Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ewsyg 18:57, 08 maj 2026

Elu, czyścicie oczko corocznie ?
ElzbietaFranka 19:53, 08 maj 2026

ewsyg napisał(a)
Elu, czyścicie oczko corocznie ?

Tak co roku wiosna. Po zimie jest bardzo dużo zanieczyszczen. Szczególnie z liści np dębów błotnych które na zimę nie tracą liści. Przed brzozowymi ratuje się siatka. Nakładam na oczko.

Kordina 21:16, 08 maj 2026

No to trudna praca Was czeka, powodzenia
mirkaka 05:42, 10 maj 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam wszystkich zaglądających

Jutro czyścimy oczko więc cały dzień wypełniony. Wypompowanie wody po zimie, czyszczenie z opadłych liści, czyszczenie karnetem boków oczka. Jest gdzie pompować sucho jak nigdy.
Chmury chmurami, ale deszczu nie ma więc sucho.
Podlewanie rabat, Tui i młodych drzewek. W zeszłym roku kupiłam kilka dębów błotnych.

Właśnie dlatego nie zdecydowałam się na oczko, ze względu na tę harówę przy czyszczeniu,
Woda z oczka dla roślin przy okazji zasili w substancje organiczne
Elu, u nas trochę popadało kilka dni temu, ale już widzę susza znów się zaczyna

Zakupy przez internet nęcą, zwłaszcza robienie zamówień zimą, ale też za każdym razem żałuję, bo sadzonki mikre, w stacjonarnym jak pisze Judith zawsze są droższe ale wypasione no i można sobie wybrać egzemplarz
Wrzuć trochę zdjęć
Gosialuk 10:26, 11 maj 2026

Mam nadzieję, że wszystko poszło sprawnie. Oczko piękne, ale wymagające.
Też czekam na zdjęcia wiosny u Ciebie.
Wielosiły ładnie rosną.
anabuko1 11:43, 11 maj 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Miałam nie pisać, aby się nie denerwować.
W lutym zamówiłam Hortensje w szkółce Kwiatomanisk. Jak żyje takiego badziewia nie dostałam.
Zjechałam ich zaczęli się usprawiedliwiać, pouczać. Więc ostro zareagowałam aby oddali pieniądze.

To jest moje zamówienie

Te trzy doniczki to hortensja "Ground breaker Blush" to jest hortensja niższa. Jednak to co o dostałam 1 szt 37.50 zł to 2 patyczki wysokości 6 cm od nasady ziemi.

Większą doniczka to hortensja zamówiła 2 szt. "Uciekająca Panna młoda" Przysłali 1 szt widocznie pozostałość po ostatnim sezonie. Sadzonka katastrofa połowa sucha. Ten suchcielec kosztuje 115 zł.

Co gorsze jeszcze się ogłaszają na Fejsie i w reklamach że mają w sprzedaży.

Nie dajcie się nabrać.

Te zamówione horty chciałam posadzić w do oczach są bardzo ładne, ale cóż nie wiem czy coś z tego będzie.

U mojego sąsiada też są co prawda dużo droższe ale to są solidny krzaki.

Oj. Jakieś przyznam że nie udane te zakupy nie udane . Reklamowalas je ?
Wiosenne kwitnienia bardzo ładne

ElzbietaFranka 22:48, 11 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Właśnie dlatego nie zdecydowałam się na oczko, ze względu na tę harówę przy czyszczeniu,
Woda z oczka dla roślin przy okazji zasili w substancje organiczne
Elu, u nas trochę popadało kilka dni temu, ale już widzę susza znów się zaczyna

Zakupy przez internet nęcą, zwłaszcza robienie zamówień zimą, ale też za każdym razem żałuję, bo sadzonki mikre, w stacjonarnym jak pisze Judith zawsze są droższe ale wypasione no i można sobie wybrać egzemplarz
Wrzuć trochę zdjęć

Już się nie dam nabrać na żadne zakupy zimowe. 115 zł hortensja to wcale nie taka tania, ale to co dostałam to jakiś odpad zeszłoroczny który nie sprzedali w Kwistomaniskach zapamiętajcie.

Później zamówiłam przez aleg... Bardzo ładne już mają paczki kwiatowe

Z tymi zdjęciami po okwitnieciu tulipanow to kiepsko. Nie jestem wytrawnym fotografem. Ktoś potrafi z paczką kwiatowego zrobić fotkę artystyczna ja nie.

Klinika który kilka lat wstecz niechcąco przycielam i tak pięknie rośnie

ElzbietaFranka 22:58, 11 maj 2026

anabuko1 napisał(a)

Oj. Jakieś przyznam że nie udane te zakupy nie udane . Reklamowalas je ?
Wiosenne kwitnienia bardzo ładne

Tak dostałam zwrot forsy za dwie horty reszta może być już posadziłam.

Już się skończyły Aniu kwitnienia teraz trzeba czekać na lilie i róże. Nawet nie wiedziałam, że Kamasje posadziłam i 2 szt mi zakwitły reszta nie wiem czy będzie kwitła. Mam je pierwszy raz. Tydzień temu posadziłam, ale do donicy Tuberkulozy.

To jest Gilenia kupiona u sąsiadów już kwitnie nie widać specjalnie bo dopiero zaczyna.

W takim stanie mam piwonie drzewiaste. Te zwykłe piwonie nie zrobiłam foty jestem w szoku tyle kwiatów mają na jednej gałązce.

Na koniec jeszcze murawa dzięki podlewaniu jest taka. U nas bardzo i to bardzo sucho. Dzisiaj 15 minut popadali taki kapuśniaczek. Może jutro więcej.

ElzbietaFranka 22:59, 11 maj 2026

Jeszcze kilka fotek

ElzbietaFranka 23:12, 11 maj 2026

Gosialuk napisał(a)
Mam nadzieję, że wszystko poszło sprawnie. Oczko piękne, ale wymagające.
Też czekam na zdjęcia wiosny u Ciebie.
Wielosiły ładnie rosną.

Gosiu bardzo się cieszę. Była to spora kępą więc powinny ładnie kwitnąć. Tylko nie zrywaj kwiatostanów po okwitnieciu niech się rozsieją. Masz dużo miejsca więc mogą rosnąć gdzie im się podoba.

Oczka nie robiliśmy eM miał katar i mówi, że nie będzie się w zimnej wodzie taplał.
Mamy zamiar w czwartek bo ma być trochę cieplej.

Tak woda z oczka to jak nawóz dla roślin zawsze podlewam nią tuje i jedna skarpę. Szłam to pod tuje.
Na pozór woda w oczku czysta, ale dno pełno mułu, gałązek brzozowych i liści dębu.
Trzeba oczyścić i dokupić ryb bo po ostrej zimie mi tylko 2 ryby zostały jest dużo małych, ale nim urosną. Trzeba też odnowić stado.