Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Pokaż wątki Pokaż posty

Ptasi gaj

Monika83 14:35, 19 lip 2024

Kordina napisał(a)

O! To muszę sobie też chociaż jednego bruneta zamówić a co na to Twój mężaty?
Bożenka jak zawsze pełna humoru
Monika83 14:41, 19 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Cd

Za jeżówkami nie przepadam chyba jako jedyna na tym forum, ale ta na zdj to mi się podoba, cudna jest❤️ A lilie gwiazdorzą, pięknie zakwitły u ciebie i całkiem spora kolekcja zrobiła się.
Kordina 15:32, 19 lip 2024

Aż muszę napisać o tej jeżówce, którą przytoczyła Monika, bo w tym roku zakupiłam jedną i trzymam ją w donicy na rozmnożenie, jest świetna przez te przechodzenie kolorów na płatkach, nazywa się Green Twister
Sonka 18:34, 19 lip 2024

Ela, nie wywalają cebul lili,one wymagają przesadzenia po kilku latach, przesadź. Na wiosnę daj nawozu, zakwitną. Moje w tym roku zmarzły, mróz je sciął i przełamały się wpół, mam nadzieję na dużo kwiecia w przyszłym roku.Azalie i różaneczniki też zmarzły, ale za to mają mnóstwo nowych pędów i dużo pąków zawiązują. Mam nadzieję na piękny spektakl kwiecia wiosną.
ElzbietaFranka 18:36, 19 lip 2024

Monika83 napisał(a)
Za jeżówkami nie przepadam chyba jako jedyna na tym forum, ale ta na zdj to mi się podoba, cudna jest❤️ A lilie gwiazdorzą, pięknie zakwitły u ciebie i całkiem spora kolekcja zrobiła się.

Monika żałuj ja bardzo je lubię i przepadam.
Host też nie lubiłam teraz mam ich sporo.
Jeżówka kupiona w obi korzonek. Ma bardzo duży kwiat. Kwitnie poraz pierwszy.

Lilie? Sama jestem zdziwiona. Posadziłam pojedyncze sztuki i przez lata się rozmnożyły.
pestka56 18:37, 19 lip 2024

Też się uśmiałam z bruneta, bo mnie poprawiacz w telefonie i na tablecie stale wpuszcza takie chochliki.
Ten wyjątkowo fajny, tyle, że jak już to „brunetka”
ElzbietaFranka 18:53, 19 lip 2024

UrszulaB napisał(a)

Fantastyczny widok!!!!!!!!!!!!

Ela, jak robisz miksturę z bananow? Ze skorek, vzy owocow? Zdradź przepis, plisss

Witam Urszuli na moim wątku

Nie nudzę się z tyloma motylami. Jeszcze budleje są blisko tam dopiero walka o miejsce na jednym kłosie.

Do słoika litrowego skroj (2 cm) 2-3 skórki z banana zalej słoik do pełna woda. Odstaw na 3-4 dni możesz trzymać na dworze.
Po tym czasie odlej miksturę przeplucz banany i znowu zalej.

Ja rozcienczam 1 szklankę bananowki z 2-3 litry wody i tym podlewam.
Podaje przykład możesz posiekać więcej skórek np do wiadra. Ważne, aby zrobiły się gluty.

Podlewam rośliny doniczkowe co 2 tygodnie. Róże też podlewam. U mnie zjada się sporo bananów więc cały czas na działce dorzucam skórki do wiadra i dolewam wodę.
ElzbietaFranka 19:06, 19 lip 2024

Kordina napisał(a)
Aż muszę napisać o tej jeżówce, którą przytoczyła Monika, bo w tym roku zakupiłam jedną i trzymam ją w donicy na rozmnożenie, jest świetna przez te przechodzenie kolorów na płatkach, nazywa się Green Twister

Bożenka nie trzymaj w donicy wsadź do gruntu. Ja też trzymałam przez cały zeszły rok jeżówki. Pod koniec maja nr wsadziłam do gleby od razu ruszyły nabrały kępy.

Zbiore z tej jeżówki ziarenka. Już mam doświadczenie z innych Jeżowek licencjonowanych.
Nie straciły cech Jeżowek macierzystych.
ElzbietaFranka 19:19, 19 lip 2024

Sonka napisał(a)
Ela, nie wywalają cebul lili,one wymagają przesadzenia po kilku latach, przesadź. Na wiosnę daj nawozu, zakwitną. Moje w tym roku zmarzły, mróz je sciął i przełamały się wpół, mam nadzieję na dużo kwiecia w przyszłym roku.Azalie i różaneczniki też zmarzły, ale za to mają mnóstwo nowych pędów i dużo pąków zawiązują. Mam nadzieję na piękny spektakl kwiecia wiosną.

Ale te liliowce były już rozsadzanie w zeszłym roku i też nie kwitną. Kupiłam bordowe, żółte i prawie granatowe i kwiatu brak
Krysiu dam im szansę tak jak piszesz. Przesądze w inne miejsce dam obornika. Może wiosna wczesna dam im potasu na kwitnienie skórek z banana.

Jeżeli chodzi o azalie to się zgadzam też u mnie mróz ściął kwiaty którejś wiosny. W następnym roku miałam jeden kwiat. Odpoczęły, wypuściły nowe pędy i zakwitły z podwójną siła.
ElzbietaFranka 21:08, 19 lip 2024

Znalazłam taki tekst dot. Pokrzywy może komuś się przyda

https://rolmarket.pl/blog/gnojowka-z-pokrzywy-dlaczego-warto-ja-robic