Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 12:21, 03 lis 2018

pestka56 napisał(a)
8 lat w jednej kępie ??? Musisz tego giganteusa wiosną podzielić koniecznie. Dla jego zdrowia. Jeśli jeszcze nie robi się pusty w środku to cud.
Dzielenie giganteusa, to robota jak w kamieniołomach. U mnie wtedy łom, kliny, piły w użyciu, bo łopatą nie da rady

Dziękuję za info o wierzbie. Ja mam cały płot wierzbowy i tnę go niemiłosiernie kilka razy w roku. Ale mandżurskiej jesze nie cięłam. Tylko kosmetycznie. Aż, gdy już była bardzo gęsta złapała jakiegoś grzyba. Ciężko dotrzeć z opryskiem wszędzie. Syzyfowa praca, więc zaczęłam myśleć o wykarczowaniu. Ale skoro ty ciachnęłaś i odrosła. Ja zrobię to samo i od początku będę pryskać, żeby zdrowa była.

Kasiu nie czytalas wczesniej moich wpisow. Te trzy patyki zasadzone w donicy co u mnie wyrastaja to wlasnie z tej trawy 8 letniej.
Wiem co to znaczy wykopywac 2 taczki wywiozlam korzeni. Wlasnie to jak w kamieniolomie siekiera, łomy lopaty.

Mam jeszcze sachalinska.
ElzbietaFranka 16:49, 03 lis 2018

Wierzbe sachalinska posadzilam przy siatce, ale rosla przedziwnie i chcialam ja tez zlikwidowac. Wyrwalam z korzeniem, ale odbila na nowo widocznie jakis korzonek zostal i znowu mam sachalinska. Dosyc ladna, ale musi rosnac jako soliter. Znowu musze wykopac i posadzic przy drodze tym razem.
Pieknie wyglada wiosna.
pestka56 19:53, 03 lis 2018

Umknęło mi pewnie, bo nadrabiam zaległości i szybko przelatuję wpisy.
Mala_Mi 20:26, 03 lis 2018

Pierwszy dzień od chyba wiosny w ogrodzie.. zdycham wiec jednym okiem mam siłę tylko pooglądać obrazki ..

Wypoczywasz, a stron przybywa w strasznym tempie

Trawy masz cudne.. i ogród , a raczej park
ElzbietaFranka 21:10, 03 lis 2018

Dalszy ciag sosen.

Dzisiaj bedac na spacerze we Wisle w parku przy pomniku Wiselki rosnie bardzobwysokie drzewo ok 20 metrow. Wydaje mi sie, ze jest to sosna himalajska ale nie jestem pewna. Szukalam na forum moze jest watek o sosnie himalajskiej, ale nie widze.
Sa wpisy o mlodych sosnach himalajskich ale brak o doroslych.
Szukalam tez w internecie porownywalam ale brak satysfakcjonujacej odpowiedzi na moj dylemat i do konca nie jestem pewna.

Pokaze pare fotek musze sie przeniesc na telefon.

Jest to bardzo wysokie drzewo po prawej stronie widać podcięte boczne konary

anka_ 21:53, 03 lis 2018

Elu a to nie sosna wejmutka?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Figaro 22:34, 03 lis 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Przesada, ale go tez bardzo lubie.

No mowie Ci przeciez.
Figaro 22:44, 03 lis 2018

A teraz przegladam watek i widze ze masz i ladne doniczkowe. Ja wykonczylam kazdego raz predzej raz pozniej wiec chetnie sobie poczytam i moze sprobuje jeszcze raz. Na stronie 13 jestem i bede czytac dalej.
ElzbietaFranka 22:45, 03 lis 2018

anka_ napisał(a)
Elu a to nie sosna wejmutka?

Aniu nie wiem to potezne drzewo. Korona srednica ok 20 m. Fotka zrobiona z daleka aby cale sfocic.
Posadzone tam sa trzy drzewa widac, ze wszystkie tego samego gatunku, ale dwa cherlawe. Jestem pod tym drzewem nie pierwszy raz, narobilam fotek gdyz jest zainteresowanie sosnami czarnymi i cos mnie tknelo aby zrobic temu olbrzymowi zdjecie.

Mam w rodzinie dendrologa juz mu wyslalam foty. Jezeli nigdzie nie wyjechal gdzie nie ma dostepu do internetu to jutro bede wiedziala.
Figaro 22:50, 03 lis 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Wiosna 2015 r. Z tylu za altanka sterta gruzu przesypana ziemia.

Ja mam tez tym sposobem porobione. Jakbys chciala zobaczyc to poszukam i pokaze. Dobrze ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies