Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

DariaB 15:48, 14 lis 2024

Elu piękne kolory drzewa złapały, złoty tulipanowiec robi efekt wow. Te dęby błotne też cudowne. Masz bardzo ciekawe trawy, o niektórych nie słyszałam nawet.
Alija 21:05, 15 lis 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Koniec jesieni szaro buro i ponuro.

Elu, świetnie wyglądają te brązowe kolumny na tle zielonych iglaków i trawnika. Czy to są dęby? Piękny widok.
Rumianka 10:48, 16 lis 2024

Obejrzałam Twoja kolorową jesień...jest pięknie. Dęby Green Pillar robią za gwiazdy...bardzo je lubię i mam 2 u siebie. Tej jesieni cudnie mi się przebarwiły...
ElzbietaFranka 20:36, 16 lis 2024

Makao napisał(a)
Dęba błotnego kiedyś planowałam mieć. Ten o kolumnowym pokrój mi pasował ale pod jedną ze szkół gdzie jeździłam rosły i co roku miały mączniaka. Zrezygnowałam ale nadal mi się podobają.

Aniu nie wiem czy to na pewno był dąb błotny green pilar?
Nigdy przez tyle lat nie miałam mączniaka na tych dębach.
Mają skórzaste lśniące liscie. Bardzo mocno wycięte. Każdy inny dąb ma liście mniej wciete i owalne.
Kup i nie martw się, że będzie miał mączniaka.

ElzbietaFranka 20:38, 16 lis 2024

Makao napisał(a)
Dęba błotnego kiedyś planowałam mieć. Ten o kolumnowym pokrój mi pasował ale pod jedną ze szkół gdzie jeździłam rosły i co roku miały mączniaka. Zrezygnowałam ale nadal mi się podobają.

Drugi raz kliknelam.
Aniu mam zamiar dokupić 5 szt i posadzić tutaj na tle Serbów.
Już patrzyłam są drogie. W przyszłym tygodniu pojadę do szkółki gdzie kupowałam te co mam.

ElzbietaFranka 21:00, 16 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)

Aż mi oczy wyszły
Czy Ty je kiedyś przycinałaś ?
Zamierzasz?

Justyna bardzo dziękuję że ci się podoba. Sama jestem zachwycona. Nigdy błotnych nie przycinała.. ogrodnik u którego kupowałam dęby mówił mi, że dużo tych dębów rośnie na południu Europy. Widział jak tam ogrodnik te dęby ciał i były bardzo gęste. Mówił abym przynajmniej jednego tak prowadziła podcinać mu końcówki. Nigdy nie mam czasu wiosna i tak sobie rosną.

Kupił dęby na dwie raty najpierw 4 szt większe. Jak zobaczyłam jakie piękne kupiłam następne 4 szt mniejsze. Jedno drzewo z tych większych uschło nie wiem jaka przyczyna widać to na focie.
Te mniejsze bardzo ładnie rosną.
Dęby jeszcze mają prawie wszystkie liście nie było porządnego wiatru.
Zdjęcie robione o zmierzchu

ElzbietaFranka 21:06, 16 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)

Te dęby masz przepiękne
Chyba nieliczne drzewa kolumnowe które mi się podobają
Mam dęba błotnego ( szczepienia) i wybarwił się z jednej strony- z drugiej jest brązowy

Oj tam szaro/ zobacz ile koloru w ogrodach

Jak jest taka anomalia dębowa to może być to, że źle drzewko zostao zaszczepione na zasadzie krzesła. Podkładka i Szczepka się zrosły razem w pionie i odbiło jedno i drugie. Przyjrzyj się okolicy szczepienia.

Może być też tak, że jedna strona jest bardziej nasłoneczniona i lepiej się wybarwia. Jeszcze jedno mógł musnąć przymrozek liście z jednej strony.
ElzbietaFranka 21:13, 16 lis 2024

DariaB napisał(a)
Elu piękne kolory drzewa złapały, złoty tulipanowiec robi efekt wow. Te dęby błotne też cudowne. Masz bardzo ciekawe trawy, o niektórych nie słyszałam nawet.

Daria bardzo dziękuję.

Dzisiaj byłam i porządku się posunęły do przodu. Tak się cieszę, że z eM wysprzatalismy. Liści ubywa oprócz dębowych..

Jeżeli chodzi o trawy kocham je i staram się wybierać te najbardziej wyraziste w lecie i jesienią chodzi i wybarwienia.

ElzbietaFranka 21:17, 16 lis 2024

Alija napisał(a)

Elu, świetnie wyglądają te brązowe kolumny na tle zielonych iglaków i trawnika. Czy to są dęby? Piękny widok.

Tak Alija dąb błotny green pilar.
Trawa dzisiaj wystrzyżone bo liści z brzoz było od groma.

To jest dąb pospolity obok trawa mutant który w tym roku zakwitł wys. Ok 3 metrów.

ElzbietaFranka 21:26, 16 lis 2024

Cd

Było tak latem

Dzisiaj tak