Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 11:45, 19 lis 2024

Brzozy posprzątane, choć jeszcze na Youngi są liście. Teraz wisterie spadły. W szok mnie wprawił tamaryszek, taka gruba warstwa pod nim. No i jeszcze wierzby białe prawie w pełni ulistnienia. Trochę sypią, ale to dopiero początek.
Tess 16:02, 19 lis 2024

Elu, cudnie Pani Jesień pomalowała Twój ogród. Napatrzeć się nie mogę.
Trafiłam tu w poszukiwaniu tulipanowca, ale zachwyciły mnie też dęby.
To Green Pillar czy Green Dwarf?
Mam miejce na jedno kolumnowe drzewo i myślałam o tulipanowcu, ale teraz się waham czy nie wybrać dębu. Doradzisz?
daszum 21:43, 19 lis 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Oczarowało mnie to zdjęcie.
zawitka 07:17, 20 lis 2024

Oj Halinko posprzątane, ale nie wszystko. Jak liście spadną to znowu jest pełno roboty. U mnie brzozy i dęby jeszcze z liśćmi.

Ja tak walczę z igłami himalajki a to wielkie drzewo.
ElzbietaFranka 10:28, 20 lis 2024

zawitka napisał(a)

Ja tak walczę z igłami himalajki a to wielkie drzewo.

Kiedyś któraś ogrodniczka u mnie napisała liście to pestka w sprzątaniu igły to jest wyczyn. Nie wierzyłam sosny u mnie jeszcze były małe i nie zrzucały igieł.
Teraz przyznaje rację. Nie daj Bóg igły grabić. Grabie, je bo chce aby trawa rosła pod sosnami no i rydze w trawce rosną.
Igły do grabienia to cholernie ciężka robota jak chcesz dobrze wygrabić.
ElzbietaFranka 10:40, 20 lis 2024

Tess napisał(a)
Elu, cudnie Pani Jesień pomalowała Twój ogród. Napatrzeć się nie mogę.
Trafiłam tu w poszukiwaniu tulipanowca, ale zachwyciły mnie też dęby.
To Green Pillar czy Green Dwarf?
Mam miejce na jedno kolumnowe drzewo i myślałam o tulipanowcu, ale teraz się waham czy nie wybrać dębu. Doradzisz?

Teresa jedno i drugie drzewo jest ładne. Jednak wybrała bym dęba błotnego green pilar.
Dąb ma liście lśniące skórzaste jesienią przebarwiają się w różnych kolorach od pomarańczy, różu do czerwieni. Zależy od słonecznej jesieni.

Tulipanowiec też lśniące liście jesienią cytryna do ciemnej pomarańczy. Dosyć długo liście trzymają się na drzewie, tulip. zrzuca jesienią liście.
Dąb też długo trzyma liście. Mam 7 szt i jeden liście zrzuca na zimę inny potrafi trzymać do wiosny więc różnie to bywa.
ElzbietaFranka 10:42, 20 lis 2024

pestka56 napisał(a)
Brzozy posprzątane, choć jeszcze na Youngi są liście. Teraz wisterie spadły. W szok mnie wprawił tamaryszek, taka gruba warstwa pod nim. No i jeszcze wierzby białe prawie w pełni ulistnienia. Trochę sypią, ale to dopiero początek.

Kasiu mam nadzieję, że wczoraj i dzisiaj wiatr owiał wszystkie liście i będzie spokój.

Paskudna pogoda.
pestka56 12:38, 20 lis 2024

Kasiu mam nadzieję, że wczoraj i dzisiaj wiatr owiał wszystkie liście i będzie spokój.

Paskudna pogoda.

U mnie nie dosyć, że pada od 13-tej wczoraj, to w nocy zaczęło nieźle wiać, a liście na wierzbach jak wisiały tak wiszą. Tyle ich już spadło i jeszcze co najmnie drugie tyle wisi. Rabaty zasypane. Teraz będę w worki ładować na ziemię liściową
anabuko1 17:08, 20 lis 2024

Fajne te zdjęcia porównawcze z lata i jesieni.
I dużo masz drzew i krzewów przebarwiających się jesienią.
Pięknie to wygląda.
pestka56 11:48, 21 lis 2024

Ela, dziś -1,6 godzinę temu, wiatr i leży troszkę śniegu. Zaraz wrzucę zdjęcia na fb.