Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

gosika67 16:25, 09 lip 2017

Elu ładnie u Ciebie, róże masz piękne. Trawnik jakim nawozem nawozisz? Posiedziałabym w tym miejscu z jukami u Ciebie.
ElzbietaFranka 23:04, 09 lip 2017

Makao_J napisał(a)
A może ta NN wrzosowa to Minerva? Co?

Aniu raczej nie. Minerwa ma bardziej wyrazisty kolor fioletu czy różu. A ten fiolet nie pachnie.
Bardziej skłaniałabym się, że minerwa to ta róża ale nigdy jej nie miałam to może tylko rozstrzygnąć ten kto ją ma. Róża u mnie jest jako NN i zapach nie z tej ziemi pachnie na odległość.
Ta róża na focie jest różowa bo w pełnym słońcu, ale w rzeczywistości bardziej fioletowa.

ElzbietaFranka 23:11, 09 lip 2017

gosika67 napisał(a)
Elu ładnie u Ciebie, róże masz piękne. Trawnik jakim nawozem nawozisz? Posiedziałabym w tym miejscu z jukami u Ciebie.

Mój eM przeważnie nawozi florowitem, ale wczoraj kupił jakiś przeceniony który był droższy od florowitu ale go przecenili nie wiem co to za nawóz.
Później to już jesienny gdzieś pod pod koniec września.
Zawsze eM nawozi 3 razy. Nie wtrącam się w ten trawnik bo to jego oczko w głowie. Dzisiaj znowu natryski na trawnik robił zbzikował na tle trawnika.

Mówi, że ładniejszy niż na "wembley" może ma i rację bo na murawach się nie znam.

Juki. Oj nie sa tak ładne jak w zeszłym roku ucierpiały trochę.
ElzbietaFranka 23:24, 09 lip 2017

Będę pokazywała różę, która jest co dzień ładniejsza moja ukochana.

Chciałam pokazać moją lilię którą w tym roku posadziłam jest ładna, ale mizernie kwitnie tylko dwa pąki.

Tutaj modernizacja dołka, i dla Kindzi świerk Hoopsi ok. 2 m wysokości po 7 latach. Wyszedł z niezłych opresji chorował bo był zalewany ale osuszanie korzenia dały rezultaty.

ElzbietaFranka 23:34, 09 lip 2017

Buczki w zeszłym roku posadzone nic nie urosły na wiosnę przymarzły, ale teraz dają czadu przyrosty po pół metra. Bardzo ładne zostawiają liście na zimę.

buczek czerwony, już odżywa ma piękne przyrosty czerwone

Dąb monument też przyrasta, prawie 4 m.

ElzbietaFranka 23:54, 09 lip 2017

Wnętrze derenia białego tego poniżej z czerwca - piękna tapeta.

Kawałek łączki kwietnej przed i po skoszeniu

Rudbekia, wiem, że u was już dawno kwitnie, ale u mnie dopiero rusza z siewu.

pestka56 00:19, 10 lip 2017

Ela, wpadliśmy dziś do ogrodu naszego znajomego blisko nas i... po prostu muszę ci to pokazać
pestka56 00:22, 10 lip 2017

A Ty jak zawsze piękne zdjęcia pokazujesz.
U mnie zakwitły dziś pierwsze jeżówki - białe. A rudbekie jeszcze w małych pąkach.
ElzbietaFranka 01:13, 10 lip 2017

Kasia przepieknie, jak naturalnie. Dziewanny kollsy. Dzisiaj tez posialam nasiona dziewanny bo znalazlam nasiona kupione z zeszlego roku jestem ciekawa czy cos wyrosnie.

Na drugim zdjeciu nad jalowcem i obok kaskady u mnie tez taka roslina rosnie teraz jej pora kwitnienia. Czy to kaskada strumyczka bo nie widze wody czy jakies schodki. Pod kaskada i obok rosnie roslina zielona co to.

Kasia piekne zdjecia, opisz te foty.

Popros o nasiona tej dziewanny.

Jeszcze w zeszlym roku byly u mnie jezowki w tym roku nie wyrosly, musze kupic. Aje eM powiedzial, ze mi zablokuje konto jak nje przestane kupowac roslin, wiec musze sie troche uspokoic z chciejstwem.

Jeszcze musze go przechytrzyc i kupic horty ze 3 szt i na tym koniec przynajmniej do jesieni.
pestka56 09:27, 10 lip 2017

Mam obiecane nasiona, więc jeśli chcesz, to się podzielę bardzo chętnie. Te kolosalne dziewanny mają niektóre prawie 2,5 m wysokości. Same się wysiewają, ale nie w trawniku. Potrzebują kawałeczek gołej ziemi albo drobno kamyczkowe żwirowisko. W ogrodzie S rośnie też biało kwitnąca dziewanna drobnolistna. Bardzo ładna, ale niziutka, tylko 60 cm wysokości.

Te kamienne schodki, to wodospadzik. Niżej przechodzi w krótki strumyk, który wpada do płykiej sadzawki. Dalej znów jest odcinek strumyka i na końcu staw około 50-60 m2 ze strefą bagienną wokół brzegów. W sumie 3 poziomy wody w obiegu zamkniętym.

U stóp kaskady (tam nad strumykiem leżą płaskie płyty kamienia, bo przechodzi ścieżka) rozszalały się fiołki wonne.