Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 21:05, 03 cze 2024

Elu, nie mam ich już niestety. Spalone.

Mączniaka, ani czarnej plamistości na różach u mnie nie było.

Młode (ze świeżego sadzenia) trawy ozdobne i klony palmowe tak reagują na przelanie. Ale róże nie były utopione, bo było sucho, a ja mało podlewałam.

Taki dobry post znalazłam. Napisał go Artur Witkowski ekspert w grupie Klony palmowe i japońskie, także zaniepokojony problemami z zasychaniem liści podlewanych przecież klonów.
Warto przeczytać co myślą inni o problemie pojawiającym się także wśród Trawomaniaków. Tym bardziej, że w sumie klony sadzimy podobnie jak trawy, choć wiele z nich jest bardzo wrażliwych na nasłonecznienie.

Temat ciężki, bo to już kolejny post, że liście zasychają i klon umiera. Podlewam, a on schnie. Może to dotrze do większej grupy, a może nie.

Klony sadzimy w ziemi rodzimej. Gdy ktoś uważa że za ciężka to dodaje piasku i trochę torfu, lecz gdy glina to torf zbyteczny. Glina to bogate źródło odżywcze dla klonów. Można dodać piasku by trochę rozluźnić ziemię. Ja nie daję.
Klonów nie podlewamy codziennie i nie stosujemy nawadniania kropelkowego bez kontroli. To nie rośliny bagienne. Pamiętajmy że mniej znaczy lepiej.
Gdy sadzimy roślinę w słońcu to ona automatycznie w upalne dni nie pobiera wody, gdyż zamknięte są przetchlinki by ograniczyć parowanie. Podlewamy skromnie na wieczór i gdy posadziliśmy w torfie to jakby zrobić bagienko dla roślin owadożernych, a nie dla klonów. Dodatkowo pewnie włóknina i kora lub kamyki.

Apeluję nie przelewajcie klonów. Schnięcie liści jest wynikiem przelania, wsadź palec w ziemię i zobacz czy mokro. Patrzcie u mnie na zdjęciach. Glina sama ciężka. Ziemia pęka z suszy. Listki nie schną. Nie podlewam młodych nasadzeń, bo w tych warunkach można je tylko utopić lub ugotować. ...

ElzbietaFranka 23:02, 03 cze 2024

Coś z moim telefonem jest co nie tak nie mogę zapuść informacji na wątku. Próbuje na innym.
Kasiu przeczytałam. Mam taką glebę, że klony p i winny dobrze rosnąć. Raczej nie przelewam drzew chyba, że deszcz je zaleje.
ElzbietaFranka 10:50, 04 cze 2024

Pięknie padało dzisiaj. Roślinność odżyła trawy zielone. Powietrze rześkie.
Próbuje telefon, ale to chyba program nawala.
April 11:41, 04 cze 2024

Elu, od wczoraj forum muli
pestka56 12:21, 04 cze 2024

U mnie forum zglosiło awarię wczoraj. Rzeczywiście z trudem załączane są nadal moje wpisy do wątków. Klikam „zapisz” i zaczyna się męczyć, ale gdy włączam odświeżanie, to okazuje się, że wpis jest załączony.
pestka56 12:29, 04 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu przeczytałam. Mam taką glebę, że klony p i winny dobrze rosnąć. Raczej nie przelewam drzew chyba, że deszcz je zaleje.

Wstawiłam, bo u ciebie trochę osób zagląda, więc poczytają mam nadzieję.

Na tym profilu o klonach jest w ogóle sporo ciekawych informacji. Dziś jest duży wpis o różnych rodzajach ściółek i jakie mają one znaczenie w sensie co oferują roślinom.
Warto przeczytać, choć jest to długi wpis https://www.facebook.com/groups/470679237352841/posts/1118014922619266/

To w ogóle fajna grupa, mądra, pełna inteligentnych ludzi, którzy wzajemnie sobie pomagają. Można też od niektórych kupić fajne odmiany klonów.
ElzbietaFranka 12:46, 04 cze 2024

No właśnie gdzieś od wczoraj popołudnia.muli. Jadę autobusem i mijam przepiękna łąkę kwietna.
pestka56 13:08, 04 cze 2024

W Warszawie? Jest coraz więcej takich łąkowych miejsc.
Monika83 14:28, 04 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu dziękuję za tak długą i wyczerpująca opowieść o trawach.

Byłam przed chwilą w Zielonych Progach, ale jeszcze nic nie oferują z traw za wcześnie.

No i pięknie zakwitły róże, ta na pierwszych dwóch zdjęciach ma dosyć ciekawą kolorystykę❤
ElzbietaFranka 19:59, 04 cze 2024

Monika83 napisał(a)
No i pięknie zakwitły róże, ta na pierwszych dwóch zdjęciach ma dosyć ciekawą kolorystykę❤

Monika ta róża nie ma jednakowych kwiatów. Na niej każdy kwiat jest inny jak widzisz kwitnie non stop.
Mam 2 szt i był to bardzo dobry zakup.

Ten środkowy kwiat na pierwszej focie będzie się sklaniał do bielu z obwódką czerwona

To fotka z zeszłego roku to ta sama. W zeszłym roku wszystkie róże pierwsze kwitnienie - był szał.