Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Margerytka40 12:00, 12 mar 2017

Ja nie walczę z kretami, dałam za wygraną. Ale co dziwne jak przestaliśmy za nimi ganiać ryją sporadycznie. Nie wiem czy to prawda że krety są sprzymierzeńcami w walce z opuchlakami
pestka56 12:01, 12 mar 2017

Polubić, ot co
Kret nie kopie tylko jak nie ma co jeść w ziemi.
ElzbietaFranka 22:14, 12 mar 2017

Krety jak juz wykopia swoje tunele i maja dostep do powietrza to zaprzestaja dzialalnosc, chyba, ze nie maja jedzonka. Pozbieramy te kopczyki, ziemia bo bez nasion zawioze na skalnkak obloze kamienkami i tez bedzie dobrze.

Dzisiaj pozbieralismy wszystkie obcinki wykonane dwa tygodnie temu. Rozdravniaczem zostaly zmielone, 30 pojemnikow sporo, ale podsypalam iglaki. Mokro w dalszym ciagu woda nie schodzi. Trzeba co najmnke 2 tygodni bez deszczu aby wszystko wyschlo. Nie da rady grabic, o porzadkowaniu rabatek tym bardziej jak kopne motyka to ziemia lepi sie do motyki, grabi.

Zrobilam jeszcze zdjecia moich swierkow srebrnych,
Pierwsze zdjęcie zrobione dzisiaj, drugie ten sam świerk z 2015 r. W zeszłym roku bardzo ładnie urósł

Świerk po niżej spory ma prawie 2 metry, biedny ledwo go,odratowalam w 2011 r. Stal w wodzie chorowal, wykopalam przez 3 dni korzenie schnely i pozniej go posadzilam tutaj i ladnie rosnie. Poniżej ten sam z wiosny 2013 r.

Po prawej tez hoopsii w zeszłym roku kupiony w doniczce i miał ładne przyrosty.

ElzbietaFranka 23:01, 12 mar 2017

Wczoraj u kogos na watku byla dyskusja o dereniach, ktory ma bardziej czerwone gałązki. Ponizej zdjecia.

Deren elegantisima anomalia kilka galazek bardzo czerwonych odrost od korzenia.
Zazwyczaj tak sie nie dzieje.
Trzecie zdj tak wyglada latem ten ialy.

A to deren bialy siberica zdj. Zrobione dzisiaj.

ElzbietaFranka 23:04, 12 mar 2017

W oczekiwaniu na wiosnę i na takie łany.

Mirka 23:11, 12 mar 2017

Elu też mam takie floksyi ciut ciemniejsze.Bardzo je lubię sa bezproblemowe.Tniesz je?
ElzbietaFranka 23:44, 12 mar 2017

Nic nie tnę rozsadzam. Kupiłam dawno temu jedna doniczkę i posadziłam tam gdzie świerk biały rośnie. Floksy były wcześniej. To zdjęcie to zaledwie 1/4 floksów które tam rosną.
Floksy jak są dłuższe to się ukorzeniają i wystarczy oberwać kiść i wsadzić do żiemi i rosną. Mam wszędzie pełno tych floksów. Mam też i bordowe.
Nie mam zdjęć, bo kto przewidział, że będę gdzieś wstawiała na ogrodowisku.

Zamówiłam floksy niebieskie jestem ciekawa jakie, bo kiedyś widziałam na bazarku ale przed nosem mi pani zgarnęła wszystkie i po ptokach.

To sa zdj z 2015 wszystko sie rozroslo mam duzo na skalniaku, ale nie robilam zdjec. Obecnie ten skalniaczek z berberysem caly pokryty floksikiem

Rosa 23:55, 12 mar 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Krety jak juz wykopia swoje tunele i maja dostep do powietrza to zaprzestaja dzialalnosc, chyba, ze nie maja jedzonka. Pozbieramy te kopczyki, ziemia bo bez nasion zawioze na skalnkak obloze kamienkami i tez bedzie dobrze.

świetne podejście do kretów, po co się denerwować, jak to i tak nic nie da. Przynajmniej wyjadają pędraki i opuchlaki, więc czasami są naszymi pomocnikami .
Te świerki masz cudne, gdzieś w pobliżu je kupujesz?
ElzbietaFranka 00:18, 13 mar 2017

Prawdę mówiąc nie wiem, ale większe na poprzednich stronach to u Zamojskich w zeszłym roku na wiosnę. Te mniejsze pewnie też, ale nie wszystkie bo jak jadę po drodze to zawsze tam wstępuję i coś kupuję. Te mniejsze są z 2015 r. więc nie pamiętam dokładnie.
Ten który był kurowany przeze mnie bo stał w wodzie i już żółknął, to od Grąbczewskich bardzo maleńki i tak wyrósł. Jeszcze mam jednego jest na poprzedniej stronie przy kurnikach.
anbu 09:30, 13 mar 2017

Te Derenie jednak śliczne te gałązki mają