Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

sylwia_slomc... 23:20, 06 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Masz racje kazdego roku ta pokuta jest oplacana.
Klecha byl, mlody nie znalam go. Ta wizyta to kuriozum, przychodzi nie znana osoba i pyta co slychac jak sie zyje. Wszystko trwalo 5 min tyle czekania z koperta. Dla swietego spokoju przyjmuje bo wszystko maja zaznaczone w kartotece.

Bez j.j po kolędzie już chodzi???
Jeszcze Bożego Narodzenia nie było......to jak z kolędą?
Chyba że mi coś umknęło...
Mirka 23:24, 06 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bez j.j po kolędzie już chodzi???
Jeszcze Bożego Narodzenia nie było......to jak z kolędą?
Chyba że mi coś umknęło...
Muszą się przecież wyrobić. Ja dla świętego spokoju też księdza goszczę.
sylwia_slomc... 23:32, 06 gru 2018

No ale ministranci kolędują, a to przecież dopiero w czasie Świąt....to wszystko na głowie stoi
Gardenarium 08:38, 07 gru 2018

Ja też namawiam do regularnego cięcia choin

Instagram Ogrodowiska
ElzbietaFranka 08:52, 07 gru 2018

Sylwia inaczej to wygląda w mieście inaczej na wsi. Teraz to się nazywa wizyta dusz0asterska, a kiedyś ksiądz chodził z ministrantami z kadzidłem oo jeszcze nieraz był kościelny lub organista.
Kiedyś na wsi był tylko proboszcz teraz ma wikarych do pomocy.
Kiedyś kazania były co sam napisał lub listy pasterskie biskupow a teraz mają gotówce z internetu.

Kiedyś przy parafiach też były ogrody które ksiądz uprawiał z kucharka pomocą domowa. Teraz jest wynajęty ogrodnik

Tam też zmiany.

Przy mojej parafii to takie rosną, kościół tonie w rozanecznikach

A takie chodzą trzy i jeden biały

ElzbietaFranka 08:57, 07 gru 2018

Gardenarium napisał(a)

Regularnie przycinana to jest ta, ale rośnie jak na drożdżach i znowu ma duże odrosty ma ok 4 m

sylwia_slomc... 09:11, 07 gru 2018

Sylwia inaczej to wygląda w mieście inaczej na wsi. Teraz to się nazywa wizyta dusz0asterska, a kiedyś ksiądz chodził z ministrantami z kadzidłem oo jeszcze nieraz był kościelny lub organista.
Kiedyś na wsi był tylko proboszcz teraz ma wikarych do pomocy.
Kiedyś kazania były co sam napisał lub listy pasterskie biskupow a teraz mają gotówce z internetu.

Kiedyś przy parafiach też były ogrody które ksiądz uprawiał z kucharka pomocą domowa. Teraz jest wynajęty ogrodnik

Tam też zmiany.

Przy mojej parafii to takie rosną, kościół tonie w rozanecznikach

A takie chodzą trzy i jeden biały

No to u nas po staremu, ale w Krakowie u rodziny też jeszcze po staremu bo z wizytą duszpasterską chodzą po świętach, a nie przed nimi.
Przed to ja bym wyciągnęła rękę po kopertę do niego ciekawe czy w którymś domu gdzie bida aż piszczy choć jedną z takich kopert zostawia.

Mieliśmy kiedyś takiego proboszcza wiele lat. Od ubogich nie dość, że nie brał to jeszcze zostawiałTo jest Kapłan z powołania, reszta jak dla mnie to powołanie traktuje jak zawód i ewidentnie pomyliła się w jego wyborze.

U Was albo bardzo dobry gospodarz, albo parafia bogata.
U nas ma plebani remonty i jacuzzi, a ogrodzenie kościoła i cmentarza zawaleniem grozi i do kościoła przez schody trzeba będzie skakać bo też już się kładą. Parafia bogata, ale ludzie nie dadzą bo widzą co się wyprawia

sylwia_slomc... 09:13, 07 gru 2018

Regularnie przycinana to jest ta, ale rośnie jak na drożdżach i znowu ma duże odrosty ma ok 4 m

I tą górę sięgasz jeszcze przy cięciu? Bo dół ma śliczny gęściutki
sylwia_slomc... 09:18, 07 gru 2018

Gardenarium napisał(a)

Danuś wiem, zawsze o tym pisałaś, ale chodzi mi o to jak takie drzewko rośnie jak już się zestarzeje i z cięciem nie sięgnę? dół gęsty góra ażurowa czy góra w pewnym momencie nie robi się szersza niż dół?
Widziałam parę razy iglaka, którego ścięto na choinkę w połowie wysokości i potem zostawiano samopas, puszczał kilka przewodników, których nie wycinano i góra potem była dwa trzy razy szersza niż dół, okropnie to wyglądało. Stąd moje dociekania
ElzbietaFranka 11:11, 07 gru 2018

W Łazienkach Krolewskich jest duzo choin kanadyjskich sa to dorosle wysokie okazy, kiedys pokazywalam na moim watku. Jak znajde foty to pokaze.
Duze drzewa od spodu pien ma sciete boczne galezie a korony olbrzymie.

Nasadzili sporo mlodych choin 3 lata temu ladnie rosna, ale nie widac przycinki.

Sylwia dosiegne z drabiny. Kupilismy w tym roku 3 czlonowa drabine.
Bede ciela czubki.
Mam tez bardzo wysokie kurniki 5 szt tez ciecie wagi ciezkiej na wiosne.
W tym roku dwa przycielam i bardzo ladnie sie maja, zaluja ze wszystkich nie obciachalam.

Niestety juz wkraczam w fazę ciecia wszystkich iglakow i krzakow lisciastych.

Trzeba sie zaopatrzyc w odpowiednie narzedzia. Pila ELEKTRYCZNA juz nie daje rady. Spalinowa troche ciezka.