Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Milka 15:09, 06 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam. Wlasnie na Milce sie wzoruje. Ona jest moja idolka ktora w prosty a zarazem tak piekny sposob potrafi stworzyc grzadki rododendronowe i nie tylko.

U niej kwasnoluby rosna jak na drozdzach a kwitna jak w raju. Tez bym tak chciala miec ale czy dam rade stworzyc im taki klimat aby tak rosly jak u niej.

Musze podjac to wezwanie.

Ela, no nie, tyle pochwał!!!
Ale cieszy mnie ogromnie, że jakaś inspiracja u mnie dla Ciebie jestPowiem, że super robisz między tymi sosnami. My tez pod murem w lesie składaliśmy odpady, zmielone gałęzie, co tam tylko, co spalone w ognisku i potem kwaśną ziemię i powiem Tobie, rodki to lubią, rosną super, i do tego w lesie, co jest dość trudne, zatem trzymam kciuki, będzie pięknie. Jak już będziesz wybierać rodki, to o 2 pamiętaj; Catawbience i Calsap
Calsap rośnie jak na drożdżach
Właśnie pokazałam ciut ogrodu na fotkach, sąsiadce obok w pracy. Skwitowała, że trzeba być durnym, żeby tak tyrać dla ogrodu, że ona ma ogród dla siebie, parę krzewów i trawę i wie że ma frajdę, czas dla rodziny, zabawy na trawie z wnukami i siedzenie na tarasie, kurcze, ciut racji chyba ma
ale nie do końca, bo ja tez siedzę, leżę i czasami tylko podziwiam
Milka 15:14, 06 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu, ale ja chce w tym miejscu wszystko podwyzszyc co najmniej o 0,5 m bo tam dol i woda sto w czasie opadow. Wiosna cala woda z pol sie tam zatrzymywala. Tam biegnie rura odwadniajaca pod tawulami z prawej strony foty z boku ale mimo wszystko jak jest jej duzo to tam sie zatrzymuje, bo krety maja swoje kanaly i tymi kanalami wyplywa.

Chcialabym cos wyzszego i nizszego nasadzic, zeby te igly wpadaly w to nizsze nasadzenie.
Popatrz w Łazienkach tyle lisci spada kazdej jesieni a wiosna w bluszczu gina.
Juz pod ta folia posadzilam 3 lata temu duzo bluszczow zimozielinych wiec sie rozrastaja, wystarczy pedy skierowac w srodek.

Mech jest ladny, ale nie nie skryje tych igiel i szyszek.

Zrobie jeszcze jakies zdjecia dzisiaj jak bede to pokaze o co mi biega.

Kasia nie musisz usuwac swoich fot. Najpierw myslalam ze to jalowiec plozacy ciety nie czytajac pozniej sie przyjrzalam to mech. Ja o tej porze listopad -tez mam duzo mchu pod sosnami

Ja bym dużo tam nie wymyślała, dołozyłabym anabelki, limki, skoro wody tam nie brak, odpada podlewanie, super. No i hosty w jasnych kolorach, np. Patriot, fajnie rozjaśni, a z traw molinie variegata, będa nawiązywac do host, fajne jasne plamy i nie trzeba ich wiązac, szybko wiosna ruszają.
ElzbietaFranka 15:28, 06 lip 2017

Dzięki Miluś wezmę twoje rady pod uwagę na pewno.
Milka 15:57, 06 lip 2017

Cieszę się
Milka 16:05, 06 lip 2017

Przypomniało mi się jeszcze
Daj tez tam pluskawice, dodadzą koloru i kwiatostan wysoki, to jak rodki juz tylko zielone, fajnie będzie a warunki te same im pasują
ElzbietaFranka 23:53, 06 lip 2017

Kasiu dzięki odpisałam twoje rady mają pierwszeństwo.

A teraz może jeszcze trochę z mojego ogrodu fotek.

Kwitna następne kwiaty na oczku jeden mały a obok bardzo duży

róża parole największy kwiatostan ale jeszcze w pąkach

Róża u mnie od dawna jakaś okrywowa ale NN dosyć ładna kwitnie non stop

ElzbietaFranka 00:00, 07 lip 2017

c. d. coraz to więcej pąków rozkwita na bonice

Róża pnąca Compasion - bardzo pachnie mam ją od wiosny zeszłego roku, ale zmarzła tej zimy i wypuściła od korzenia pędy. Muszę ją lepiej zapakować na zime.

Dzikie róże oblegane przez pszczoły

ElzbietaFranka 00:08, 07 lip 2017

Tutaj na focie normalnie kwitnie palibin, na każdym zakończeniu łodygi ma kwiaty, miałam go już przycinać.

Róża pnąca która zmarzła wypuściła od korzenia i ma juz ponad metr wysokości i pełno pąków

lutroja 11:06, 07 lip 2017

Kwiaty na wodzie cudowne
ElzbietaFranka 11:38, 07 lip 2017

Jak przyjezdzam na dzialke to lece do oczka i robie foty liliom wodnym uwielbism je. Liscie rozlozone na wodzie, zabli na lisviach wygrzewajace sie w sloncu. Pieknie to wyglada, ale aby tak bylo, trzeba duzo zachodu.