Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 11:47, 22 wrz 2017

Rosa napisał(a)
Katkat z wątku moja bajka robi takie mozaiki i wychodzi jej to całkiem całkiem...

Ewo bylam na watku, widzialam donice z mozaika, ale jeszcze musze przebrnac gaszcz watku sby sie dowiedziec na czym zostala przyklejone stluczki.
ElzbietaFranka 11:49, 22 wrz 2017

jolanka napisał(a)
Fajne te mozaiki, cierpliwość, dobre narzędzia i męska ręka są potrzebne. Cięcie jest trochę męczące

Jola kobiety duzo moga. Moja reka jak meska. Kto w domu sloiki odkreca tylko ja nikt nie potrafi.
Kasya 11:50, 22 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Jola kobiety duzo moga. Moja reka jak meska. Kto w domu sloiki odkreca tylko ja nikt nie potrafi.

ElzbietaFranka 11:51, 22 wrz 2017

pestka56 napisał(a)
Szklane tessery można kupić już gotowe, pocięte

Na Ursynowie jest taki sklep. Tam mozna wszystko kupic.
ElzbietaFranka 11:58, 22 wrz 2017

Na poczatek mozna kupic mozaike chinska najtansza w sklepie z glazura jest na siatce po wycinac co niektore mozaiki i w to wlozyc inna mozaike.
Zatugowac i bedzie gut.
pestka56 12:21, 22 wrz 2017

Cięcie, jak się ma odpowiednie cążki do mozaiki też nie jest takie problematyczne. JAk pisze Rosa, akoro dajemy radę zakrętkom słoików, to i tu bez męskiej ręki możemy podziałać

Elu, myślę, że można ulepić lub wylać w formę podstawowy kształt pod mozaikę z betonu.
Rosa 12:45, 22 wrz 2017

Elu napisz co chcesz wylepić. Ja przymierzam się do mozaiki, ale kamiennej. Żadne tam wycinanki . Szkoda rąk niszczyć, skoro pasują Ci kamienie, bo masz żwir, materiał masz w zasięgu ręki. Na klej C17 trwale plastyczny, na mrozie nic się z nim nie dzieje. Na to impregnat do kamienia dla wydobycia barwy .
Najwięcej czasu Ci zajmie wybieranie ładnych kamyczków o odpowiedniej wielkości i dobór kształtów.
ElzbietaFranka 14:00, 22 wrz 2017

Sluchajcie moj zamiar sie zaczal od Doroty, pieknie obkleila rury. Dobry pomysl. Chcialaby tez cos takiego zrobic i robie przymiarki jak mi czas pozwoli. W zasadzie mam wszystko pod reka oprocz narzedzi.
Mniej wiecej sie orientuje jakie narzedzia trzeba kupic.

Ewo kiedys byla moda na robienie mozaiki z kamienia na domach sama cos takiego przezylam w moim rodzinnym domu lustereczka i kamienie
Ale to bylo takie czasy. Wiem, ze z kamieni mozna tez cuda zrobic.

Ewo przy okazji podsunelas mi dobry pomysl odnosnie murku bloczki juz mam tylko klej i kamiorki wybrac.
Trzeba miec duzo czasu, a wiecie dobrze jak to u mnie jest.

Na szczescie nie pada ide na spacer moze zahacze o jakis sklep ogrodniczy bo mnie tam ciagnie.

Rosa 17:36, 22 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Sluchajcie moj zamiar sie zaczal od Doroty, pieknie obkleila rury. Dobry pomysl. Chcialaby tez cos takiego zrobic i robie przymiarki jak mi czas pozwoli. W zasadzie mam wszystko pod reka oprocz narzedzi.
Mniej wiecej sie orientuje jakie narzedzia trzeba kupic.

Ewo kiedys byla moda na robienie mozaiki z kamienia na domach sama cos takiego przezylam w moim rodzinnym domu lustereczka i kamienie
Ale to bylo takie czasy. Wiem, ze z kamieni mozna tez cuda zrobic.

Ewo przy okazji podsunelas mi dobry pomysl odnosnie murku bloczki juz mam tylko klej i kamiorki wybrac.
Trzeba miec duzo czasu, a wiecie dobrze jak to u mnie jest.

Na szczescie nie pada ide na spacer moze zachacze o jakis sklep ogrodniczy bo mnie tam ciagnie.

nie to miałam na myśli. Dlatego pytałam CO chcesz okleić? Tłuczone butelki i fajansowe talerze, że nie wspomnę o lusterkach doprowadzały mnie do szału! Totalne bezguście. Mam na myśli ładne mozaiki wykonane z naturalnych materiałów a to już sztuka i w doborze materiałów i całej kompozycji. Niewyszukane naturalne barwy, prosta i elegancka forma i łatwiejsze do wykonania:
zobacz
https://www.pinterest.jp/pin/321725967103042917/
https://www.pinterest.jp/pin/625578204460424416/
https://www.pinterest.jp/pin/285908276315245587/
https://www.pinterest.jp/pin/AbPjACODfCJ2E3zVlAHmPkuqIarWBrlbXHynb1uXu1U1mWG0GrJr46g/
https://www.pinterest.jp/pin/279152876873483126/
Natomiast mozaika z gresu czy terakoty jest trudna do wykonania, a jak wzór i kolory źle się dopasuje to wyjdzie kicz. Terakotę nie zawsze można pozostawić na zimę na zewnątrz. Pójdzie woda, złapie mróz i rozsadzi i całą pracę diabli wezmą.
ElzbietaFranka 21:58, 22 wrz 2017

Ewo ten ostatni link chyba najbardziej mi odpowiada może nie doczytałaś w moim wątku interesują mnie donice.
Te cztery pierwsze to wyższa szkoła jazdy.

Byłam na spacerze i zahaczyłam o "L" kupiłam znowu tulipany czerwone - 2 kg. ładne cebule za 30 zł bez jednego grosza. i czosnki wys. na 1,20 cm. - za 15 zł paczka 5 szt. "Gladiator" - 3 zł sztuka - w sklepach internetowych po 0k. 8 zl.