Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

DariaB 16:02, 21 lip 2023

Piękne są te martagony, czy one bardzo duże rosną? Pachną jak inne lilie? Po zdjęciach nie widać, żeby upał bardzo zaszkodził, wręcz wygląda jakbyś miała idealny mikroklimat
pestka56 22:00, 21 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu moje też starsze ok 7-8 lat. Też rosły byle gdzie nawet w cieniu nie rodziły.
Zrobiłam im miejscówkę nad suchym oczkiem nawiozlam igliwia no i posadziłam w te worki.
Od razu odżyły i owocują.
W tym roku też kupiłam 6 krzaków. Posadziłam tak samo w igliwie sosnowe i liście dębowe. Worki ziemią do borówki i kompostowa zmieszalam. Bardzo ładnie rosną i wypuszczają od korzenia dużo pędów.

Czytałam, że krzaki borówek trzeba przycinać nie wiem jak i kiedy to zrobić. Muszę trochę poczytać.

Elu, o Borówce amerykańskiej znajdziesz na YouTube filmiki „Sobota na Działce”. Pamiętam, że w którymś filmiku autor pokazywał jak ciąć
https://www.youtube.com/watch?v=x6fJaJrNXWQ
Alija 21:30, 25 lip 2023

Elu, to żółte drzewo, to może być mydleniec wiechowaty, ale pewności nie mam.
Ostróżki też mi się bardzo podobają, ale niestety im u mnie nie, kupowałam wiele razy i nie chcą rosnąć, a o przezimowaniu nie ma mowy.
ElzbietaFranka 00:08, 27 lip 2023

Alija napisał(a)
Elu, to żółte drzewo, to może być mydleniec wiechowaty, ale pewności nie mam.
Ostróżki też mi się bardzo podobają, ale niestety im u mnie nie, kupowałam wiele razy i nie chcą rosnąć, a o przezimowaniu nie ma mowy.

Alicja zaraz sprawdzę to drzewko.
Niestety u mnie też ostróżki nie za bardzo rosną. Coś robię nie tak. Muszę dobrze jesienią uprawić ziemię obornikiem i wiosna przesadzić kępy w to miejsce.
Kupiłam w poniedziałek piękna ostróżki za 20 zł ma 4 pędy już 2 przycielam na suszone.
ElzbietaFranka 00:26, 27 lip 2023

Alicja tak to mydleniec to bardzo ładne efektowne drzewko i ładnie się przebarwia jesienią.
Będę go obserwować to może i kupię jest dostepny.

Tutaj na fotce jest posadzony z bukiem. Chyba był posadzony razem z tym bukiem i tak rosną razem. Wygląda to tak jakby buk wyrastał z tego mydlenca

Muszelka 10:48, 27 lip 2023

Ciekawe! A kiedy robiłaś to zdjęcie? Wiosną? Czy teraz tak kwitnie?
Muszelka 10:48, 27 lip 2023

Troszkę przypomina mimozę
ElzbietaFranka 14:16, 27 lip 2023

Muszelka napisał(a)
Ciekawe! A kiedy robiłaś to zdjęcie? Wiosną? Czy teraz tak kwitnie?

Muszelko w piątek w zeszłym tygodniu. Dzisiaj pójdę zobaczę co się z nim dzieje. Ciekawe są też nasienniki(owoce) jakie zostawia po sobie.
ElzbietaFranka 14:21, 27 lip 2023

DariaB napisał(a)
Piękne są te martagony, czy one bardzo duże rosną? Pachną jak inne lilie? Po zdjęciach nie widać, żeby upał bardzo zaszkodził, wręcz wygląda jakbyś miała idealny mikroklimat

Daria one rosną w pełnym słońcu do godz 14. Nie widać aby były spieczone od słońca. Jednak też nie wiem jak by wyglądały w innym miejscu np w półcieniu do południa. Trochę pachną, ale nie tak jak te drzewiaste. Przy tych to trzeba nos zatykać.

Naliczyłam, że jedna Martagony ma 42 kwiaty. To bardzo dużo taka mała cebulka musi tyle wyżywić
Muszelka 01:04, 28 lip 2023

Dzięki za odpowiedź. Lecę o nim poczytać.