słońcu mogą się "przypalać", ciemnym raczej nic się nie dzieje, ale trzeba bardzo dobrze podlewać....

Kurczę nie pamiętam ile dokładnie kosztowały moje, ale jakiejś tragedii nie było - więc nie chce mi się bawić w ukorzenianie nie wiem ile Ty płaciłaś?
Te "znalezione" najlepiej chyba rosną co? Masz fotki swoich - koniecznie wrzuć

Ps. Batata masz na myśli słodkiego ziemniaka?
AngelikaX 19:56, 31 sty 2017

AniMa napisał(a)
Taki obrazeczek jeszcze;
https://pl.pinterest.com/pin/151011393731814551/

Ach ta soczysta zieleń - jeszcze trochę i na żywo będziemy cieszyć oczy nie tylko wzdychać do monitorów

A niżej foto wilców z Minieurolandu w Kłodzku jakośc taka sobie bo telefonem

Makao_J 22:07, 31 sty 2017

Dziś wyczytałam że wilce to też powój.
lindsay80 22:14, 31 sty 2017

a ja miałam w tym roku wilce o bordowych liściach, też byłam z nich zadowolona, o ile dobrze pamiętam sadzonkę kupowałam po 5 zł.
UlaB 23:10, 31 sty 2017

AngelikaX napisał(a)

Kurcze nie za fajnie to wygląda
Świetlówki mam u dzieci w pokojach, ledy salon (jako dodatowe) - holl - kuchnia (blat roboczy) - łazienka - jako punkty świetlne w małych oprawkach.

ps. Idąc tym tropem TV, laptopy, tablety, komórki to też ledy - czyli tak samo należy je kwalifikować jako szkodliwe dla zdrowia jak w oświetleniu?

Angelika, swietlówki u dzieci to w mojej ocenie nadal lepszy wybór niz ledy. Moi tez mają swietlówki, a na biurkach żarówki.

PS: tak, to ten sam problem.
wilana 10:54, 01 lut 2017

Dzięki O. uczę się cały czas. Teraz poznałam wilce i rozejrzę się wiosną za nimi.
katel 13:40, 01 lut 2017

AniMa napisał(a)
Wypowiem sie odnośnie wilca/ipomei - bo miałam już 2 sezony.
Roślinka bardzo szybko się ukorzenia - nawet od 1 listka ze stopka, choć lepiej zerwać więcej, wystarczy wsadzić do wody, poczekać kilka dni j już jest sadzoneczka. W CO przeważnie jest w dziwnie wywindowanych cenach (przynajmniej ja tak spotkałam). Moja pierwsza sadzonka - wstyd sie pzyznac była zszabrowana z jakiegoś ogródeczka przy rynku.
Inny sposób to kupić batata i stroną gdzie jest zaczątek strąka wsadzić do ziemi...ponoc można nawet przekroic na kilka kawałów, ale nie próbowałam
Limonkowe liście na dużym słońcu mogą się "przypalać", ciemnym raczej nic się nie dzieje, ale trzeba bardzo dobrze podlewać....

Ja próbowałam (Edit: z batata) i bez problemów wyrasta ale niestety listki nie były pięknie czarne jak chciałam tylko takie zielono brudne , na szczęście znalazłam potem w centrum ogrodniczym .