Daria jest to większe oczko wystarczające jak dla mnie 18 M3.
Woda w ogrodzie to duży plus dla roślinności. No w te upały ok 1,5 cm dziennie wyparowało wody. Roślinność nad oczkiem z tego parowania skorzystała.
Tak to prawda spokój i śpiew ptaków.
Ogród otoczony tujami z przymusu wydmuchow pola dookoła. Mam już sporo drzew brzozy, sosny klony i jakieś tam pojedyncze, ambrowce, dab monument, graby
Ogród stwarza wrażenie studni nie widzisz co się dzieje na zewnątrz.
Podcinalismy wiosna sosny tak aby można było przejechać traktorkiem kosiarka łyso się zrobiło. Posadziłam kilkanaście krzaków pęcherznicy różnyj.
Oczko to duża "rabata" trzeba o nie dbać. Zaczyna się wiosna oczyszczeniem zmieniamy wodę. Po zimie jest dużo szlamu. Później tylko kontrola czystości wody i roślin aby zdrowo rosły.
Mam blisko brzozy i śmiecą szczególnie jak spadają nasiona, ale zbieram siatka.
Aby woda była klarowna i bez glonów wlewam srodek do oczka co 2 tygodnie. W wodzie zanurzam szyszki olchowe w woreczku one też utrzymują czystość oczka.
Mam też filtr który filtruje wode. Roślin dużo które robią dobrą robotę pobierając azotany, fosforany itd
Teraz to mały pukus ale początki przez ponad 3 lata były trudne myslsłam że zakończę przygodę z oczkiem.
Lata doswiadczen robi swoje.
U mnie kwitną lilie od Ciebie różowa i dwa kremowe kwiaty. Nie wiedziałam, że kwiaty otwierają się tylko w dzień i krótko kwitną, ale jest następny pąk.
Boję się, że dwa klony palmowe zaatakowała werticilioza.
Schną im listki, a u podstawy pnia jest ciemna obwódka.
No ścianę wodną mam. Od kilku lat. Tylko w tym sezonie nie uruchomiona za względu na prace przy elewacji. Pełno styropianu mam na rabatach i bałam się żeby pompki nie uszkodził. Ale wystarczy że pstryknę guziczek i ruszy.
Może i masz rację, ja nie jestem znawcą , miałam raz martagony i stąd wiem jakie miały liście, ale być może i takie jak Ty masz to też one, w każdym razie są prześlicze
Pada i u mnie, nawet już chciałabym żeby przestało, chwasty rosną i nie ma jak wyjść by takie przelotne te opady.
Piękny masz ogród, stawek też mi się podoba Roboty przy nim nie zazdroszczę