Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Sylvatika 17:24, 27 maj 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
CD

przepiękne azalie-pewnie pachną też obłędnie
Roboty przy oczku nie zazdroszczę- ale oczka -owszem

i masz śliczne irysy Elu - ja już nie wcisnę u siebie, ale lubie je bardzo i podglądam gdzie się da.
pozdrowienia ze skraju puszczy
S.
pestka56 22:30, 27 maj 2024

U ciebie pięknie jak zawsze. Przejrzałam trochę stron wstecz, żeby oczy nacieszyć, bo u mnie, Elu, w sobotę armagedon. Sypnęło gradem tuż przed 20-tą. Kulki niektóre po 2 cm leciały przez 15 minut. Kwiaty ocalały tylko na róży Alchymist. Rhododendrony, azalie, irysy... wszystko wytrzepało z kwiatów. Dziwne, że rutewki orlikolistne ocalały. Potem lało godzinę i to tak, że woda stała do kostek, ale przez noc ziemia wypiła i w południe już tylko w cieniu ziemia w dotyku wilgotna.
Cały ten potop zakończył ogrodowe przyjęcie poślubne mojej córki. Biegiem zbieraliśmy wszystko ze stołów. Całe szczęście, że goście zmieścili się w salonie.
ElzbietaFranka 23:32, 27 maj 2024

Kasiu ta chmura sobotnia do mnie doszła, ale ani jedna kropka nie spadła. Przeszła sobie dalej. Myślałam o Tobie, że musi lać u Was. Później to żółte niebo po chmurze nie samowity widok.
Przeszło nad Wisłę na Ursynowie też luneło. U mnie wczoraj padało dosyć mocno, ale 15 min. Zawsze to coś.

Też się boje gradu. Nie wiem co lepsze dla roślin przymrozek wiosna czy grad w lecie.

Dzięki Kasiu że zaglądasz również wstecz.
Urobiłam się przez te 3 dni. Mam dużo przycinania jeszcze tuje trzeba przyciąć, ale czekam na chłodniejsze dni.

Róże zaczynają, ale w tym roku nedzniejsze niż w zeszłym. Późno nawozilam może drukiem kwitnienie będzie obfitsze.

Róża Madame Anisette każdego roku bujnie kwitła. Teraz ma nie wykształcone pąki kwiatowe.
Wczoraj ja przycielam może boczne pędy zakwitną.

Alija 09:14, 28 maj 2024

Elu, pięknie, bujnie wszystko rośnie. Iryski mają cudne kolory, śliczne są.
U mnie wiele róż w tym roku marnie rośnie, kiepsko przezimowały, cięłam prawie przy ziemi. Potem przyplątała się nimułka różana, na dodatek połowę różanki zarosły floksy (zbyt późno wzięłam się za ich przesadzanie), tak więc cieszy mnie każdy pączek.
Kilka tylko daje radę, zobaczymy, jak będzie dalej.
ElzbietaFranka 13:43, 28 maj 2024

Alija napisał(a)
Elu, pięknie, bujnie wszystko rośnie. Iryski mają cudne kolory, śliczne są.
U mnie wiele róż w tym roku marnie rośnie, kiepsko przezimowały, cięłam prawie przy ziemi. Potem przyplątała się nimułka różana, na dodatek połowę różanki zarosły floksy (zbyt późno wzięłam się za ich przesadzanie), tak więc cieszy mnie każdy pączek.
Kilka tylko daje radę, zobaczymy, jak będzie dalej.

Iryski jak kupowałam wiosna w 2021 roku byłam sceptyczna czy coś zakwitnie. W zeszłym roku liście zaczęły gnić u nasady. Zerwałam opryskałam w tym roku pięknie rozrośnięte i kwitną. Na jednej łodydze mają od 7-10 kwiatów potężnych. Niektóre muszę podepszec.
Bardzo się cieszę, że tak długo kwitną szkoda, że tylko raz w sezonie.

O różach juz napisałam, że marne. Nimułke jak zobaczę to obrywam liście i pryskam 2w1 do bardzo dobry preparat Substrala.

Ta poniżej ogolona do zera wiosna, głowa jej marznie. Odbiła od korzenia widocznie nie jest sadzona na dzikiej podkładce i silna jest i zarazem piękna.

Pnące nie jest źle.
ElzbietaFranka 13:53, 28 maj 2024

Sylvatika napisał(a)

przepiękne azalie-pewnie pachną też obłędnie
Roboty przy oczku nie zazdroszczę- ale oczka -owszem

i masz śliczne irysy Elu - ja już nie wcisnę u siebie, ale lubie je bardzo i podglądam gdzie się da.
pozdrowienia ze skraju puszczy
S.

Tak pachną prawie każda. Jeszcze będzie większa Kępa będę do niej dosadzala azalie które nie kwitną w innym miejscu. Mają za mało słońca.

Iryski możesz sądzić one się rozpychają tymi swoimi korzonkami.
U mnie bałagan roślinny na grządkach. Najpierw sądziłam gdzie popadnie teraz roślinom tam dobrze i nie chce im zmieniać niech tak jest.

No tutaj to kocimiętka, róża, jarzmianka jeszcze jeżówka a z tyłu irysek za iryskiem gaura.

ElzbietaFranka 20:24, 28 maj 2024

Pomylka
pestka56 11:30, 29 maj 2024

Moje róże też słabiej kwitną niż rok temu. Za to mają w nogach dywan jeżówkowy. Tak się purpurowe jeżówki wysiewają.
Właściwie to ogród ruszył dopiero po tym sobotnim deszczu. Widać przyrosty.

Ela, bałagan na grządkach zawsze fajny. Jedno przekwita, a drugie zakwita, a jeśli wszystkie razem, to robi się bosko
April 11:55, 29 maj 2024

Masz bardzo ładne iryski. Pomyśleć że kiedyś nie były w kręgu moich zainteresowań a teraz bardzo je lubię
U mnie ciągle sucho, już trzeci miesiąc.
AgaBoso 12:47, 29 maj 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Ależ miałaś kolorową łąkę kwietną
Pamiętasz czy kupiłaś gotową mieszankę?