Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 13:45, 29 maj 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Ależ miałaś kolorową łąkę kwietną
Pamiętasz czy kupiłaś gotową mieszankę?

Agnieszko to jest łączka osiedlowa. Brałam udział w jej wysiewie.
To są różne nasiona od mieszkańców wrzucone do miski zmieszane i rozsiane.
Później jeszcze dosiewalismy bo nie od razu tak ładnie wyglądała. Dopiero w drugim roku taka była jak widać. Później zaniedbali bo nawet koło laczki trzeba chodzić i się nią zajmować. Ja nie miałam czasu nie rozerwie się mam i tak 3 ogrody na glowie.
Już tak nie wygląda jeszcze nic nie kwitnie.

Zasiałam znowu inna jest w powijakach. Dzisiaj dosiewalam macierzankę, maciejkę, jakieś zioła kilkuletnie, i maczek kalifornijski. Przywiożę też różne flance ze swojej działki i wsadzam w założenie.
W tym zasiewie domieszalam nasion trawy gazonowej.

W każdym razie łączka to nie jest tak raz zasiać i mieć to w nosie. Wymaga pielegnowania ak zwykła rabatę.

ElzbietaFranka 13:54, 29 maj 2024

April napisał(a)
Masz bardzo ładne iryski. Pomyśleć że kiedyś nie były w kręgu moich zainteresowań a teraz bardzo je lubię
U mnie ciągle sucho, już trzeci miesiąc.

Iryski utworzyły ładne kępy.
Też nie za bardzo lubiłam, ale to przeszłość. Kiedyś kolorki były nudne teraz to jak z bratkami wszystkie kolory w jednym kwiatku różnią się tylko odcieniami. Długo kwitna. Bajecznie wyglądają.

Jolu jak będę dzielić to pomyślę o tobie. Czuję się niezręcznie już obiecałam trawy. Wiesz nie zawsze mi wszystko wychodzi jak bym chciała mam różne obowiązki i już nie te siły.

Dostałam alert, ale pewnie guzik z deszczu będzie. Ja podlewam, mimo tego jest bardzo sucho.
Jadę dzisiaj znowu podlewać i zostaje.

AgaBoso 13:56, 29 maj 2024

Bardzo fajna inicjatywa, szkoda że teraz nie kwitnie. Jako zabiegi przy łące kwietnej masz na myśli koszenie 2x i podlewanie?
Margo2 23:16, 29 maj 2024

Ewa, cóż mogę powiedzieć
Jest piękne, a trawnik mistrzostwo świata.
Masz spopro irysów.
Część takich samych jak moje. Tylko u mnie nie kwitną
Musze koniecznie poprzesadzać
ElzbietaFranka 00:55, 30 maj 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Bardzo fajna inicjatywa, szkoda że teraz nie kwitnie. Jako zabiegi przy łące kwietnej masz na myśli koszenie 2x i podlewanie?

To między innymi. Nie wszystkie nasiona w jednym czasie wschodzą więc trzeba obserwować co wschodzi co nie. Jedna roślina już wysoka a obok niej rośnie maleństwo i jeszcze ciut dalej chwast np lebiotka czy inny.

Ja to stoję i patrzę co się na tej murawie dzieje szukam miejsca jak wejść w głąb laczki aby usunąć chwasta.
Jeżeli posiejesz jednoroczne nie wszystkie się wysiewają to trzeba wiosna niektóre rośliny dosiac.

Itd itp
Monika83 12:03, 30 maj 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Elu cudne Iryski, u mnie tylko żółte i fioletowe niskie po po porzednich właścicielach i piękny zakątek hostowy❤️
Kordina 19:41, 30 maj 2024

Kolekcja irysków i funkii bardzo ciekawa
Basieksp 20:19, 30 maj 2024

Bardzo mi się podoba hostowisko a irysy prześliczne
ElzbietaFranka 23:05, 30 maj 2024

Kordina napisał(a)
Kolekcja irysków i funkii bardzo ciekawa

Dziękuję staram się po dwóch latach od kupienia irysów wreszcie dobrze zakwitły i poszerzyły swoją objętość.

Nie znosiłam host coś mnie tknęła aby jednak zrobić zakup do cienia. One takie piękne trzeba kupować różne odcienie jest w czym wybierac.
ElzbietaFranka 23:09, 30 maj 2024

Basieksp napisał(a)
Bardzo mi się podoba hostowisko a irysy prześliczne

Jestem w 4 odmianach zakochana w granatowym, białym, pastelowym niebieskim i trudno opisać w tym poniżej